La mii de kilometri de România | Ce-au ALES românii din străinătate

La mii de kilometri de România | Ce-au ALES românii din străinătate
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un parlament al României format din 28 la sută USR, 26 la sută PNL, 25 la sută PMP şi doar zece la sută PSD. Nu e o fantezie electorală, ci este legislativul pe care şi l-au dorit, pentru România, românii din Diaspora, care au bătut sute de kilometri până la secţiile de votare, doar ca să-şi exercite dreptul constituţional de a-i alege pe cei care ne vor guverna destinele în următorii patru ani. Voturile celor 106.038 de români risipiţi prin toată lumea sunt cu atât mai preţioase cu cât ei vor fi reprezentanţi în noul Parlament al ţării de doar patru deputaţi şi doi senatori! Mai puţini decât are orice alt judeţ al ţării! O ţară în care alegătorii nu s-au sinchisit să parcurgă drumul de cinci-zece minute până la secţia de votare, în vreme ce conaţionalii din străinătate au fost nevoiţi să bată drumuri lungi, să consume timp, carburant...

Una-i preşedintele, altu-i Parlamentul

Nu mai puţin de 161.262 de români din diaspora au votat, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, iar 379.116 şi-au exercitat dreptul de a decide cine va fi şeful statului în cel de-al doilea tur de scrutin, în 2014. Desigur, aceştia sunt cei care au mai apucat să voteze din cei care au stat la infernalele şi umilitoarele cozi, şi nu li s-au închis în nas uşile secţiilor de votare.

La alegerile parlamentare de acum patru ani, pentru alegerea celor patru deputaţi şi doi senatori care reprezintă diaspora, au votat doar 60.878 de români din străinătate!

Acum au fost cu 40.000 mai mulţi alegători, fără a-i pune la socoteală şi pe cei care au votat prin corespondenţă.

Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), dintre cei 106.028 de cetăţeni români care au votat în afara ţării, cei mai mulţi au votat peste Prut, în Moldova, apoi în Italia şi în Spania. În Republica Moldova au votat 30.645 de alegători. Pe locul doi la prezenţă la vot în diaspora este Italia, cu aproximativ 16.050 de votanţi, în timp ce în Spania au votat aproape 11.950 de români, în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 9.959, iar în Germania - 6.607.

Cetăţenii români din străinătate au avut la dispoziţie 417 secţii de votare deschise în peste 90 de ţări. Şi special pentru ei a fost lansată o aplicaţie pentru telefoanele mobile, care să-i ajute să localizeze mai uşor cea mai apropiată secţie de votare.

Să vorbească voturile!

Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, învingătorul alegerilor din Diaspora este USR, cu 28 la sută din voturi la Senat şi 23,72 la sută Camera Deputaţilor. PNL a primit, din diaspora, 26,21 la sută voturi pentru Senat şi 26,19 la sută din voturi pentru Camera Deputaţilor. PMP s-a ales cu 24,96 la sută la Senat şi cu 27,33 la sută la Camera Deputaţilor. PSD n-a primit, de la românii din Diaspora, decât 10,03 la sută din voturi la Senat şi 10,56 la sută la Camera Deputaţilor.

Pe ultimele locuri în opţiunile Diasporei s-au situat: PRU - 3,52 la sută din voturi la Senat şi 3,78 la sută la Camera Deputaţilor, ALDE - 3,01 la sută din opţiuni la Senat şi 2,71 la Camera Deputaţilor şi UDMR - 2,43 la sută din voturi la Senat şi 2,63 la sută la Camera Deputaţilor.

Amintiri pentru mai târziu

În vreme ce unii dintre noi, cetăţenii cu drept de vot din ţară, am trecut cu nonşalanţă sau chiar cu dispreţ peste ziua alegerilor parlamentare, pentru unii, scrutinul de duminică a devenit o amintire frumoasă, de povestit peste ani. De pildă, tânărul Robert Dumitru (foto 1), despre care am aflat de pe pagina de Facebook a ambasadorului României în Australia şi Noua Zeelandă, gălăţeanca Nineta Bărbulescu, că e îndrăgostit de România prin bunicii olteni! „Romania is just a dream, when you 19!” - „România e doar un vis când ai 19 ani”, stă scris cu fotografia primului vot al tânărului român de la Antipozi. Sau pentru familia Feier (foto 2) care a venit la vot direct de la hramul bisericii româneşti! Iar doamna Feier a îmbrăcat un superb costum popular din zona Mureş-Sibiu. Sau pentru Sorin Marian Buzilă (foto 3), primul votant din istoria comunităţii româneşti din Adelaide, unde s-a înfiinţat prima secţie de votare din Australia de Sud.

Cât despre ceilalţi din ţară, care n-au votat, poate ar fi de transmis doar gândul unui gălăţean din Italia, Daniel Nicolau: „Staţi acasă cu mâna în izmene şi protestaţi pe Facebook. Circa 35 la sută prezenţă la vot... Ruşine!!!”.

Citit 3148 ori Ultima modificare Joi, 15 Decembrie 2016 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.