Dumnezeu şi IMM-urile

Dumnezeu şi IMM-urile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Premii pentru campionii profiturilor * Arcada Company - cea mai bună firmă mijlocie din România * Alte două premii le-au fost acordate gălăţenilor în plenul ediţiei a 19-a a Topului Naţional al Firmelor Private: pentru Patronatul IMM-urilor Galaţi (preşedinte, Marian Filimon) şi IFN Total Finance, firmă a omului de afaceri Victor Pavel *

La cea de-a 19-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România, desfăşurată vineri, la Palatul Parlamentului, n-au venit nici preşedintele Băsescu, nici premierul Boc, deşi primiseră invitaţii cu mult înainte. A fost în schimb prezent, mai mult ca niciodată, Dumnezeu, în condiţiile în care mai mulţi vorbitori şi-au terminat discursurile făcând apel la divinitate.

„Dumnezeu să ne ajute! Dar să nu uităm că Dumnezeu îi ajută în primul rând pe cei care se ajută singuri”, a spus Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), iar cel care l-a urmat la tribună, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu (singurul ministru prezent dintre cei invitaţi), a încheiat şi el cu un sonor „Doamne-ajută!”. Nici preşedintele Fondului Român de Contragarantare, Ioan Hidegcuti, nu s-a lăsat mai prejos şi a „băgat” şi el un citat din Scriptură. Trecând peste toate acestea, Topul Naţional al IMM-urilor şi-a premiat din nou campionii profiturilor, într-o lume a afacerilor în care peste tot şi peste toate rămâne doar semnul plus.

„Supermijlocia” Arcada

La fel ca boxerul Lucian Bute, care şi-a păstrat titlul mondial la categoria supermijlocie, şi firma gălăţeană Arcada Company a devenit un fel de campioană „supermijliocie”. A fost cea mai profitabilă întreprindere mijlocie din România în decursul anului 2010, cu un profit brut de 47,5 milioane lei şi cu aproape 15 milioane de lei mai mult decât a doua clasată. Performanţa i-a fost apreciată corespunzător, fiind premiată în plenul manifestării de vineri, de la Palatul Parlamentului.

Top 100 al categoriei „întreprinderi mijlocii” a mai consemnat încă două prezenţe ale gălăţenilor: Romportmet SA pe locul 16 naţional (profit brut de 20,3 milioane lei) şi Tancrad SRL (locul 97, cu 10,2 milioane lei).

Tot trei prezenţe ale Galaţiului în Top 100 am notat şi la categoria „mari întreprinderi”: Arabesque SRL (locul 70, cu 47 milioane lei profit), Vega 93 SRL (locul 91, cu 39,2 milioane lei) şi Metex Big SA (locul 94, cu 36,5 milioane lei).

O altă firmă din Galaţi, Diesel Ricambi SRL, româno-italiană, s-a clasat pe locul 74 la „întreprinderi nou-înfiinţate”, cu un profit brut de 3,6 milioane, iar Phoenix Slag Services SRL Galaţi a ocupat locul 90 la aceeaşi categorie, cu 3,06 milioane lei.

În rest, nicio altă firmă din Galaţi n-a reuşit să mai intre în Top 100, nici la „întreprinderi mici”, nici la „microîntreprinderi”.

Încă un premiu pentru Patronatul IMM-urilor Galaţi

Aflat, ca de obicei, în prezidiul manifestării, preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon, a primit din nou recunoaşterea oficială a colegilor săi de breaslă pentru dinamismul organizaţiei pe care o conduce. Filimon a fost recompensat cu un premiu special naţional, pentru „Organizarea la Galaţi, la nivel naţional, a Zilei Întreprinzătorilor 2011”.

Şi tot în plen a fost premiat, pentru excelenţă în afaceri, reprezentantul firmei IFN Total Finance SA, gălăţeanul Victor Pavel. Este unul dintre puţinii oameni de afaceri din România şi de oriunde care se pot mândri cu o victorie în justiţie în faţa colosului siderurgic multinaţional ArcelorMittal, obţinută acum câţiva ani, în numele unei alte companii pe care o conduce, Dunarom Trading.

OMV Petrom, prima în topul giganţilor

Doar două firme din România au obţinut, în 2010, profituri măsurabile în miliarde de lei: OMV Petrom SA, cu 2,2 miliarde, şi Orange România SA, cu 1,1 miliarde, situate în această ordine pe podiumul marilor întreprinderi. În urma lor, în acest top al giganţilor economiei naţionale, doar Vodafone (situată pe locul 3, cu un profit de 602 milioane lei) a mai avut un rezultat cât de cât apropiat, deşi doar pe jumătate din cel al rivalilor de la Orange. În rest, cu profituri de maximum 334 milioane de lei, în clasament au mai intrat, de exemplu, Automobile Dacia (locul 4), British American Tobacco (locul 8), GDF Suez Energy (9), Kaufland (11), Nokia România (13), Coca-Cola HBC România (locul 15), Carrefour România (locul 19), Metro Cash & Carry (20) etc.

Performanţă în vremuri de criză

Acesta a fost sloganul ediţiei din acest an a Topului Naţional al Firmelor Private, lansat de preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. „40 la sută dintre firmele din România au reuşit, în 2010, să aibă profit, 46 la sută au fost pe pierderi şi 14 la sută au avut profit zero. Deci e clar că cifrele arată o situaţie critică. Surprinzător, însă, la masa profitului realizat în sectorul privat în România, contribuţia cea mai mare au avut-o microîntreprinderile - 40 la sută, deşi gestionează mai puţin de 10 la sută din activele private. Îmbucurător este că, în urma intervievării, în primăvara acestui an, a peste 1.700 de întreprinzători, a rezultat că în acest an s-a stopat declinul sectorului IMM-urilor şi chiar se cunoaşte un uşor început de relansare”, a spus Ovidiu Nicolescu.

Citit 2623 ori Ultima modificare Duminică, 06 Noiembrie 2011 16:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.