Brâncuşi la Guggenheim, Raţă la Cascais | Sculptura românească, admirată în toată lumea (FOTO)

Brâncuşi la Guggenheim, Raţă la Cascais | Sculptura românească, admirată în toată lumea (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Păstrate până acum în depozite inaccesibile publicului, operele lui Constantin Brâncuşi vor fi deveni, până în 2018, parte a expoziţie a colecţiei permanente a celebrului Guggenheim Museum din New York. Sculptura monumentală „Middle Way“ a artistului român Bogdan Raţă va domina, timp de trei luni, faleza din faţa primăriei municipiului Cascais, Protugalia.

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului Cultural Român (New York), opt dintre sculpturile revoluţionare ale lui Constantin Brâncuşi, executate în lemn şi marmură – „Vrăjitoarea”, „Regele Regilor”, „Muza”, „Adam şi Eva”, „Miracolul”, „Ţestoasa zburătoare”, „Câne de pază” şi „Soclu de stejar” – vor putea fi admirate, până pe 3 ianuarie 2018, la prestigiosul The Solomon R. Guggenheim Museum - New York. Prezentarea va include o serie de fotografii ale atelierului lui Brâncuşi, din Paris, şi ale operelor sale in situ, realizate de Man Ray, Edward Steichen, Wayne F. Miller şi de Brâncuşi însuşi. Proiectul se înscrie în strategia ICR New York de celebrare a 141 de ani de la nașterea, şi, respectiv de comemorare a 60 de ani de la moartea sculptorului.

Prima expoziţie

Potrivit ICR, Muzeul Solomon R. Guggenheim a început colecţionarea lucrărilor lui Brâncuşi, cu predilecţie, la mijlocul anilor 1950, sub conducerea celui de al doilea director al său, James Johnson Sweeney. Interesul Muzeului Guggenheim a mers dincolo de priorităţile sale de colecţionare a operelor: în 1955, muzeul a organizat şi a găzduit prima expoziţie majoră a lui Brâncuşi! De unde un asemenea interes? Pentru că „În primele decenii ale secolului XX, Brâncuşi a creat un corpus de lucrări inovatoare, prin care a schimbat traiectoria sculpturii moderne".

Website-ul Guggenheim Museum înregistrează anual circa şase milioane de vizitatori virtuali, iar pragul muzeului este trecut, în fiecare an, de peste un milion de vizitatori, media fiind de peste 80.000 vizitatori pe lună.

Sculptură itinerantă

„Middle Way“, sculptura monumentală a artistului român Bogdan Raţă, va domina, timp de trei luni, cu dimensiunile sale impresionante, 3,5 metri x 1,5 metri x 0,6 m, faleza din faţa primăriei municipiului Cascais, în Portugalia. Evenimentul are loc în contextul celebrării a o sută de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Portugalia.

Lucrarea a străbătut, deja, cale lungă! Parte din Independents Liverpool Biennial 2014, a fost amplasată, până în 2016, în faţa St. George’s Hall - o clădire din insula muzeelor a centrului oraşului Liverpool, parte a patrimoniului mondial UNESCO - şi apoi în Piaţa Cetăţii şi Ansamblul „Turnul Ştefan“ - cel mai însemnat obiectiv din oraşul medieval din Baia Mare.

Potrivit unui comunicat de presă al ICR, autorul sculpturii, Bogdan Raţă are un doctorat în noile materiale în sculptură şi predă la Universitatea de Vest Timişoara. Lucrările sale au fost expuse în proiecte curatoriale din centre culturale (Artists’ House Tel Aviv), bienale (Moscow Biennale, Liverpool Biennale, Venice Biennale, Manifesta St. Petersburg) şi muzee (Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul de Artă Timişoara sau Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti).

Citit 5043 ori Ultima modificare Joi, 23 Martie 2017 20:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.