ArcelorMittal Galaţi are contract colectiv de muncă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ArcelorMittal Galaţi are contract colectiv de muncă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Patronatul a trimis spre înregistrare două contracte - unul semnat alături de federaţiile sindicale şi de reprezenţii salariaţilor şi altul semnat doar împreună cu reprezentanţii salariaţilor * Inspectoratul Teritorial de Muncă l-a înregistrat pe ultimul şi a spus că primul nu este valid deoarece federaţiile nu sunt reprezentative * Solidaritatea Virgil Săhleanu, federaţia care nu a semnat contractul şi care a ameninţat cu declanşarea conflictului de muncă, le declară război tuturor * ITM spune, însă, că organizaţia nu poate iniţia un conflict *

Contractul colectiv de muncă a fost negociat în ultimele două luni de administraţia ArcelorMittal Galaţi cu cele trei federaţii sindicale active în combinat - FSS Metarom, Solidaritatea Metal şi Solidaritatea Virgil Săhleanu - şi cu un grup de repezentanţi ai salariaţilor susţinuţi de FSS Metarom. Documentul include, între altele, un bonus de 2 la sută din venitul anual, acordat necondiţionat în aprilie celor peste 8.200 de siderurgişti, precum şi un bonus de 2,5 la sută şi o primă de 200 de lei de Crăciun, acordate în decembrie, în funcţie de rezultatul financiar de la sfârşit de an. Contractul a fost semnat în această formă de toate părţile, mai puţin de Solidaritatea Virgil Săhleanu, care a avut obiecţii la capitolul salarizare şi care a ameninţat că va declanşa conflictul de muncă, dacă patronatul nu va accepta revendicările sale. Între acestea se numără acordarea unei creşteri salariale fixe, în două tranşe: 100 de lei din ianuarie şi 100 de lei din iulie. Patronatul a respins revendicările şi a trimis contractul semnat de ceilalţi lideri sindicali, spre înregistrare, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Instituţia l-a înregistrat joi, anunţând acest lucru printr-un comunicat.

ITM: „Federaţiile nu sunt reprezentative”

Comunicatul emis de ITM conţine informaţii uluitoare. Una dintre ele este aceea că administraţia ArcelorMittal Galaţi a trimis spre înregistrare două copii ale contractului. Una este semnată de toate părţile care au negociat documentul (patronat, federaţii şi reprezentanţi ai salariaţilor), iar cealaltă poartă doar semnăturile patronatului şi ale reprezentanţilor salariaţilor. Managementul a procedat astfel deoarece se temea că un contract semnat şi de liderii federaţiilor ar fi fost respins de ITM. A avut dreptate.

Din analiza documentelor depuse a reieşit că federaţiile sindicale ai căror reprezentanţi au participat la negociere nu fac dovada reprezentativităţii lor în sectorul de activitate din care face parte unitatea, respectiv industrie metalurgică. Deoarece în documentaţia depusă există contract colectiv de muncă semnat de părţile participante la negociere (chiar dacă nu erau îndreptăţite), precum şi contract colectiv de muncă semnat numai de reprezentanţii salariaţilor şi administraţie, l-am luat în consideraţie doar pe cel din urmă, a explicat, în comunicat, şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

În consecinţă am restituit documentele depuse (contractul colectiv de muncă semnat de părţile care nu erau îndreptăţite să le semneze), reţinând pentru înregistrare contractul colectiv de muncă semnat de reprezentanţii salariaţilor şi procesele verbale de  negociere. În concluzie, s-a înregistrat la ITM Galaţi contractul colectiv de muncă încheiat între administraţia SC ArcelorMittal Galaţi SA pe de o parte şi reprezentanţii salariaţilor (9 persoane) pe de altă parte, contract ce produce efecte pe durata unui an”, a anunţat şeful ITM Galaţi.

ArcelorMittal Galaţi: „Vom aplica noul contract”

Comunicatul de presă semnat de Ionel Petrea confirmă, indirect, faptul că administraţia ArcelorMittal Galaţi a invitat la aceste negocieri salariale şi federaţiile sindicale, chiar dacă ele nu aveau vocaţie, pentru a menţine un climat de pace socială în combinat. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii administraţiei am reţinut că negocierea s-a purtat cu toate părţile (chiar dacă nu erau îndreptăţite) din dorinţa de a asculta pe toţi cei care reprezentau salariaţii şi de a lua în calcul propunerile pe care aceştia le-au supus discuţiilor”, se arată în documentul emis de ITM.

Administraţia ArcelorMittal Galaţi nu a spus decât că va respecta contractul colectiv de muncă înregistrat. „Aplicăm contractul”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al companiei siderurgice, Dorian Dumitrescu.

Declaraţie de război de la Solidaritatea Virgil Săhleanu

Solidaritatea Virgil Săhleanu, federaţia care a refuzat să semneze contractul colectiv de muncă, a reacţionat dur la aflarea veştii că documentul a fost înregistrat de ITM. „Această înregistrare a fost făcută ilegal. Administraţia trebuia să notifice toţi salariaţii că în unitate nu există o organizaţie sindicală reprezentativă şi să-i invite să organizeze o adunare generală, pentru a-şi desemna reprezentanţii la negocieri. Să existe nişte procese-verbale ale acestei adunări. Aceste lucruri nu s-au făcut. Administraţia şi FSS Metarom au ales câţiva reprezentanţi ca să poată înregistra un contract nefavorabil salariaţilor. Vom sesiza Ministerul Muncii şi organele de anchetă penală, cărora le vom cere să verifice aceste lucruri, iar ITM-ului îi vom cere să ne răspundă la adresa prin care i-am cerut să nu ţină cont de reprezentanţii salariaţilor. Până primim aceste lămuriri, stăm pe loc cu conflictul de muncă”, a afirmat, joi, liderul federaţiei, Gheorghe Tiber.

L-am întrebat pe şeful ITM dacă Solidaritatea Virgil Săhleanu va putea declanşa un conflict de muncă în combinat, odată ce instituţia i-a constatat lipsa de reprezentativitate, ei şi celorlalte două federaţii sindicale. „Nu”, a răspuns Ionel Petrea. Instituţia pe care o conduce este cea care înregistrează un conflict de muncă şi încearcă să-l concilieze.

Citit 4011 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2012 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.