Siguranța nucleară a Suediei, pe mâna gălățenilor!

Siguranța nucleară a Suediei, pe mâna gălățenilor!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* ”Sigrid”, o navă de 40 de milioane de euro pentru transportul deșeurilor radioactive de la centralele nucleare sudeze, va fi construită la Damen Galați *

Siguranța deșeurilor nucleare de la centralele atomice suedeze va depinde de priceperea constructorilor navali gălățeni. Mai exact, în Șantierul Naval Damen Galați au demarat de o lună de zile lucrările la ”Sigrid ”, o navă care, din 2013, va avea misiunea de a înfrunta condițiile vitrege din Marea Baltică pentru a transporta containerele cu deșeuri radioactive de la reactoarele nucleare suedeze!

Beneficiarul navei construite la Galați este  Swedish Nuclear Fuel and Waste Management Company (SKB), o companie care se ocupă de managementul deșeurilor nucleare de la cele zece reactoare aflate în funcțiune în cele trei centrale atomice din Suedia. Energia nucleară reprezintă 45 la sută din consumul național, ceea ce face ca domeniul să fie de o importanță vitală pentru țara scandinavă.

De altfel, Suedia este singura țară din Peninsula Scandinavă deținătoare de tehnologie nucleară. Pe de altă parte, accidentul de la Fukusima (Japonia) a dat naștere la numeroase îngrijorări și în societatea suedeză, iar subiectul gestionării centralelor nucleare și a deșeurilor radioactive a devenit unul extrem de sensibil.

În aceste condiții, desemnarea șantierului naval Damen Galați pentru construcția navei care va avea un rol-cheie în gestionarea deșeurilor nucleare suedeze – ”Sigrid” va înlocui nava ”Sigyn”, în serviciu de peste trei decenii – este o dovadă de mare încredere. La consolidarea reputației navaliștilor gălățeni a contribuit și calitatea celor trei nave construite până acum la Galați pentru Paza de Coastă suedeză, dar și un raport preț-calitate avantajos pe piața navală din partea șantierului gălățean.

Siguranță în condiții vitrege

Decizia alegerii grupului Damen pentru acest proiect a fost luată în urma unei analize foarte atente, a declarat pentru ”Viața liberă” Jessica Alsenlid Otterstål, purtător de cuvânt la Svensk Kärnbränslehantering AB (Swedish Nuclear Fuel and Waste Management Company). “Contractul a fost semnat cu Grupul Damen, conducerea acestuia stabilind ca proiectarea să se facă la Gorinchem. Construcția a fost subcontractată șantierului naval gălățean. Valoarea navei este de 400 de milioane de coroane suedeze, adică peste 40 de milioane de euro”, a precizat reprezentantul companiei suedeze.

Pentru aceşti bani suedezii cer calitate și siguranță. ”Sigrid” va trebui să înfrunte condițiile vitrege din Marea Baltică, cu vânturi puternice, ghețuri și temperaturi extrem de scăzute. “Nava va avea patru motoare pentru ca în cazul în care unul cedează, celelalte să poată să transporte încărcătura periculoasă în siguranță. Vom avea sisteme de reducere a consumului de combustibil și chiar catalizatoare la motoare, pentru ca impactul asupra mediului să fie minim”, a explicat oficialul suedez.

Nava ”Sigrid” are termen de livrare luna mai a anului 2013. Ea va avea o lungime de 99,5 metri, o lațime de 18,6 metri și va fi capabilă să transporte 12 containere cu deșeuri nucleare periculoase. Construcția va fi supervizată în mod direct de reprezentanți ai beneficiarului, ai proiectantului și ai unui organism independent care va verifica respectarea tuturor parametrilor tehnici de siguranță.

Citit 2991 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2011 22:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.