Cu banii europeni nu-i de glumit. Investiţiile Apă Canal, luate la verificat
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cu banii europeni nu-i de glumit. Investiţiile Apă Canal, luate la verificat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Societatea Apă Canal este pe punctul de a cumpăra 6 (şase!) rapoarte de audit financiar cu până la 35.400 de euro * Rapoartele vor reflecta modul de cheltuire a celor peste 100 de milioane de euro pe care operatorul le primeşte de la UE pentru a extinde reţelele de utilităţi în judeţ * Contractul de audit, de care s-au arătat interesate mai multe firme de specialitate din ţară, va fi atribuit fără licitaţie


Operatorul regional Apă Canal caută în această perioadă un auditor care să-i verifice cheltuielile pe care le-a făcut şi va continua să le facă în cadrul proiectului "Reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi", finanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene cu peste 100 de milioane de euro. Într-un proiect cu finanţare europeană şi, mai ales, într-unul de o asemenea anvergură, auditorul are un rol esenţial: el verifică modul în care beneficiarul - în cazul nostru, Apă Canal - cheltuieşte banii şi, pe baza rapoartelor sale, UE rambursează sau nu aceste cheltuieli. Auditorul este, dacă vreţi, martorul-cheie de a cărui mărturie - favorabilă sau nefavorabilă - depinde soarta acuzatului aflat în faţa judecătorului. Ei bine, în cazul de faţă, Apă Canal are avantajul de a-şi alege singur "martorul".

Şefii societăţii vor atribui contractul

Potrivit caietului de sarcini întocmit de Apă Canal, firma de audit care va fi declarată câştigătoare va trebui să verifice anual cheltuielile pe care operatorul le efectuează în proiectul de dezvoltare a infrastructurii proprii din judeţ şi, în urma verificărilor, să întocmească cinci rapoarte de audit (pentru 2011 - anul demarării proiectului, 2012, 2013, 2014 şi 2015 - anul finalizării proiectului), precum şi un raport final. În total şase rapoarte, care vor ajunge la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu, prin care se face finanţarea proiectului. În baza acestor rapoarte de audit, AM POS Mediu decide care dintre cheltuielile efectuate în cadrul proiectului sunt eligibile (adică pot fi rambursate de UE) şi care nu. Auditorul va fi, deci, foarte important pentru Apă Canal, poate tocmai de aceea operatorul a ales să îl selecteze direct, fără licitaţie. Procedura se cheamă cerere de oferte. Selecţia o va face, desigur, conducerea Apă Canal. Cadrele de conducere responsabile cu atribuirea contractului sunt directorul general, Gelu Stan, directorul tehnic-producţie, Niţă Podaru, directorul economic, Elena Andreşan, precum şi şefi şi experţi de la Departamentul Implementare Proiecte, Serviciul Achiziţii, Serviciul Juridic şi Serviciul Financiar, se arată chiar în anunţul privind cererea de oferte postat de Apă Canal în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Caietul de sarcini conţine criterii foarte precise

Cererile de oferte, ca şi licitaţiile, sunt deschise tuturor celor interesaţi, în principiu. Totuşi, pentru ca cei care le lansează să fie siguri că vor primi oferte potrivite nevoii lor, se obişnuieşte introducerea în caietul de sarcini a unor condiţii care să facă o primă filtrare a potenţialilor ofertanţi. Şi Apă Canal a introdus câteva astfel de condiţii în caietul de sarcini, unele dintre ele extrem de precise. De exemplu, ofertantul trebuie să aibă o medie a cifrei de afaceri globale în ultimi trei ani cel puţin egală cu 500.000 de lei. De asemenea, el trebuie să fi dus la bun sfârşit sau să aibă în derulare cel mult trei contracte de auditare financiară a proiectelor - şi aici devine interesant - în valoare de cel puţin 270.000 de lei.

Diferenţe uriaşe între preţurile oferite

Cu o valoare estimată de Apă Canal la 274.136 de lei (62.600 de euro), contractul de audit la proiectul de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în judeţ a fost urcat pe SEAP, în vederea atragerii de oferte, la sfârşitul anului 2012. Acea primă încercare de atribuire a contractului a eşuat. "Procedura a fost suspendată deoarece a fost depusă o contestaţie şi a trebuit să refacem caietul de sarcini", declara, în decembrie 2012, directorul tehnic-producţie al societăţii Apă Canal, Niţă Podaru.

Procedura a fost reluată cu succes în ianuarie 2013. Apă Canal a primit mai multe oferte şi le-a deschis, conform programării, pe 4 februarie. Potrivit datelor postate pe SEAP, ofertele au venit de la nouă firme de audit: Mazars România (Bucureşti), Intercon (Bacău), Senior Audit Services (Bucureşti), Agenţia de Audit Financiar AFIL (Botoşani), BDO Audit (Bucureşti), Asocierea Auditor Financiar Sarra - Quantum Expert (Hunedoara), KPMG Audit (Bucureşti), Ghe. Stubeanu 2000 (Giurgiu) şi Lupşa Consult Audit Management (Brăila). O a zecea ofertă, primită de la SOCECC Audit&Consulting (Bucureşti), a fost respinsă deoarece nu a fost depusă la timp.

Ofertele, pentru a căror departajare Apă Canal a ales criteriul preţului cel mai scăzut, conţin sume foarte diferite. Cel mai mare tarif pentru realizarea auditului financiar este cerut de BDO Audit - 155.000 de lei (35.400 de euro). Cea mai mică ofertă de preţ vine de la Senior Audit Services - 24.300 de lei (5.500 de euro).
Apă Canal nu a anunţat încă firma câştigătoare. "Acum suntem în procedura de evaluare a ofertelor", a declarat, săptămâna aceasta, purtătorul de cuvânt al societăţii, Cornelia Arnăutu. Legea spune că, în procedura de cerere de oferte, stabilirea ofertei câştigătoare se face în cel mult 20 de zile de la deschiderea ofertelor. Asta înseamnă că Apă Canal ar trebui să anunţe câştigătorul săptămâna viitoare. Totuşi, operatorul are posibilitatea legală de a prelungi perioada de evaluare, însă o singură dată.

"Şi pe ISPA s-a făcut audit"

Directorul tehnic-producţie de la Apă Canal, Niţă Podaru, spune că audit se face pe orice proiect finanţat de UE. "Şi pe ISPA s-a făcut audit financiar", a spus Niţă Podaru, referindu-se la precedentul proiect cu finanţare europeană derulat de Apă Canal, de peste 70 de milioane de euro, prin care au fost reabilitate şi extinse reţelele de apă şi canalizare din municipiul Galaţi.

Actualul proiect, prin care se va face acelaşi lucru, dar în localităţile judeţului, costă de două ori mai mult. Valoarea sa totală este de 551,7 milioane de lei (130 de milioane de euro, fără TVA), din care 496,3 milioane de lei (peste 100 de milioane de euro) reprezintă finanţarea nerambursabilă de la UE. Proiectul, care este susţinut şi din surse locale, a demarat în 2011 şi trebuie să se încheie în 2015.

Citit 4162 ori Ultima modificare Joi, 21 Februarie 2013 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.