Parcul eolian de la Frumuşiţa - Afacerea anului cu „energie verde”

Parcul eolian de la Frumuşiţa - Afacerea anului cu „energie verde”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Electrica SA a demarat procedura de selectare a băncii de la care va fi contractat creditul pentru derularea investiţiei * Parcul eolian de la Ijdileni - Frumuşiţa va include 15 turbine eoliene şi va avea o putere instalată de 45 MW * Licitaţiile pentru cumpărarea  turbinelor sunt în plină desfăşurare

Furnizorul de energie Electrica SA intenţionează să împrumute până la 70 milioane de euro pentru finanţarea construcţiei parcului eolian din localitatea Frumuşiţa, judeţul Galaţi. Potrivit unui anunţ al companiei de stat, Electrica va selecta banca de la care va lua creditul în urma unor negocieri programate pentru data de 3 februarie.

Proiectul din localitatea gălăţeană este unul dintre cele mai mari de acest fel din ţară. Interesul pentru acest gen de investiţii în regiunea noastră se explică prin faptul că judeţul Galaţi este a doua zonă ca potenţial eolian la nivelul ţării, după Dobrogea. Potrivit datelor furnizate ziarului „Viaţa liberă” de filiala Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA, proiectul eolian din zona Ijdileni - Frumuşiţa va avea o putere instalată de 45 MW, urmând să fie format din 15 grupuri eoliene cu o putere de câte 3 MW. Până acum au fost făcuţi deja o serie de paşi importanţi în derularea proiectului. Terenurile pe care vor fi ridicate grupurile eoliene au fost asigurate prin încheierea unor contracte cu o valabilitate de 25 ani. De asemenea, s-a elaborat un studiu de soluţie, acesta fiind avizat de Transelectrica şi a fost emis avizul tehnic de racordare de către operatorul de reţea, Electrica Distribuţie Muntenia Nord.

Strategii pe aripile vântului

În prezent, Electrica SA se află într-o fază avansată procedura de achiziţie a celor 15 grupuri eoliene şi urmează a fi demarate licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor la instalarea turbinelor, staţia de transformare şi instalaţiile de racordare la reţea. În afară de parcul eolian din comuna gălăţeană Frumuşiţa, Electrica intenţionează să construiască un parc eolian şi la Chirnogeni, în judeţul Constanţa. Prin construcţia celor două parcuri eoliene, Electrica va deveni o companie energetică integrată, cu operaţiuni de producţie, distribuţie şi furnizare a electricităţii.

Astfel, Electrica va deveni unul dintre jucătorii importanţi pe piaţă în materie de energie verde. Principalul avantaj al acestor proiecte este că recuperarea investiţiei se face într-un timp relativ scurt. De asemenea, Electrica îşi poate acoperi necesarul de Certificate Verzi din surse proprii, iar compania de stat contribuit la îndeplinirea angajamentelor asumate de România în a produce 20 la sută din totalul energiei electrice din surse regenerabile până în 2020. Nu în ultimul rând, aceste parcuri eoliene înseamnă crearea de noi locuri de muncă şi beneficii din taxe şi impozite pentru comunităţile locale.

Citit 4767 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2011 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.