Contractul colectiv de muncă de la ArcelorMittal Galaţi, semnat de două federaţii

Contractul colectiv de muncă de la ArcelorMittal Galaţi, semnat de două federaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Salariul minim din combinat creşte la 750 de lei în ianuarie * Un bonus de 2 la sută din venitul anual va fi plătit în aprilie * Un alt bonus, de 2,5 la sută, şi o primă de 200 de lei de Crăciun vor fi acordate în decembrie, însă doar dacă unitatea nu va avea pierderi *

Contractul colectiv de muncă aplicabil în 2012 în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a fost semnat, joi seară, de patronat cu două dintre cele trei federaţii sindicale participante la negocierile derulate în ultimele două luni. Pe document şi-au pus semnătura liderii Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom şi cei ai Federaţiei Naţionale Sindicale Solidaritatea Metal. În schimb, omologii lor de la Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România şi-au rezervat dreptul de a declanşa conflictul de muncă.

Salarizarea, disputată până în ultima clipă

„ArcelorMittal Galaţi anunţă încheierea contractului colectiv de muncă pe 2012. Acordul, semnat cu  reprezentanţii angajaţilor şi cu două dintre cele trei federaţii sindicale, creşte veniturile şi protejează diferitele drepturi financiare şi non financiare ale angajaţilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu, la finalul şedinţei de joi - ultima din perioada legală de negociere.

Partenerii sociali au semnat noul contract colectiv de muncă la capătul a două luni de tratative dominate clar de patronat, federaţiile semnatare acceptând varianta creşterilor variabile propusă de management încă de la primele întâlniri. „În aprilie, siderurgiştii vor încasa un bonus de 2 la sută din venitul anual, necondiţionat. În decembrie, ei vor primi un bonus de 2,5 la sută din venitul anual, care va fi condiţionat, însă, de rezultatul financiar. Tot de rezultatul financiar va fi condiţionată şi valoarea primei de Crăciun. Dacă nu vom avea pierderi, ea va fi de 200 de lei. Dacă vom avea pierderi, ea va fi de 120 de lei, ca şi până acum. Trebuie să mai spunem că, de luna asta, salariul minim din combinat creşte de la 700 la 750 de lei. Totodată, compania va acorda şi în acest an bonusul variabil de 2,5 la sută pentru TESA şi, respectiv, suma de 20 de lei pentru respectarea regulilor cardinale. Procentul de promovare va fi de 10 la sută în primul semestru”, a afirmat purtătorul de cuvânt al FSS Metarom, Vasile Crişan. „Am acceptat să semnăm contractul colectiv de muncă în forma asta”, a spus şi Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.

În acordul încheiat de aceştia cu patronatul se mai arată că plăţile compensatorii acordate în caz de concedieri colective rămân la nivelul din anii anteriori, respectiv 16.000, 18.000 şi 20.000 de lei, la fel şi indemnizaţia acordată salariaţilor trimişi în şomaj tehnic, care stagnează la 75 la sută din leafă.

„Atât s-a putut”

Sunt spusele celor de la FSS Metarom. „Am vrut să fim protejaţi de un contract colectiv de muncă. Membrii noştri de sindicat trebuie să înţeleagă că atât s-a putut anul acesta şi sperăm ca situaţia să fie diferită în 2013”, a spus Vasile Crişan.

„Am ţinut cont şi de şansele foarte mici de izbândă pe care le aveam dacă alegeam să ducem un război [cu patronatul] în actuala legislaţie a muncii, care ne este nefavorabilă”, a adăugat Ilinca Diaconu.

Tiber se gândeşte la grevă

Federaţia care nu a semnat noul contract colectiv de muncă, Solidaritatea Virgil Săhleanu, îşi menţine revendicările salariale şi analizează posibilitatea declanşării conflictului de muncă. „Solidaritatea Virgil Săhleanu nu a semnat contractul deoarece componenta salarizare nu a fost agreată în forma propusă de noi, şi anume: creşterea cu 10 la sută a fondului de salarii, dar nu mai puţin de 200 de lei pentru fiecare salariat (100 de lei din ianuarie şi 100 de lei din iulie), majorarea la 800 de lei a salariului minim, creşterea la 800 de lei a primei de vacanţă pentru toţi salariaţii şi la 200 de lei a celorlalte prime, precum şi promovări de 10 la sută la TESA şi de 20 la sută la muncitori în semestrul al doilea. Cred că vom declanşa conflictul de muncă. Mâine (vineri, n.r.), avem o şedinţă internă, în care vom decide dacă îl deschidem şi, ulterior, dacă iniţiem strângerea de semnături pentru grevă”, a declarat liderul federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu, Gheorghe Tiber.

Citit 4046 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2012 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.