Campanie VL - Afacerea ta: House of English - Cum să înveţi engleză cu zâmbetul pe buze

Campanie VL - Afacerea ta: House of English - Cum să înveţi engleză cu zâmbetul pe buze
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru un întrerpinzător adevărat, predarea limbii engleze poate deveni şi o afacere * House of English - un concept care s-a dezvoltat şi pe timp de criză * "Concurenţa n-ar putea decât să ne fie de folos", apreciază Iulian Mardar, unul dintre fondatorii afacerii


Cine vrea cu orice preţ să devină propriul stăpân şi să îşi trăiască viaţa pe picioarele sale, găseşte soluţii! Cine nu, se mulţumeşte cu scuze! În judeţ avem, probabil, în acest moment, câteva mii de gălăţeni care au studiile necesare pentru a preda limba engleză. Cel puţin deocamdată, însă, doar doi dintre ei – Iulian Mardar şi Dorian Andone - au reuşit să îşi transforme cu succes pregătirea şi pasiunea într-o afacere care, de patru ani, creşte continuu, chiar şi pe timp de criză. N-au cheltuit mulţi bani pentru a-şi pune business-ul pe picioare, dar investiţiile de timp şi de efort au fost, într-adevăr, consistente. În cele două puncte de lucru ale House of English - „şcoala de engleză”, aşa cum le place celor doi fondatori să o numească - copiii de toate vârstele iau, de patru ani, lecţii de comunicare în cea mai vorbită limbă din Europa şi învaţă tot soiul de alte lucruri utile. An după an, numărul elevilor a crescut, aşa că acum de la doar câţiva înscrişi, în 2008, la House of English, vin lunar peste 100 de elevi, mai mari sau mai mici.

Cine a creat House of English?

Iulian Mardar are 40 de ani şi a fost, până la începutul anilor 2000, profesor de engleză la Şcoala Nr.3. După aproape un an de încercări, a găsit un agent care i-a intermediat ocuparea unui post la o şcoală privată din Taiwan. A predat acolo limba engleză aproximativ cinci ani. „La început am fost circumspect şi, ca toţi ceilalţi români, mă temeam să nu fie o capcană. A trebuit să împrumut bani ca să pot pleca. Paşaportul pentru Taiwan nu se poate obţine din Bucureşti. A trebuit să mă duc până la Budapesta. Dar am ajuns acolo şi am descoperit o lume care este cu mulţi ani înainte noastră”, spune Iulian Mardar. După circa un an, profesorul de engleză l-a chemat în Taiwan şi pe Dorian Andone, acum în vârstă de 39 de ani. „Ne cunoşteam din armată şi eram amândoi filologi, aşa că avusesem ceva în comun. La început şi eu am fost neîncrezător, dar până la urmă am plecat şi Taiwan-ul a fost o experienţă extraordinară”, îşi aminteşte Dorian Andone.

Deşi au numai cuvinte de laudă pentru sistemul de învăţământ din Taiwan şi pentru oamenii de acolo şi cu toate că la un moment dat reuşiseră să se stabilească în Asia împreună cu familiile, cei doi profesori au revenit în România.

„Ne-am întors şi cu gândul de a-i învăţa engleză şi pe copiii noştri, nu doar pe ai taiwanezilor. Dar am stabilit de la început: după ce câştigasem în jur de 1.500 de euro pe lună în Taiwan şi văzusem ce înseamnă un învăţământ performant, nu aveam de gând să ne mai întoarcem în sistemul public, la şcoală”, spune Iulian Mardar.

Dorian Andone a mai petrecut o singură zi la catedră – ocazie cu care îşi aminteşte că a sesizat imediat neseriozitatea cu care colegii săi tratau probleme şcolii. Iulian Mardar nu a mai urcat niciodată la o catedră dintr-o şcoală publică.

Primii paşi ai afacerii – actele şi investiţia iniţială

House of English a fost înfiinţată în 2008. Nu a fost nevoie de autorizaţii speciale, ci doar de stabilirea unui cod CAEN cum ar fi 8552, „învăţământ în domeniul cultural (limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice, alte domenii)”, de înregistrare la Registrul Comerţului, de autorizaţiile de la Primărie etc.. Practic, de actele indispensabile deschiderii oricărei afaceri. Faptul că elevii de la House of English nu petrec mai mult de o oră la cursuri a făcut ca afacerea să nu intre în regimul juridic al unei grădiniţe, pentru care numărul de autorizaţii ar fi fost mult mai mare.

