Nesimţirea peste graniţe | 5.000 de euro AMENDĂ pentru… un pipi pe peronul gării din Padova

Nesimţirea peste graniţe | 5.000 de euro AMENDĂ pentru… un pipi pe peronul gării din Padova
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Un adult făcându-şi nevoile după un copac sau "udând" cu nepăsare peretele sau gardul unei case constituie o imagine cât se poate de obişnuită în România. Ca să nu mai vorbim despre copiii puşi de părinţi să-şi facă nevoile în locuri publice. Aceleaşi gesturi, însă, comise în diaspora, le pot aduce amenzi usturătoare făptaşilor.

„Pipì sui binari: 5.000 euro di multa” - "Urinează pe peron: 5.000 euro amendă" este titlul articolului publicat la începutul acestei luni de cotidianul local „Il Mattino di Padova”, şi preluat şi de „Rotalianul - revista românului din Italia”. Articolul relatează cazul unui român de 30 de ani, rezident la Brusegana, care a primit o amendă de 5.000 de euro după ce a fost surprins de Poliţia Feroviară în timp ce urina, pe peronul doi al Gării din Padova, în văzul tuturor navetiştilor care aşteptau trenul de Veneţia. "În faţa tuturor, şi-a descheiat pantalonii, dând frâu liber propriilor nevoi şi neinteresându-l decenţa publică. Era în jurul orei 17 şi gara la aceea oră nu este chiar un loc nepopulat", scrie ziarul italian. Ofiţerii l-au legitimat pe tânăr şi i-au pus în vedere că urinatul în public este sancţionat cu amendă între 5.000 şi 10.000 de euro.

Potrivit jurnaliştilor italieni, românul a încercat să explice că, pentru a folosi toaleta gării, ar fi trebuit să plătească un euro, dar cum nu avea mărunt şi nici nu se mai putea ţine a decis să rezolve problema în public. Românul are posibilitatea să plătească 3.333 de euro în 60 de zile, dar cel mai probabil nu va plăti nimic, pentru că, scriu jurnaliştii italieni, la adresa unde, conform documentelor, locuieşte, dar unde nu a mai fost văzut de mult, tot vin amenzi…

Tot în Padova, dar şi la Lyon

În vara anului trecut, gazetaromaneasca.com prezenta cazul altui român, de această dată chiar gălăţean, care a fost obligat să presteze 50 de ore de muncă în folosul comunităţii în schimbul unei sancţiuni de 500 de euro. Pentru ce? Pentru că agenţii de poliţie l-au prins urinând la marginea Pieţei Mazzini. Potrivit jurnaliştilor, Regulamentul de Poliţie Urbană din Padova prevede că în locul amenzii, contravenientul poate alege munca în folosul semenilor.

Transformarea unei amenzi de 500 de euro în doar 50 de ore de muncă i se pare cam mărinimoasă lui Daniel Nicolau, un gălăţean stabilit în Italia, ţinând cont că în construcţii salariul minim orar e în jur de 7,60 de euro, iar în agricultură - 7,10 euro: "Corect ar fi fost să primească vreo 200 de ore de muncă în folosul comunităţii, echivalentul celor 500 de euro. Atunci da, ar fi fost un exemplu. O badanta (îngrijitoare) câştigă 700-800 de euro pe lună pentru a asista un bătrân, bolnav sau o persoană cu handicap, şi e prezentă 24 de ore, şapte zile din şapte, la locul de muncă... dacă facem conversia euro/oră vom rămâne uimiţi”.

În 2010, cotidianul „Le Figaro” relata cazul unui român amendat după ce fetiţa lui, în vârstă de trei ani, a urinat în public. Bărbatul se plimba cu cele două fiice ale sale când mezina i-a spus că are nevoie urgentă de toaletă. Părintele, care se deplasa cu ajutorul cârjelor, întrucât suferise recent o intervenţie chirurgicală, n-a avut timp să ajungă cu ea la toaletă, aşa că poliţiştii i-au întocmit un proces verbal pentru "urinare pe drum public", pentru care amenda putea ajunge la 450 de euro. „Nu suport o asemenea agresivitate pentru un simplu pipi al unui copil”, a replicat tatăl, hotărât să conteste amenda. Municipalitatea din Lyon a precizat, însă, că "fetiţa s-a uşurat pe trotuar, în fata intrării unui restaurant", ceea ce constituie o infracţiune.

Cocalar ai plecat, cocalar te întorci

Daniel Nicolau spune că urinatul în public este un comportament care merită sancţionat, dar că există, totuşi, o doză de discriminare: „Am văzut oameni care "irigă" pământul sau clădirile cam peste tot, dar, cel puţin în Italia, nu am auzit ca o persoană să fie sancţionată pentru asta. Roma Termini (gara centrală din Roma), Milano Centrale, Firenze Santa Maria Novella, etc miros ca nişte WC-uri publice, mai ales vara...

Nici nu vă închipuiţi caţi beau bere în faţă la Lidl şi o... elimina prin diverse forme tot acolo. De fapt, ăştia sunt "stranierii" de care se tem atât ţările care ne găzduiesc cât şi cei rămaşi acasă... Adică, cine a plecat cocalar din Romania se comportă la fel pe unde ajunge, iar când se întoarce acasă e tot un cocalar... umblat prin lume”.

Nesimţirea celor care urinează în locuri publice atrage sancţiuni usturătoare în ţările civilizate

Mizeria căţelului se plăteşte

După cum am aflat de la un gălăţean stabilit în Italia, Ionel Neluţu Drăgoi, amenzile sunt mari şi pentru posesorii de animale de companie care nu curăţă mizeria lăsată de prietenul patruped. Astfel, sancţiunea contravenţională pentru proprietarii de câini care nu strâng dejecţiile animalului se ridică la 50 euro! O sumă destul de consistentă pentru a-i responsabiliza pe stăpâni să cureţe!

Citit 5698 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2017 15:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.