Fermierii gălăţeni, câştigători la „loteria” grâului!

Fermierii gălăţeni, câştigători la „loteria” grâului!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Producţia totală de grâu şi secară din judeţul Galaţi a fost anul acesta de aproape 160.000 de tone, mult peste aşteptări * Agricultorii au avut parte şi de preţuri mai bune la valorificarea recoltei * Porumbul şi legumele vin şi ele tare din urmă * Pe de altă parte, seceta pune recolta de anul viitor sub semnul întrebării *

Fermierii gălăţeni care au mizat anul acesta pe producţia de grâu şi secară au motive în toamna aceasta să fie mulţumiţi, recolta fiind cu mult peste aşteptări în ce priveşte atât calitatea, cât şi cantitatea. Din păcate, suprafaţa cultivată cu grâu şi secară a fost pentru 2011 de 54.546 hectare, cu aproape 10.000 de hectare mai mică decât anul trecut. „Suprafaţa a fost mai mică pentru că, în 2010, o bună parte din producţie a fost compromisă de ploile şi furtunile care s-au nimerit să fie exact în perioada de recoltare. Grâul a încolţit în spic, aşa că indicii de calitate au fost mai slabi, iar o parte din producţie s-a vândut ca grâu furajer. Aşa că oamenii au fost cam descurajaţi şi au semănat mai puţin astfel de culturi. Dar uite că roata s-a schimbat, iar recoltarea s-a făcut anul acesta în condiţii bune”, ne-a explicat directorul executiv al DADR Galaţi, Profira Onode. Dacă ar fi să luăm bob cu bob ce-au recoltat fermierii gălăţeni, producţia de anul acesta a fost de 2.921 kg/ha faţă de 2.185 kg/ha, în total fiind vorba de o producţie de 159.355 de tone de grâu şi secară. Independenţa, Cuca, Piscu, Băleni sunt printre comunele ce au avut producţii frumoase. Rezultate bune s-au obţinut şi la orzoaică. Suprafaţa cultivată a fost de 6.326 hectare, mai mare cu aproape 800 de hectare faţă de anul trecut. Cu o producţie medie de 2.870 kg/ha, recolta de orz a gălăţenilor a fost de 18.153 de tone.

Cartoful şi mămăliga

În ceea ce priveşte celelalte culturi, cea mai mare suprafaţă a fost rezervată culturilor de porumb. Suprafaţa totală a fost de 110.748 ha, mai mare cu vreo 15.000 de hectare faţă de anul trecut, însă producţia a fost ceva mai slabă. Astfel, dacă toamna trecută producţia medie a fost de 3,829 kg/ha, anul acesta s-a recoltat doar 3.250 kg/ha. Una peste alta, producţia totală la porumb a fost de 359.931 tone. La cartofi, Galaţiul nu este printre judeţele care fac piaţa, dar culturile din zona Brateşului, Vânători, Griviţa nu sunt, totuşi, de neglijat. În total, suprafaţa cultivată cu cartofi a fost de 1.848 hectare, iar cu o producţie medie de 13.390 kg/ha, recolta totală a fost de 24.746 tone. „La cartofi a fost problema că s-au suprapus perioadele de recoltare din mai multe zone ale ţării, ceea ce a adus mai multă marfă pe piaţă şi, de aici, o scădere a preţurilor. Anul trecut pe vremea asta cartofii mergeau la producător cu 1,5 – 2 lei, acum undeva la 0,5 lei/kg”, ne-a declarat Petre Grigore, managerul societăţii Simongrig. Pe de altă parte, preţurile au fost mai bune la cereale. „Au fost bune în special pentru cei ce au avut inspiraţia de a încheia contracte înainte de începerea perioadei de recoltare. Preţurile au fost şi de 0,8 lei/kg, dar acum piaţa merge cam cu 0,6 lei/kg”, a precizat managerul societăţii gălăţene.

Rezultate bune sunt pe cale de a fi obţinute şi la producţia de legume, cultivate pe o suprafaţă de 8.595 ha. „Până acum s-au recoltat 141.857 tone de legume, însă nu s-a încheiat recoltarea la rădăcinoase, urmează şi varza, iar semnele sunt destul de bune. Oricum, cel mai bine au mers pe roşii – 67.500 tone. Unii producători au şi contracte cu procesatorii, iar din judeţul Galaţi 3.200 tone de tomate au fost pentru fabricile din Tecuci, Buzău şi Brăila”, ne-a declarat directorul DADR Galaţi, Profira Onode.

Vii cu viile

Nu în ultimul rând, recoltatul este pe terminate şi în viile gălăţenilor, în total 14.846 hectare, în scădere cu vreo 1.500 hectare faţă de anul trecut. Cum se explică o aşa „anomalie”, dată fiind recunoscuta dragoste a gălăţenilor pentru viile lor? „O parte dintre vii sunt cuprinse în programe de reconversie, cu bani europeni. Numai anul acesta s-u înfiinţat 327 de hectare de vie nobilă. Pe reconversie s-au axat mai mult societăţile, dar au început şi persoanele fizice să fie mai deschise la acest program. Şi anul acesta s-au înscris 11 societăţi din Umbrăreşti, Tg.Bujor, Iveşti, Nicoreşti, ce vor intra în programul de reconversie şi va fi nevoie să se aştepte trei ani pentru a se intra cu via pe rod. Asta, dacă nu o da vreun îngheţ…”, ne-a spus directoarea DADR Galaţi. 

Vine un an greu

Dacă anul acesta se poate spune că fermierii gălăţeni „au câştigat pariul cu agricultura”, incertitudini destul de mari sunt legate de producţia de anul viitor. Seceta şi-a spus cuvântul, iar însămânţările de toamnă sunt mult întârziate. De exemplu, la grâu, unde anul acesta sunt programate pentru însămânţare 60.420 de hectare, lucrările s-au făcut doar pe 21 la sută din suprafaţă, adică pe 12.400 hectare, în condiţiile în care, la vremea asta, lucrările ar fi trebuit să fie pe final. La orz şi orzoaică situaţia este asemănătoare. Pe cele 5.230 de hectare programate anul acesta, lucrările s-au făcut doar pe jumătate, undeva în jurul a 2.500 de hectare. De asemenea, la rapiţă, unde ar fi trebuit însămânţate 25.170 de hectare, lucrările s-au făcut doar 60 pe la sută din suprafaţă. Prin urmare, să chibzuim bine recolta de anul acesta, pentru că la anul nu ştie.

Citit 3185 ori Ultima modificare Marți, 25 Octombrie 2011 22:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.