Berea Ploll, redescoperită după mai bine de un secol!

Berea Ploll, redescoperită după mai bine de un secol!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Din reţetele din perioada Belle Epoque, fabrica de bere Martens a readus la viaţă una din mărcile celebre ale Galaţiului! * Berea „Ploll”, un Pilsen conceput în 1888 de maeştrii berari din Boemia, era mândria teraselor şi saloanelor frecventate de protipendada de altădată * Reţeta de astăzi păstrează ingredientele originale şi intră cu succes pe piaţa berilor speciale *

Una dintre mărcile de prestigiu cu care Galaţiul se putea mândri în perioada de La Belle Epoque - berea „Ploll” - va prinde din nou viaţă graţie echipei de la Martens, care a reuşit din datele din arhive să redescopere reţetele folosite în urmă cu mai bine de un secol. Să nu credeţi cumva că berea fabricată la Galaţi era aşa, o simplă „răcoritoare” bună de dat pe gât la botul calului. Berea „Ploll” era o veritabilă „bijuterie” a teraselor şi saloanelor frecventate de protipendada vremii. În limbajul epocii, „Ploll” era o băutură cu fason, „o bere Pilsen de salon”! În limbaj modern ar intra în categoria berilor speciale, făcută cu drojdie şi ingrediente de calitate superioară.

Din păcate, puţini mai ştiu astăzi că, mult timp, la Galaţi a fost cea mai mare fabrică de bere din Principatele Române. Mai mult de atât, era şi o fabrică modernă pentru standardele vremii, iar reţetele au fost concepute de berari cu experienţă dobândită în Boemia”, ne-a explicat Vasile Joantă, managerul Martens SA Galaţi.

Bere cu aromă de epocă

Prima fabrică de bere de la Galaţi a fost fondată, se pare, de Marcu Schein, în 1842, dar meşteşugul avea rădăcini mult mai vechi în urbea de la Dunăre. De exemplu, în hrisoavele Mănăstirii Mavramol se pomeneşte încă de la sfârşitul secolului XVIII de existenţa unei berării, lăcaşul gălăţean fiind unul care prin împuternicire domnească avea dreptul de a fierbe bere! În fine, revenind în… Belle Epoque, „Fabrica de bere şi malţ” a fost cumpărată, undeva după anul 1870, de Josef Ploll, venit se pare chiar din Boemia, şi care a văzut în cosmopolitul Galaţi de la acea vreme ocazia de a face afacerea vieţii sale. Clientelă de lux era din belşug, de la funcţionarii Comisiei Dunării şi numeroasele consulate şi case comerciale ce-şi aveau sediul la Galaţi, până la comercianţii cu ştaif umblaţi prin lume şi care ştiau să aprecieze produsele de calitate... Josef Ploll, ca nou proprietar al fabricii de bere, a modernizat instalaţiile manuale, introducând altele noi, care se mişcau cu ajutorul aburului. Ca nivel a calităţii şi cantităţii de bere produsă, fabrica de la Galaţi nu avea concurenţă decât în fabrica „Oppler”, de la Bucureşti, un alt brand ce a făcut carieră în epocă.

Tradiţia berii la Galaţi a fost dusă mai departe şi de urmaşii lui Josef Ploll şi aşa se face că, în 1888, în gazeta „Vocea Covurluiului” apărea următorul „avis” semnat de Amelia Ploll: „Sub-semnata aduc la cunoştinţă onor public că de astăzi pun în cosumaţiune bere PILSEN de salon şi bere Granat de primă calitate lucrată după sistemul fabricei din Bohemia.” Aceste cuvinte se regăsesc, de altfel, şi pe eticheta berii „Ploll” produsă astăzi la Martens şi reprezintă, într-un fel, certificatul de (re)naştere al berii gălăţene cu aromă de epocă.

De remarcat că berea Pilsen - berea limpede, aromată şi cu reflexe chihlimbarii, aşa cum o ştim astăzi - era în momentul producerii ei la Galaţi abia la început de carieră în cucerirea mapamondului, fiind la depărtare de doar câteva decenii de descoperirea, în Cehia, a acestei metode de fabricaţie. De altfel, la fabrica gălăţeană, producţia de bere „Ploll” se făcea de vreo 20 de lucrători aflaţi sub bagheta unui maestru berar, pe numele său Nowacek, şi el originar din Boemia. Din păcate, fabrica gălăţeană a dispărut în perioada Marii Depresii economice din anii 30, lovitura cea mai puternică fiind, se pare, taxele exagerat de mari pe care autorităţile de la acea vreme le-au pus pe vadra de bere…

Reţete vechi la timpuri noi

În ziua de astăzi, la Martens, de redescoperirea reţetei faimoasei beri „Ploll” s-a ocupat o echipă condusă de maestrului berar belgian Raymond Maoureau. „Pas cu pas am descoperit ce fel de ingrediente se foloseau şi, într-adevăr, am avut surpriza să constatăm că se foloseau materii prime de calitate care sunt şi astăzi în topul producătorilor de bere. De exemplu, hameiul, cu o aromă cu totul şi totul specială, era adus dintr-o anumită zonă din Cehia, malţul era şi el unul de o calitate foarte bună, prin urmare „Ploll” era o bere care se adresa cunoscătorilor, o bere care se consuma în cele mai selecte cercuri ale vremii”, ne-a explicat managerul Martens, Vasile Joantă. Într-adevăr, berea „Ploll” de astăzi are un gust formidabil, de un rafinament aparte, capabilă să pună în umbră mărci astăzi cu pretenţii. „Este o bucurie pentru noi că am reuşit să readucem la viaţă berea Ploll, pentru că nu a fost doar un simplu produs, şi nu numai o bere, fie ea şi specială, ci reprezintă şi un crâmpei din istoria Galaţiului şi, de ce nu, un motiv de mândrie locală că, uite, aici se făceau lucruri atât de frumoase”, ne-a mai spus Vasile Joantă.

În prezent, cei de la Martens au berea „Ploll” în fază de testare pe piaţă, la sticle de 330 ml. Primii clienţi care o vor testa vor testa vor fi din sistemul de hoteluri şi restaurante sau servicii speciale de catering. „Este, pe undeva, darul nostru de Crăciun pe care îl facem iubitorilor de bere bună, dar şi iubitorilor Galaţiului”, ne-a mărturisit managerul Martens. De asemenea, compania gălăţeană intenţionează ca de anul viitor să lanseze berea „Ploll” şi în supermarketuri, dar să deschidă şi un local în Galaţi dedicat în mod exclusiv unor mărci de beri speciale.

 

Citit 7079 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2011 23:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.