Reţeaua de încălzire din Galaţi este veche şi supradimensionată
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Reţeaua de încălzire din Galaţi este veche şi supradimensionată
prof.dr.ing. Eduard Minciuc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au spus-o profesorii universitari invitaţi la audierea publică pe tema încălzirii centralizate, desfăşurată ieri la iniţiativa societăţii civile


Sistemul de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic de la Galaţi este supradimensionat şi depăşit, ceea ce generează pierderi uriaşe de căldură şi, implicit, facturi mai mari, a apreciat prof. dr. ing. Eduard Minciuc, de la Facultatea de Energetică a Universităţii Politehnice din Bucureşti, unul dintre experţii care au luat cuvântul la audierea publică privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, desfăşurată ieri în oraşul nostru.

"Iată câteva dintre problemele sistemului centralizat de încălzire din Galaţi, pe care noi le-am detectat. În primul rând, sursa (producătorul de energie termică Electrocentrale, n.r.) este supradimensionată şi foloseşte o tehnologie foarte veche, are destinaţie industrial-urbană şi este foarte departe de oraş. Sistemul de transport, în lungime de 182 de kilometri, şi cel de distribuţie, în lungime de 614 kilometri şi cu 119 puncte termice, sunt supradimensionate, depăşite moral şi fizic şi au pierderi mari de căldură, de 25 la sută, faţă de 5-10 la sută în reţele similare. Consumatorii sunt în scădere - 78.850 acum, faţă de 117.814 iniţial - şi plătesc mult pe energia termică", a spus prof. dr. ing. Eduard Minciuc.

Modernizarea sistemului, cheia problemei

Pledând pentru încălzirea centralizată în defavoarea celei individuale, acesta a creionat direcţiile pe care autorităţile trebuie să le urmeze pentru a creşte eficienţa sistemului local de termoficare. "Atunci când compară cheltuielile de încălzire în sistem centralizat cu cele de încălzire individuală (centrală proprie), oamenii pun faţă în faţă doar factura la întreţinere şi cea la gaze, uitând că aceasta din urmă vine însoţită şi de costuri cu apa rece şi electricitatea consumate de centrală, cu investiţia iniţială, adică achiziţia şi montarea centralei, şi cu întreţinerea şi înlocuirea ei. Încălzirea centralizată este, deci, mai puţin costisitoare decât cea individuală şi, dacă sistemul funcţionează bine, este mai eficientă", a spus cadrul didactic de la Politehnică. "Ca sistemul să funcţioneze bine, el trebuie modernizat, iar asta presupune o investiţie de până la 300 de milioane de euro într-o nouă capacitate de producţie a energiei termice, investiţii de 55 de milioane de euro în reţeaua de transport şi de 175 de milioane de euro în reţeaua de distribuţie, din care 15 milioane de euro în punctele termice. În acelaşi timp, numărul de consumatori trebuie să crească, la fel ca şi calitatea serviciilor, şi să existe un suport din partea autorităţilor, atât financiar (prin investiţii), cât şi de reglementare (prin crearea zonelor unitare de încălzire)", a explicat prof. dr. ing. Eduard Minciuc.

Trebuie căutate soluţii alternative de obţinere a căldurii

Investiţiile în reţeaua de termoficare trebuie însoţite, în mod evident, de lucrări de reducere a pierderilor de căldură şi la capătul acestui lanţ, adică la consumatorii finali. Este vorba de lucrări de reabilitare a conductelor de încălzire din interiorul blocurilor, de termoizolare a imobilelor şi de hidroizolare a acoperişurilor, a punctat prof. dr. ing. Lucian Georgescu, de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

În paralel, a subliniat acesta, trebuie căutate noi surse de obţinere a energiei termice. "Arderea deşeurilor este una dintre ele. Căldura astfel obţinută este ieftină, pentru că materia primă este mai ieftină decât gazul metan folosit de termocentralele clasice", a spus prof. dr. ing. Lucian Georgescu, amintind că Suedia şi-a exprimat deja dorinţa de a construi din fonduri proprii o centrală pe deşeuri la Galaţi sau la Bucureşti, cu condiţia să primească garanţii de la Primării că vor cumpăra energia termică pe care centrala o va produce.

Audierea publică "Îmbunătăţirea eficienţei energetice la sistemul de încălzire - o provocare a autorităţilor şi a gălăţenilor", desfăşurată ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor la iniţiativa societăţii civile din Galaţi, a reunit experţi din domeniul energetic, reprezentanţi ai distribuitorului local de căldură Apaterm şi câţiva administratori de asociaţii de proprietari şi simpli cetăţeni. Concluziile şi propunerile acestora vor fi incluse într-un raport care va fi întocmit de o comisie de experţi (doi profesori, un jurist şi un expert contabil) şi va fi făcut public în cel puţin o săptămână. Documentul va fi înaintat autorităţilor locale responsabile.

Citit 4206 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Octombrie 2012 23:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.