Campanie VL - Afacerea ta: De la pasiune la business - bijuterii făcute manual

Campanie VL - Afacerea ta: De la pasiune la business - bijuterii făcute manual
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Afacerile handmade, în trend * Cerceii, inelele, brăţările şi broşele sunt doar câteva dintre accesoriile pe care doamnele şi domnişoarele le folosesc pentru a-şi contura personalitatea * Pentru alte persoane, însă, bijuteriile reprezintă o posibilitate de a dezvolta o afacere


Bijuteriile reprezintă accesoriile aproape nelipsite pe care o femeie le poartă. Acestea pot fi cumpărate de peste tot, de la magazinele specializate, până la cele de cartier. Există, însă, o categorie aparte care nu se poate achiziţiona la fel de simplu. Aceasta o reprezintă bijuteriile confecţionate manual şi sunt realizate, uneori chiar la domiciliu, de către persoanele care au o pasiune pentru acest lucru. Un astfel de exemplu este Roxana Ginghină, o tânără în vârstă de 22 de ani, care de la pasiunea pentru bijuterii şi decoraţiuni a ajuns să pună bazele unei mici afaceri în domeniu.

Roxana a văzut ceea ce confecţionau alte fete, i-a plăcut foarte mult, iar din luna februarie a acestui an a încercat să facă ea singură diverse accesorii: "Am fost impresionată în mod plăcut de ceea ce lucrau alte fete şi mi-am propus să încerc şi eu. Pentru că tot se apropia luna martie, am vrut să confecţionez câteva mărţişoare pe care să le împart persoanelor dragi", ne-a povestit Roxana despre începuturile pasiunii ei.

De la hobby la afacere nu e decât un pas

De la micile piese pentru cei dragi, tânăra şi-a descoperit îndemânarea pentru realizarea accesoriilor handmade tot mai complexe şi s-a gândit că ar putea transforma această plăcere într-o afacere, astfel că a luat lucrurile în serios. A achiziţionat materialele necesare de pe internet şi a învăţat singură cum să le folosească: "Materialul folosit este argila polimerică. Aceasta se modelează şi se încălzeşte la cuptor, la o anumită temperatură până se întăreşte. Din păcate, accesul la materiale nu este tocmai uşor în Galaţi din cauză că astfel de produse nu prea se găsesc pe piaţă. Dar dacă eşti suficient de insistent, până la urmă te descurci", ne-a spus Roxana.

Primul accesoriu pe care ea l-a făcut a fost o bijuterie în formă de trandafir. Cu timpul, s-a perfecţionat, piesele au devenit din ce în ce mai elaborate şi mai interesante, aşa că a trecut de la intenţie la fapte şi a făcut demersurile necesare pentru a-şi deschide o afacere.

Moda handmade, nouă pe piaţa accesoriilor

În Galaţi, acest trend este relativ nou, iar multă lume încă îl trece cu vederea. Un dezavantaj este faptul că, asaltaţi de produsele de serie, adesea oamenii nu mai apreciază lucrurile realizate manual la adevărata lor valoare şi nu sunt dispuşi să dea bani mulţi pentru achiziţionarea acestora. Acest lucru nu a descurajat-o pe tânăra artistă, iar acum are un portofoliu de produse diversificat, accesorii de tot soiul, de la cercei, inele, brăţări, coliere, broşe sau mărţişoare până la mărturii pentru nunţi şi botezuri, butoni pentru cămaşă şi chiar nasturi. Grupul ţintă al afacerii îl reprezintă, în mod special, persoanele feminine care poartă astfel de accesorii, aşa că Roxana primeşte din partea lor cele mai numeroase comenzi. "Am fost contactată de persoane cu vârste de la 13 până la aproape 50 de ani, după ce au aflat de la prietene sau cunoscuţi că o anumită piesă este făcută de mine. Prin urmare, încet-încet, astfel de bijuterii încep să fie apreciate. Cele mai căutate produse sunt, desigur, cerceii şi inelele. Unii clienţi îşi aleg modelul pe care îl doresc, iar alţii îmi spun cam ce şi-ar dori, iar eu dau formă ideilor lor", ne-a mărturisit Roxana.

Deşi tânăra antreprenoare este proaspătă absolventă de facultate, iar afacerea este încă mică, ea are planuri mari pentru viitor. De la micile bijuterii, tânăra vrea să-şi extindă colaborarea cu firmele organizatoare de evenimente festive, precum nunţile sau botezurile, în care produsele handmade realizate de ea să dea acea notă de eleganţă şi unicitate pe care şi-o doreşte oricine în astfel de clipe. Prin urmare, de la un simplu hobby se poate ajunge la o afacere în toată regula. Şi ce-şi poate dori mai mult cineva decât de a-şi urma propriile pasiuni, iar pe deasupra să facă şi bani din asta?

Costuri de început pentru o afacere handmade

În cazul unei afaceri cu bijuterii sau accesorii handmade, toată cheltuiala constă în materialele de lucru. Dacă se doreşte înfiinţarea unei firme, cei aflaţi la debut în lumea afacerilor pot opta pentru un SRL - D, dat fiind faptul că la acest tip de societate se acordă scutiri la taxele aferente înfiinţării. Practic, pentru înfiinţarea unei astfel de firme este nevoie de doar 280 lei (200 lei capital social, 80 lei ştampila). Cheltuielile lunare se ridică, în medie, cam la 200 lei: materiale, utilităţi. Principalul „capital” al acestui gen de afacere este dat de pasiune, talent şi imaginaţie.

Citit 7205 ori Ultima modificare Duminică, 21 Octombrie 2012 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.