Imobilele cu bulină roşie nu pot fi asigurate
Foto: Foto: Bogan Codrescu

Imobilele cu bulină roşie nu pot fi asigurate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cei care stau în imobile cu bulină roşie nu reuşesc să-i înduplece pe unii agenţi de asigurări să le încheie o poliţă pentru locuinţă care să includă şi riscul de cutremur

  • * Astfel, ei riscă să fie amendaţi de primării pentru nerespectarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor

 

 


Au trecut patru ani de la apariţia legii care i-a obligat pe români să-şi asigure casa împotriva dezastrelor naturale şi, în loc să intre pe un făgaş normal, procedura îşi mai dezvăluie câte o lacună. Cea mai recentă este problema imobilelor cu risc seismic ridicat, de care fug multe dintre companiile de asigurări.

 

"Din cauză că blocul în care locuiesc are bulină roşie, asigurătorii nu vor să mă asigure şi împotriva cutremurelor. Ca atare, nu-mi pot încheia poliţia obligatorie împotriva dezastrelor naturale", ne-a declarat Eugen Scarlat, care locuieşte la blocul C30 din cartierul Ţiglina 1.

Cazul nu este unic. Reclamaţii similare au fost contabilizate şi în alte oraşe din ţară. Dar în unele situaţii, precum cele de la Ploieşti, s-a lăsat şi cu somaţii de la Primărie adresate locatarilor, iar acest lucru ar putea să se întâmple, dacă se merge pe litera legii, şi la Galaţi.

E riscant pentru agenţii de asigurări

Doar în municipiul Galaţi sunt peste 100 de imobile (case, blocuri de apartamente şi sedii de instituţii) cu bulină roşie, construite între anii 1843 şi 1985. Cei mai mulţi dintre agenţii de asigurări fug de aceste imobile ca dracul de tămâie pentru că, după standardele din domeniu, în cazul unei clădiri cu bulină roşie nu se mai poate vorbi de riscuri, ci de certitudini. Şi cine îşi pune pielea în saramură, asigurând un bun de o situaţie care se poate produce în orice moment? Doar neştiutorii. "Sunt intermediari - fie ei agenţi sau brokeri de asigurări - care nu verifică, nu întreabă dacă imobilul pe care sunt pe cale să îl asigure şi împotriva cutremurelor are bulină roşie şi încheie asigurarea. În acest caz, asiguratul se poate considera norocos", a declarat Daniela Damian, broker de asigurări pentru Societatea Română de Brokeraj în Asigurări (SRBA).

Intermediarul poate plăti, însă, foarte scump neglijenţa sa. "Acestuia i se poate imputa suma pe care compania de asigurări trebuie să i-o plătească asiguratului în cazul în care se produce un cutremur şi locuinţa acestuia, marcată cu bulină roşie, este avariată", a explicat Damian.

Pentru a se feri de asemenea situaţii, unele companii de asigurări au prevăzut în poliţele-tip un câmp în care asiguratul declară pe propria răspundere că nu locuieşte într-un asemenea imobil.

E nevoie de reglementări speciale

Ca să rezolve problema în aşa fel încât să fie bine pentru toată lumea - proprietarii locuinţelor cu risc seismic ridicat să şi le poată asigura inclusiv împotriva cutremurelor ca să nu fie amendaţi de primării, iar companiile de asigurări să se ferească de daune sigure - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) i-a înaintat statului unele propuneri de modificare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor. "UNSAR a propus încă din 2010 ca imobilele încadrate în prima grupă de risc seismic, ca şi cele construite sau modificate fără autorizaţie de construcţie ori amplasate în zone inundabile sau cu alunecări de teren, să facă obiectul unor reglementări speciale. Propunerile au rămas, însă, blocate pe traseul legislativ", a afirmat brokerul SRBA.

Ca să clarifice, totuşi, această problemă, asigurătorii i-au cerut statului ca, cel puţin în cazul imobilelor cu bulină roşie, să permită ca asigurarea să se facă doar după consolidarea lor. "Şi această solicitare a rămas fără un răspuns clar", a spus Daniela Damian.

Proprietarii au o singură scăpare

Pentru că lucrurile nu au fost încă lămurite, ce ar trebui să facă proprietarii de locuinţe marcate cu bulină roşie, refuzaţi de companiile de asigurări, ca să nu fie amendaţi de primării? "Eu i-aş sfătui să le pretindă firmelor de asigurări refuzul în scris. În acest fel, dacă Primăria vrea să-i amendeze pentru că nu şi-au asigurat locuinţa şi împotriva cutremurelor, aşa cum cere Legea 260/2008, ei au o dovadă că au încercat să facă acest lucru, dar s-au lovit de refuzul asigurătorilor", a fost recomandarea brokerului SRBA.

Citit 4643 ori Ultima modificare Vineri, 27 Aprilie 2012 14:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.