Lansare la Damen - Navă de supraveghere pentru Angola construită la Galaţi (FOTO/VIDEO)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

· Logistică româno-olandeză pentru controlul pescuitului în Africa · Trei nave din Galaţi vor patrula în largul coastelor Angolei ·

În prezenţa reprezentanţilor Ministerului angolez al Agriculturii, Dezvoltării Rurale şi Pescuitului, dar şi a consulului Angolei în Olanda, nava de supraveghere şi inspecţie „Ngola Killuange” a fost lansată la apă de pe cheul şantierului naval gălăţean.

Menită să asigure un mai bun control al apelor teritoriale ale Angolei, dar şi combaterii pescuitului ilegal, nava a fost „năşită” chiar de secretarul de stat al ministerului angolez beneficiar, Victoria Barros Neto. Ea a declarat pentru Viaţa liberă: „Această navă, împreună cu alte două identice, aflate în diverse faze de execuţie (tot în şantierul Damen Galaţi, n.n.) ne va ajuta să cunoaştem mai bine ceea ce avem, resursele marine din largul coastelor Angolei, dar şi să supraveghem mai bine exploatarea lor”.

La lansare, vădit satisfăcut şi ţinând să mulţumească navaliştilor gălăţeni, a asistat şi Frisso Visser, directorul de vânzări către Africa al grupului Damen. El a precizat că „nava face parte dintr-un program guvernamental olandez de sprijinire a Angolei”.

„Ngola Killuange” poate atinge 17 noduri (32 km/h), având la bord un echipaj de 45 de persoane şi cele mai bune condiţii pentru acestea, inclusiv o sală de tratamente medicale în caz de necesitate. De asemenea, pentru o supraveghere eficientă a activităţilor de pescuit, nava se conectează la VMS, sistemul de supraveghere a vaselor prin satelit.

După 30 de ani de război civil şi, practic, absenţă a exploatării peştelui în zonă, Angola mizează acum pe resursele sale marine. Numai în 2009 apele sale teritoriale au furnizat 280 de mii de tone de peşte. Astfel că guvernul a lansat MONICAP,  un program de 33 de milioane de dolari americani pentru controlul pescuitului în apele sale teritoriale. În cadrul acordului în domeniu, semnat în 1987 între Uniunea Europeană şi Angola, Olanda se află între primele ţări interesate, alături de Danemarca şi Norvegia. Nava construită de Damen la Galaţi, aşa cum au ţinut să sublinieze oficialii grupului, prezenţi la lansare, reprezintă încă o dovadă a recunoaşterii profesionalismului navaliştilor de la Dunăre.

Media

Video: Sorin Pană
Citit 4041 ori Ultima modificare Vineri, 09 Decembrie 2011 15:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.