Domnul Miliard face sport!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Domnul Miliard face sport!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cel mai bine plătit gălăţean a avut în 2010 un venit brut de peste 930.000 de lei, adică aproape nouă miliarde şi jumătate de lei vechi * Cu acest câştig anual, obţinut din sport, el ar putea intra lejer în topul… marilor întreprinderi ale Galaţiului * Intfor sau Atlas au avut, în 2010, profituri mai mici decât veniturile lui * În topul celor mai mari venituri pe anul trecut au mai intrat ingineri, profesori, constructori şi transportatori

Un singur om, mai tare ca o fabrică

Că poţi face bani frumoşi din sport nu e un secret pentru nimeni. Sunt destui cei care spun că e de ajuns să dai cu piciorul într-o minge, la un club mai de Doamne-ajută, şi să te umpli de bani. E clar că nivelul salariilor din sport este cu mult peste cel al lefurilor din economia reală, ale oamenilor obişnuiţi, care ies la pensie din „câmpul muncii” la 60 şi ceva de ani şi pentru care un salariu de 2.500-3.000 de lei pe lună este unul absolut acceptabil şi de multe ori de neatins.

Dar ce poţi să spui atunci când afli că există persoane care, dintr-un condei, ridică pe lună aproape 800 de milioane de lei vechi? 770 mai exact, adică 77.715 lei, este venitul lunar record al celui mai bine plătit gălăţean în 2010, venit realizat „pe persoană fizică”, aşa cum îi era drag lui Vanghelie să spună. Şi asta încă într-un an de criză!

Demn de remarcat este că nivelul total al veniturilor realizat de gălăţeanul „nostru” în anul trecut – 932.590 de lei – l-ar urca fără probleme în topul marilor întreprinderi din judeţ, direct pe locul 12. Adică înaintea unor firme ca Intfor (811.415 lei) sau Atlas (259.215 lei), ale căror profituri brute anuale, aşa cum vedeţi între paranteze, au fost mai mici.

Dacă am apela şi la teoria cu capra vecinului, am putea spune şi că gălăţeanul în cauză este, totodată, cel care a plătit cele mai mari „biruri” în 2010, cu 278.471 lei achitaţi la şomaj, sănătate, pensii şi cei 16 la sută impozit. Însă tot i-au rămas, bani în mână, 654.118 lei. Nu e rău deloc nici aşa, este?

Datele furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi nu cuprind decât sumele brute câştigate în 2010 şi codul CAEN al respectivei „activităţi generatoare a venitului”. În dreptul recordmanului de care am vorbit mai sus stă scris doar atât: „activităţi ale cluburilor sportive”. „Ne riscăm” şi spunem că acest venit ar putea proveni din fotbal, sportul românesc în care se învârt cele mai mari sume de bani. Că doar n-o fi din şah sau badminton, sporturi de altfel cu tradiţie în Galaţi şi ambele demne de tot respectul.

Topul banilor albi

Conform informaţiilor furnizate de DGFP Galaţi, pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari venituri realizate de persoane fizice în Galaţi în anul fiscal 2010, şi la mică distanţă de locul întâi, se află o persoană care, din „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”, a adunat 905.997 de lei. Pe locul al treilea se află tot un „sportiv”, însă cu „doar” 581.096 lei strânşi, înainte de taxe, într-un an de zile.

Bani buni s-au făcut şi din alte domenii, nu doar din sport. Pe locul al patrulea s-a clasat o persoană fizică din „învăţământul superior”, adică de la una din cele două universităţi din Galaţi. Iar până la locul al zecelea, topul arată astfel: locul 5 – 355.569 lei („activităţi de testări şi analize termice”), locul 6 – 346.435 lei („fabricarea ambalajelor uşoare din metal”), locul 7 – 333.682 lei („activităţi de realizare a soft-ului la comandă”), locul 8 – 333.673 (fără cod CAEN specificat), locul 9 – 329.175 lei („transporturi rutiere de mărfuri”) şi locul 10 – 312.028 lei („construcţii hidrotehnice”).

Aşadar, aceştia au fost cel mai bine plătiţi gălăţeni în 2010. Vorbim, bineînţeles, de bani albi, cu toate taxele şi impozitele în regulă. Oare cum arată un top al banilor negri?

 

Citit 2994 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2011 21:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.