Seri culturale româneşti. Finul lui George Enescu, omagiat la Londra şi Bruxelles
Foto: În imagine, DinuLipatti | Sursa foto: Internet

Seri culturale româneşti. Finul lui George Enescu, omagiat la Londra şi Bruxelles
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Compoziţiile celui mai important pianist şi pedagog român, Dinu Lipatti, finul lui George Enescu, se vor auzi, la început de an, în două mari capitale europene, Bruxelles şi Londra. Serile culturale, organizate de Institutele Culturale Române, marchează 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti.

La 70 de ani după celebrul recital Chopin, susţinut de Dinu Lipatti la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles, Institutul Cultural Român (ICR) Bruxelles organizează un concert omagial dedicat marelui pianist şi compozitor român, la Centrul Cultural Espace Senghor, din capitala Belgiei. Protagoniştii evenimentului sunt violonistul francez Virgil Boutellis-Taft şi pianista română Angela Drăghicescu, care vor interpreta, în premieră, la Bruxelles, „Sonatina pentru pian şi vioară, op. 1", compusă de Lipatti în 1933. Potrivit comunicatului de presă remis de ICR Bruxelles, „piesa conţine elemente neoclasice şi neobaroce şi reprezintă un model de expresivitate şi de măiestrie în arta compoziţiei”. Programul recitalului mai cuprinde „Nocturnă în fa diez minor, op. 6" de Lipatti, precum şi cele mai frumoase lucrări de George Enescu şi Béla Bartók, care pun în valoare folclorul românesc.

CV | Cine este Dinu Lipatti

s-a născut pe 19 martie 1917, la Bucureşti

a decedat pe 2 decembrie 1950, la Geneva

a fost pianist, compozitor şi pedagog

a fost ales membru post-mortem al Academiei Române (1997)

naş la botez i-a fost George Enescu

"Dinu Lipatti a fost nu numai un pianist de geniu, dar şi un compozitor ale cărui lucrări ocupă, cu mare cinste, un loc deosebit în istoria muzicii româneşti. Continuator al stilului enescian, Dinu Lipatti a fost o prezenţă meteorică în arta muzicală universală şi românească şi o prezenţă umană uimitoare. Ne face o deosebită plăcere să cinstim amintirea lui Dinu Lipatti în acest recital, care, chiar şi după 100 de ani de la naşterea sa, este una legendară şi incredibil de vie şi de luminoasă", declară cei doi artişti, pentru ICR Bruxelles.

Stagiunea 2017 a Concertelor Enescu

Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român Londra, seria „Concertelor Enescu” din acest an debutează cu un recital dedicat lui Dinu Lipatti, susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Angela Drăghicescu.

„Punctul focal al programului este Sonatina pentru vioară şi pian a lui Lipatti, cântată pentru prima oară în Marea Britanie, o piesă care evidenţiază cum nu se poate mai bine talentul de compozitor al marelui pianist. Din programul serii mai fac parte lucrări de George Enescu şi Tiberiu Olah. Tot cu această ocazie, scriitorul şi jurnalistul Orlando Murrin va susţine o scurtă evocare a lui Lipatti”, se arată în comunicat.

„Scriitorul şi editorul Orlando Murrin a fost fascinat de personalitatea lui Dinu Lipatti încă din studenţie şi, ca atare, s-a dedicat, în ultimii ani, studierii vieţii şi operei marelui pianist. Pasiunea sa l-a purtat prin toată Europa, aducându-l în contact cu studenţi, prieteni şi descendenţi ai lui Lipatti şi ai soţiei sale, care l-au făcut să înţeleagă mai bine personalitatea muzicianului român, dar şi contextul cultural şi istoric în care s-a format şi apoi a devenit celebru. Murrin este iniţiatorul unei petiţii care pledează pentru conservarea casei lui Lipatti din centrul Bucureştiului, prin transformarea acesteia într-un muzeu dedicat vieţii şi operei sale”, precizează ICR.

Recitalul va fi precedat de ceremonia de decorare a regizorului Kasper Holten, directorul Operei Regale Covent Garden, cu Ordinului Naţional „Servicul Credincios” în grad de Comandor. Distincţia îi va fi acordată pentru merite deosebite în promovarea operei enesciene în Marea Britanie şi în lume.

Dinu Lipatti a fost nu numai un pianist de geniu, dar şi un compozitor ale cărui lucrări ocupă, cu mare cinste, un loc deosebit în istoria muzicii româneşti.

În foto 1, galerie - Dinu Th. Lipatti a primit odată cu botezul religios şi botezul artei de la naşul său, marele maestru George Enescu - 12 iunie 1921 (Sursa foto: Internet), foto 2 - violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Angela Drăghicescu (Sursa foto: ICR Londra):

Citit 4593 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2017 19:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.