Poveşti de viaţă | Cum arată Elveţia, privită prin ochii unei gălăţence

Poveşti de viaţă | Cum arată Elveţia, privită prin ochii unei gălăţence
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ţara lui Heidi, fetiţa munţilor, patria unei ciocolate delicioase, la rivalitate cu cea belgiană, o economie înfloritoare, peisaje incredibile, neutralitate armată şi bănci cu tradiţie seculară. Ah, şi un sistem administrativ care impune o permanentă consultare a cetăţenilor în legătură cu problemele considerate importante! Cam aşa arată Elveţia pentru noi, gălăţenii care nu am avut ocazia de a o vedea în realitate. Tocmai de aceea am fost curioşi să aflăm cum se vede ea prin ochii unei gălăţence care, din 2015, trăieşte şi lucrează în Ţara Cantoanelor – Camelia Ştefania Capraru.

Povestea ei de succes aţi putut-o citi, recent, tot în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. Vă reamintim, Camelia şi-a clădit o carieră internaţională de succes şi a ajuns lucreze la nivel european, conducând o echipă de opt persoane, şi fiind responsabilă pe 11 ţări în domeniul achiziţiilor.

Periplul Cameliei Capraru în diaspora a început în 2002, când a emigrat în Spania, urmându-şi perechea şi începând o nouă viaţă. Funcţia deţinută la nivel european i-a oferit şansa de a descoperi ţări ca Austria, Franţa, Anglia, Germania, Belgia şi Olanda. Dornică de noi provocări, la începutul anului 2015 a cerut companiei pentru care lucrează un transfer de rezidenţă în Ţara Cantoanelor – Elveţia.

Integrarea nu-i chiar floare la ureche

Ajunsă acolo cu fiica ei, Iris, şi câinele lor, Thor, Camelia ne-a mărturisit că Elveţia nu e o ţară uşoară în ceea ce priveşte integrarea: „E o ţară unde nivelul de trai este similar cu al altor ţări europene dezvoltate, doar că se diferenţiază prin costuri de trai şi nivel de salarizare foarte ridicate. Sistemul social, fiind unul dintre cele mai bune, asigură supravieţuirea familiilor cu probleme”, spune Camelia privind lucrurile prin prisma economistului care este.

Este încântată şi de sistemul de învăţământ. Şi chiar spune că, în acest moment, vede un viitor promiţător pentru Iris, aici, în Berna, considerând că sistemul şi stilul educaţional elveţian este ideal pentru copilă şi pentru dezvoltarea ei viitoare.

Peisajele şi siguranţa personală, incredibile

Camelia ne-a povestit că a auzit şi citit poveşti foarte interesante despre cum Elveţia a ajuns să aibă o economie înfloritoare, care pare că a fost clădită pe sclavagism modern şi neutralitate, aşa oferind siguranţa băncilor cu tradiţie seculară.Dar cea mai impresionantă poveste a aflat-o pe parcursul unei excursii unde a putut admira peisaje incredibile şi s-a comentat despre securitatea naţională similară nuvelelor science-fiction: munţi care ascund baze militare secrete şi bolţi care protejează Elveţia de un atac nuclear!

„Am fost surprinsă văzând la subsolul edificiului unde locuiesc un buncăr anti-nuclear! Într-o ţară unde nu au existat războaie niciodată şi nici cutremure”, ne-a mărturisit Camelia.

Tot Carpaţii şi Dunărea!

Elveţia are peisaje incredibile, dar pe care, surprinzător sau nu, gălăţeanca le consideră la nivelul peisajelor din Carpaţii româneşti. De aceea ea petrece parte din vacanţă la Galaţi, pe malul Dunării, pentru a fi aproape de părinţi şi de alte rude şi prieteni. Cu nostalgie, spune că Berna este un oraş frumos, dar ceea ce îi place cel mai mult este că îi aminteşte de Galaţi: „Malurile râului Aare sunt comparabile la nivel mai redus cu Dunărea la Galaţi”.

Camelia Capraru, pe care o admira îmbrăcată în ie tradiţională românească, alături de ciocârlia cântecului popular oltenesc, Maria Ciobanu, este implicată trup şi suflet în activitatea comunităţii româneşti din Berna. Aici a legat noi prietenii cu oameni de valoare, participând activ la toate evenimentele româneşti.

Citit 10764 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2016 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.