Documentar realizat de TVR Internaţional/ Biografia unui gălăţean care a uimit lumea, lansată la Londra

Documentar realizat de TVR Internaţional/ Biografia unui gălăţean care a uimit lumea, lansată la Londra
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Remus Azoiţei, unul dintre „Gălăţenii care au uimit lumea”, despre care aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, este protagonistul unuia dintre documentarele biografice pe care TVR Internaţional le lansează la Institutul Cultural Român de la Londra

Institutul Cultural Român (ICR) Londra anunţă, printr-un comunicat de presă, că TVR Internaţional lansează „Biografii de ţinut minte", o serie de portrete dedicate marilor români care trăiesc departe de ţară. Iar primele două documentare biografice îi au în centru pe celebra soprană Nelly Miricioiu şi pe renumitul violonist şi profesor Remus Azoiţei, „două dintre cele mai admirate personalităţi ale comunităţii româneşti din Marea Britanie”, se arată în comunicatul de presă.

„Evenimentul este organizat de ICR Londra în parteneriat cu TVR Internaţional şi va cuprinde, în afara întâlnirii cu cei doi extraordinari muzicieni, care împart scena pentru prima oară în carieră, proiecţia în premieră mondială a celor două documentare”, punctează ICR.

Cine este Nelly Miricioiu

„Apreciată la superlativ atât pentru calităţile sale vocale, cât şi pentru talentul actoricesc, Nelly Miricioiu este una dintre puţinele artiste complete ale zilelor noastre. Vastul său repertoriu se întinde de la Mozart şi bel canto până la Verdi, Puccini sau opera italiană modernă, trecând prin compozitorii ruşi şi francezi. După debutul fulminat de la Covent Garden în rolul Nedda din „Paiaţele", în 1982, şi după apariţia la fel de eclatantă de la Scala, în rolul Luciei de Lammermoor, Nelly Miriciou a cântat în toate marile opere ale lumii, lucrând cu cei mai faimoşi dirijori şi regizori. Rămân de neuitat rolurile sale Tosca, împreună cu Jose Carreras, Jose Cura, Neil Schicoff, Mimi, cu Placido Domingo, şi Violetta, cu Franco Bonisolli şi Roberto Alagna. Cariera sa continuă cu un bogat program concertistic, dar şi cu o prodigioasă activitate de mentorat în cadrul Programului „Jette Parker" pentru tineri artişti al Operei Regale Covent Garden”, se arată în comunicatul de presă.

Cine este Remus Azoiţei

Descris de „The Strad” ca „un virtuoz lipsit de inhibiţii, cu suflet şi o tehnică fabuloasă”, Remus Azoiţei s-a născut la Galaţi, pe 6 septembrie 1971. După cum aţi putut citi în rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea”, a început studiul viorii la doar cinci ani, iar la numai opt ani a debutat pe scenă, alături de orchestra simfonică din oraşul natal. A urmat Liceul de artă în Galaţi, iar în 1995 a absolvit cursurile Conservatorului din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski şi fost bursier al renumitei Juilliard School din New York, unde a studiat cu Dorothy Delay, Masao Kawasaki şi Itzhak Perlman. A concertat de-a lungul anilor în săli prestigioase precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall din Londra, Teatro La Fenice din Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Wiener Konzerthaus. Este profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra, director artistic al Societăţii Enescu din Marea Britanie şi colaborator apropiat al Institutului Cultural Român din capitala britanică.

Remus Azoitei cântă pe o vioară a Academiei din Londra, construită de Niccolo Gagliano în 1753. A mai folosit, în special pentru înregistrări, o vioara Stradivarius, din 1718, tot din colecţia Academiei Regale de Muzica din Londra.

Alături de pianistul Eduard Stan, Azoitei a înregistrat prima integrală mondială George Enescu pentru vioara si pian, iar în 2005 a fost decorat de preşedintele României cu titlul de Ofiţer al Ordinului Meritului Cultural.

„Casa mea este Londra, chiar dacă sunt legat sufleteşte de România. S-au schimbat detaliile, dar sâmburele tot românesc rămâne”, spunea Azoitei, la zece ani de când se stabilise în capitala Marii Britanii.

Citit 5732 ori Ultima modificare Joi, 24 Noiembrie 2016 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.