ArcelorMittal Galaţi: Toţi sindicaliştii au intrat în hora negocierilor

ArcelorMittal Galaţi: Toţi sindicaliştii au intrat în hora negocierilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderii sindicali din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi răsuflă uşuraţi. Patronatul i-a primit pe toţi la negocierea Contractului Colectiv de Muncă ce va fi aplicat în unitate în 2012. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul celei de-a doua întâlniri bilaterale pe tema drepturilor salariale de anul viitor. Vestea a adus puţină linişte în tabăra sindicaliştilor după săptămâni la rând în care liderii au căutat disperaţi soluţii de a accede la masa tratativelor, în contextul unei mase sindicale scindate şi al unei legislaţii lacunare.

„Având în vedere faptul că sindicatele din Combinat nu sunt reprezentative şi nu pot participa la negocierile salariale, iar federaţiile de care aparţin nu ştiu dacă mai au reprezentativitate la nivel de sector industrial din cauza unui vid legislativ, patronatul a acceptat ca la negocierea CMM pe 2012 să participe, alături de reprezentanţii salariaţilor, şi reprezentanţi ai federaţiilor sindicale prezente în unitate”, a declarat, ieri, la finalul întâlnirii cu patronii, Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor din România şi, totodată, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România.

Sindicaliştii, de patru ori mai mulţi decât patronii

Pe lângă Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România, la negocierile salariale din Combinat mai participă reprezentanţi ai altor două federaţii sindicale: Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal şi Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom. Acestora li se adaugă reprezentanţii salariaţilor. În total, comisia de negociere care îi reprezintă pe siderurgiştii gălăţeni numără 20 de oameni, semnatari şi supleanţi. Aceasta este de patru ori mai mare decât comisia patronală, care e formată din numai cinci persoane.

După stabilirea celor două echipe negociatoare, negocierile salariale din Combinat pot fi declarate deschise. „Până la următoarea întâlnire, care va avea loc pe 29 noiembrie, noi, reprezentanţii federaţiilor şi ai salariaţilor, îi vom cere patronatului să ne pună la dispoziţie o serie de documente financiare şi, la rândul nostru, îi vom înainta propunerile noastre de modificare a Contractului (revendicările, n.r.)”, a afirmat Gheorghe Tiber.

Suspiciuni de ilegalitate

Uşuraţi că au prins un loc la masa tratativelor, liderii sindicali din Combinat vorbesc acum de negocierile salariale, care nu se anunţă a fi unele uşoare. Nu toţi, însă. Există voci care privesc cu foarte mari rezerve această mare horă formată pe platforma siderurgică şi avertizează că ea „dansează” nu în afara ritmului, ci în afara legii. „Ca să fie pace socială, patronatul i-a invitat la negocieri pe toţi, chiar şi pe unii care n-au ce căuta acolo. Au fost admişi reprezentanţii federaţiilor, lipsite de vocaţie în condiţiile în care sectoarele industriale nu au fost încă definite. A fost total ignorată Legea 62 din 2011 privind dialogul social şi riscăm să nu putem înregistra CCM pe 2012. Dacă nu putem face asta, în unitate vor fi aplicate Contractele Colective de Muncă superioare, care conţin clauze inferioare celor din Combinat”, a atenţionat Vasile Crişan, ce reprezintă atât salariaţii, cât şi FSS Metarom în comisia sindicală de negociere.

Acesta a precizat că el şi colegii săi vor accelera demersurile de unificare a masei sindicale de pe platformă, astfel încât în 2012 patronatul să aibă un partener de dialog şi situaţia penibilă din acest an să nu se repete. „Sindicatele uzinale au fuzionat şi au format un singur sindicat, Siderurgistul. Dosarul de înfiinţare este încă în instanţă şi sperăm ca la începutul anului viitor să obţinem şi reprezentativitate, ca să nu mai fie scandal şi la viitoarele negocieri”, a spus Vasile Crişan.

Citit 2077 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2011 23:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.