Imprimă această pagină

Vestind primăvara în lumea largă | Mărţişor cu DOR de-acasă

Vestind primăvara în lumea largă | Mărţişor cu DOR de-acasă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Nu mai puţin de 1.500 de mărţişoare, făurite cu drag de copii de peste Prut, s-au răspândit în întreaga lume, pentru a vesti primăvara. Nu a fost vorba doar de simple porte-bonheur, ci de nişte mărţişoare speciale, cu DOR de-acasă.

Potrivit comunicatului de presă emis, Biroul Relaţii cu Diaspora, din cadrul Guvernului Republicii Moldova, a expediat, până pe 1 martie, asociaţiilor de moldoveni şi misiunilor diplomatice de peste hotare 1.500 de mărţişoare confecţionate de copii din Basarabia.

„Acţiunea se înscrie în cadrul campaniei «Mărţişor cu DOR de-acasă», organizată de Biroul de Relaţii cu Diaspora pentru al patrulea an consecutiv în parteneriat cu Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilităţi de Intelect CULTUM, din comuna Stăuceni. În acest an, campaniei s-a alăturat şi Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi „Phoenix”, din oraşul Râşcani. Scopul acestei acţiuni este de a păstra tradiţiile şi obiceiurile specifice Republicii Moldova, precum şi promovarea drepturilor şi a imaginii pozitive a persoanelor cu dizabilităţi, sensibilizarea societăţii referitor la probleme şi potenţialul persoanelor cu dizabilităţi şi la necesitatea integrării lor sociale, educaţionale şi profesionale”, se arată în comunicatul de presă.  În acest an, mărţişoarele au ajuns în 14 ţări: Austria, Federaţia Rusă, , Franţa, Marea Britanie, Ungaria, Letonia, Finlanda, Spania, Italia, Norvegia, Portugalia, SUA, Canada şi Kazahstan. Da, tocmai la Karaganda, pentru că aici se află Societatea Culturală Română DACIA înfiinţată de urmaşii basarabenilor deportaţi după 1940.

De la lansarea campaniei ”Mărţişor cu DOR de-acasă” şi până în prezent, Biroul de Relaţii cu Diaspora a expediat în lume peste 14.000 de mărţişoare.

Însă nu toţi românii din lumea largă au norocul de a primi mărţişoare, unii trebuie să şi le făurească singuri, iar alţii să le cumpere.

Mărţişoare şi măşti veneţiene

Legătura dintre mărţişoare şi celebrele măşti veneţiene s-a realizat la cea de-a VIII-a ediţii a Carnavalului Internaţional al Copiilor organizat de Bienala de la Veneţia. Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia a organizat o serie de ateliere de creaţie dedicate tradiţiei româneşti a mărţişorului, destinate copiilor de toate vârstele. „Mărţişorul este mai mult decât un obicei tradiţional, este un simbol al începutului, al renaşterii şi al belşugului. Seria de workshop-uri are ca scop personalizarea mărţişorului care, asemenea măştilor veneţiene, îmbracă forme consacrate, dar lasă loc interpretărilor, fanteziei, introspecţiei", preciza IRCCU.

Trăiască primăvara! La Paris

„Veniţi să sărbătorim Mărţişorul la Institutul Cultural Român din Paris!”, este îndemnul lansat în capitala Franţei. Cea de-a V-a ediţie a tradiţionalului Târg de Mărţişor a adus mărţişoare tradiţionale, creaţii noi, lucrate la mână, de meşteri populari din zona Horezu, judeţul Vâlcea. Invitatele Târgului de Mărţişor au fost meşterii populari Mioara Văduva şi Aurora Giubega.

Artizanii de simboluri la Viena

Potrivit unui comunicat de presă, Institutul Cultural Român de la Viena a marcat sărbătoarea mărţişorului la sediul său din Argentinierstraße 39, cu un târg în cadrul căruia au fost prezentate lucrările unor artizani care promovează acest obicei românesc în Austria. Astfel, au putut fi admirate mărţişoare croşetate, diferite mărţişoare textile, precum şi mărţişoare realizate din pastă modelatoare. Pe lângă expunerea acestei game variate de mărţişoare, publicul a avut ocazia de a urmări etapele de creare a obiectelor expuse, inclusiv a celor realizate prin tehnica scrisului pe boabe de orez.

Pictură cu motive tradiţionale la Budapesta

Sărbătoarea mărţişorului românesc a fost marcată şi la Budapesta. Institut Cultural Român a organizat un târgul de mărţişoare unde au fost prezentate publicului lucrările unor artişti plastici care promovează acest obicei românesc. Românii, şi nu numai, au putut vedea şi admira mărţişoare pictate cu motive tradiţionale din Muntenia, Oltenia, Basarabia, Transilvania şi Bucovina.

Petrecere pe 4 martie la Cracovia

Sâmbăta, pe 4 martie, la Clubul Kornet Drum Bun din Cracovia, primăvara va fi sărbătorită în stil românesc! Potrivit comunicatului de presă, în cadrul evenimentului vor avea loc: prezentarea unei expoziţii de fotografie înfăţişând mărţişoare originale realizate de designeri români, proiecţia filmului "România nemaivăzută" - o plimbare prin locuri mai puţin cunoscute din România, precum şi o degustare de vinuri, produse culinare şi dulciuri româneşti. De asemenea, participanţii vor primi în dar mărţişoare autentice, din România.

Citit 2525 ori Ultima modificare Joi, 02 Martie 2017 16:45

Anca Melinte