Sărbătoare la capătul lumii | O gălăţeancă organizează Ziua României în Australia

Sărbătoare la capătul lumii | O gălăţeancă organizează Ziua României în Australia
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Primul Festival al Creativităţii Geniului Românesc la Antipozi, expoziţii de fotografie, iconografie şi pictură, un târg de carte românească sau scrisă de români, cântece româneşti interpretate de Felicity Amos, o tânără soprană din Melbourne, degustări de vin românesc şi un meniu tradiţional, sunt manifestările organizate de o gălăţeancă, Excelenţa Sa Nineta Bărbulescu, ambasadorul ţării noastre în Australia, de Ziua Naţională.

Suflet şi diplomaţie românească

După cum am aflat de la ambasadorul Nineta Bărbulescu, astăzi, 2 decembrie, este programată recepţia care va marca împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire. Au fost invitaţi să participe ambasadori şi înalţi comisari acreditaţi la Canberra, reprezentanţii ai mediului politic, academic şi administrativ local. Invitaţii la recepţie vor putea admira, pe simezele ambasadei, expoziţia de fotografii „Marele Război Românesc în sunet de vioară”, dar şi lucrări de iconografie ale artiştilor Matei şi Kornelia Schînteie, veniţi în Australia din Covasna.

Premieră la Canberra

Duminică, 4 decembrie, în saloanele Ambasadei României de la Canberra, va avea loc primul Festival al Creativităţii Geniului Românesc la Antipozi, la care sunt aşteptaţi români din toate statele australiene şi din Noua Zeelandă. „Festivalul va cuprinde un târg de carte românească şi australiană, picturile lui Constantin Petraşchievici - un suav acuarelist din Iaşi a cărui temă dominantă este boschetele românesc (bush fiind o temă principală în arta autohtonă) - şi fotografii alb-negru ale excepţionalului Costică Acsinte, fotograf prolific de război şi postbelic, din Slobozia, expuse împreună cu morfismele color ale lui Jane Long, artistă din Queensland. Poetul australian Danny Draper îşi va recita poeziile, iar Felicity Amos, o tânără soprană din Melbourne, va cânta româneşte”, se arată în comunicatul de presă al evenimentului. Printre cei care vor participa la acest prim festival se află pictorii Dorina Michaş (Adelaide, Australia de Sud) şi Valentin D'Angelo (Noua Zeelandă), ineditul pictor Mugurel Bărbulescu (Australia de Vest), care va expune virtual, scriitorii George Roca şi Daniel Ioniţă, din Sydney, care îşi vor lansa volumele recente şi vor recita poezii româneşti, iar scriitorul Alex Plescan (Christchurch) îşi va lansa un volumul via Skype. Actorul Cătălin Anastase va oferi o avanpremieră a unei expoziţii inedite de fotografii, Liliana Stoian (Adelaide) va expune picturi ale unor copilaşi români din Australia de Sud, iar un băiat adoptat din România, care trăieşte în Noua Zeelandă, va povesti câte ceva despre experienţa sa. „Degustări de vin românesc şi un meniu tradiţional vor completa un eveniment din suflet pentru creativitatea românească de la Antipozi!”, ne-a mai spus ambasadorul Nineta Bărbulescu, organizatoarea acestor manifestări.

Ambasadorul intenţionează să creeze o pagină distinctă pe Wikipedia cu acest Wall of Fame românesc la Antipozi. Ar mai fi de spus că posterele festivalului sunt create de fiul ambasadorului, Tudor Ioan Bărbulescu.

Citit 3232 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2016 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.