„Nu mai ştiu cu siguranţă cât am investit, în 2008, ca să deschidem. Undeva între 3.600 lei şi 4.000 lei. Am plătit actele, am închiriat un spaţiu mic, pe care îl împărţisem în două”, îşi aminteşte Iulian Mardar.

„Am adus de acasă o masă mică pe care am folosit-o în cursul primelor lecţii. La acel moment, nu cred că aveam mai mult de doi sau trei copii pe grupă”, apreciază Dorian Andone. Pe măsură ce numărul elevilor a crescut, s-a impus extinderea spaţiului de lucru, aşa că acum House of English are două sedii închiriate.

Numărul angajaţilor şi cheltuielile de întreţinere

În afara asociaţilor care au fondat afacerea, la House of English lucrează alţi cinci profesori de engleză. Sunt angajaţi exclusiv aici pentru că, la interviuri, se impune o condiţie eliminatorie: candidatul trebuie să aibă calificarea necesară unui profesor de engleză, dar să nu fi lucrat niciodată în sistemul public de învăţământ.

Cheltuielile de administrare constau în achitarea chiriilor pentru cele două spaţii, în plata salariilor şi a dărilor către stat pentru angajaţi şi în cumpărarea consumabilelor de papetărie şi IT necesare susţinerii cursurilor. Cu totul, se ridică la mii bune de lei, în fiecare lună. Iulian Mardar spune că preţurile pe care părinţii le plătesc pentru elevii înscrişi la House of English – de la 5 ani până pe la 18, ba şi adulţi, uneori – trebuie gândite în raport cu calitatea. Există cursurile care încep în septembrie şi se termină în iunie şi care costă 1.530 lei, cu posibilităţi de discount, şi şcoala de vară care ajunge să coste 150 lei – 170 lei.

Principiile pe care s-a clădit „şcoala”

Cine intră în afaceri doar pentru a câştiga mulţi bani s-ar putea să şi reuşească, dar cu siguranţă nu îşi va savura niciodată pe deplin succesul profesional.

„Noi plecăm de la ideea că un copil poate învăţa orice, dacă ai încredere în el şi ne bucurăm atunci când metodele noastre dau roade. Ceea ce îi împiedică pe cei mai mulţi dintre cei mici să progreseze este tocmai neîncrederea adultului. Considerăm, de asemenea, că elevul este egalul nostru şi trebuie să muncim cot la cot cu el, pentru a-l ajuta. Dacă trebuie să ne aşezăm în cap pentru a fi siguri că cel mic va înţelege ce îi explicăm, o vom face fără doar şi poate. Sigur că fiecare îşi priveşte meseria în mod diferit, dar noi credem că a fi profesor este un privilegiu, pe care trebuie să îl merităm în permanenţă, prin ceea ce facem”, a conchis Iulian Mardar.

Planurile de extindere şi concurenţa

Cu peste 100 de elevi, la cursuri, fondatorii House of English îşi doresc să poată avea un sediu propriu, pe care să îl pregătească special pentru nevoile celor mici. În ceea ce priveşte concurenţa, ar fi binevenită. „Noi chiar ne-am bucura dacă s-ar mai deschide astfel de şcoli de engleză în Galaţi. Avem încredere în ceea ce facem aici, iar concurenţa nu ar face decât să ne motiveze, să ne ferească de plafonare”, conchide Iulian Mardar.

 


Fişa afacerii

Denumirea firmei: SC House Of English SRL

Domeniu de activitate: învăţământ privat

Investitori: Iulian Mardar şi Dorian Andone

Investiţie iniţială: 4.000 lei

Inaugurare: anul 2008

Acte şi avize speciale: nu necesită

Locuri de muncă create: 7

Număr actual de cursanţi: peste 100


 

Citit 9474 ori Ultima modificare Duminică, 18 Noiembrie 2012 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.