Criza se ţine scai de mediul de afaceri gălăţean

Criza se ţine scai de mediul de afaceri gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 600 de agenţi economici şi-au încetat activitatea de la începutul anului

Numărul comercianţilor activi la nivelul judeţului Galaţi era, la sfârşitul lunii aprilie, de 19.442, din care 5.868 erau persoane fizice autorizate şi 13.574 erau persoane juridice, rezultă din datele furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Şi primele patru luni ale acestui an au fost marcate de dificultăţile generate de criza economică, 613 agenţi economici ieşind sub o formă sau alta din circuitul mediului de afaceri. Pe de altă parte, se remarcă o scădere a numărului firmelor care ajung să-şi oprească activitatea. Astfel, în primele luni ale acestui an, la nivelul Galaţiului au fost radiate 413 de firme, faţă de 741 în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, în ceea ce priveşte suspendările de activitate, în acest an au fost înregistrate 134 de cazuri, faţă de 187 anul trecut. La capitolul radieri voluntare, 66 de agenţi economici s-au aflat în acest an în această situaţie, cu unul mai mult faţă de anul trecut. Cele mai vulnerabile domenii de activitate s-au dovedit a fi cele din zona comerţului cu amănuntul, transporturile, zona imobiliară şi construcţiile, dar şi anumite segmente din industria prelucrătoare.

Afaceri relative

Un lucru pozitiv este, totuşi că numărul de firme nou apărute în mediul de afaceri gălăţean este mai mare decât cele care au ieşit. Astfel, în primele luni ale acestui an, la Galaţi au fost înregistraţi 946 de comercianţi. Prin urmare, strict numeric vorbind, „sporul natural” al mediului de afaceri gălăţean a fost de 333 de agenţi economici. „În principiu, este un lucru bun că numărul firmelor nou apărute este mai mare decât cel al firmelor care au dispărut. Pe de altă parte, nu trebuie să ne lăsăm înşelaţi de aparenţe. O firmă se construieşte greu, dar este foarte uşor de pus la pământ, mai ales dacă mediul general economic nu este unul foarte prielnic. Iar din acest punct de vedere, criza încă nu a trecut. Iată, tehnic economia a intrat din nou în recesiune, nu sunt excluse nici derapajele de ordin bugetar care, în cele din urmă, tot asupra mediului privat se vor răsfrânge”, ne-a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Dintre noile societăţi apărute în acest an în mediul de afaceri gălăţean, cele mai multe au fost societăţi cu răspundere limitată (SRL), cu un total de 502, urmate de persoanele fizice autorizate (PFA), cu 255 de cazuri şi 11 întreprinderi individuale (II). De asemenea, au mai fost înregistrate şapte întreprinderi familiale (IF) şi două societăţi pe acţiuni (SA). Însă rămâne de văzut dacă noii agenţi economici apăruţi în mediul de afaceri gălăţean vor avea capacitatea de a compensa activitatea celor care au ieşit din mediul economic.

Citit 2117 ori Ultima modificare Marți, 22 Mai 2012 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.