Pasiune transformată în business: Service pentru biciclete!

Pasiune transformată în business: Service pentru biciclete!
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ninel Paraschiv are 38 de ani, e pasionat de biciclete din copilărie, dar abia în 2011 şi-a deschis un service de profil * Afacerea nu l-a îmbogăţit peste noapte, dar i-a dat ocazia să facă, pe cont propriu, ceea ce îi place cel mai mult  *  Reţeta succesului: pasiune, documentare continuă, investiţii făcute în timp şi multă muncă


De la pasiune la business e doar un pas, mai ales pentru gălăţenii care ştiu ce vor de la viaţă şi care nu uită să creadă în steaua lor. Ninel Paraschiv are acum 38 de ani şi merge pe bicicletă de când se ştie. Şi dacă pe la patru ani se mulţumea cu simple plimbări pe două roţi, odată ce a crescut a început să fie pasionat şi de tehnică, de felul în care sunt construite bicicletele şi de modul în care pot fie ele întreţinute şi reparate. Şi-a ajutat prietenii cu sfaturi şi service, o vreme. Au trecut ani buni, dar până la urmă, experienţa, investiţiile şi pasiunea lui Ninel s-au materializat într-unul dintre puţinele ateliere de service pentru biciclete din oraş: Bike Boutique. Nu e o afacere din care să te îmbogăţeşti peste noapte şi nici una care să crească de la o zi la alta, fără muncă, ci reprezintă mai degrabă împlinirea unui vis. Acela de a-ţi putea câştiga existenţa la tine acasă, făcând pe cont propriu ceea ce îţi place cel mai mult. Atelierul are şi bibiclete de vânzare şi, în curând, s-ar putea chiar extinde şi şi-ar putea schimba regimul juridic de organizare din «persoană fizică autorizată» în «societate comercială».

Investiţia iniţială, realizată în timp

Poate părea simplu să repari o bicicletă, dar nu e deloc aşa, ne asigură Ninel Paraschiv. Ai nevoie, înainte de toate, de informaţii precise cu privire la defecţiune şi la modul de remediere. Este adevărată că, dacă ai ceva cunoştinţe tehnice, poţi afla aproape tot ce îţi trebuie de pe internet, dar, ulterior, ai nevoie şi de scule cu care să te ocupi de mentenanţa unei biciclete sau de reparaţiile care se impun pentru buna sa funcţionare. Nu în ultimul rând, trebuie să ai la îndemână piese de schimb, în cazul în care este nevoie de ele la repararea bicicletei. Şi toate acestea costă. Se poate începe cu câteva mii de lei, dar pe parcurs va fi nevoie mereu de alte şi alte investiţii.

«Sculele le-am strâns în decursul a câţiva ani, aşa că n-aş putea spune exact cât am investit pentru că au fost cheltuieli făcute pe o perioadă mai mare. Apoi, am cumpărat diverse piese de schimb. Avem un stoc pentru a putea asigura service-ul, indiferent de situaţia în care trebuie să intervenim. Iar ceea ce nu avem, putem comanda, în cazul în care este nevoie», a declarat Ninel Paraschiv.

Cuantumul investiţiilor variază, de la o lună la alta. Se achiziţionează piese, scule şi biciclete second-hand, în stare bună, pe care ulterior gălăţenii le pot cumpăra din atelier. Pentru a asigura însă şi servicii de calitate, trebuie să-ţi şi placă ce faci şi să ai şi ceva experienţă, crede întreprinzătorul gălăţean .

Cheltuieli amortizate repede

Atelierul cu vânzare a produs, în ultimul an, puţin mai mult decât investise proprietarul în toate cele necesare pentru înfiinţarea sa.

«Din acest punct de vedere, pot spune că sunt mulţumit. Banii pe care i-am cheltuit pe scule i-am şi recuperat, din noiembrie 2011 încoace. De mare ajutor a fost faptul că spaţiul de circa 20 de metri în care funcţionează atelierul este proprietate şi nu trebuie să plătesc lunar chirie. Iar cheltuielile de întreţinere nu sunt foarte mari. În afară de energia electrică şi încălzire, pe timp de iarnă, nu se impun alte cheltuieli importante. Bineînţeles, în afara celor legate de achiziţii», a mai declarat creatorul Bike Boutique.

Cum să-ţi ţii clienţii aproape?

Marketing-ul este una dintre căile pe care creatorul Bike-Boutique le-a urmat pentru a-şi creşte afacerea. Şi-a creat site şi pagină de Facebook pentru ca business-ul să fie cunoscut de cât mai mulţi pasionaţi de «pedale». Apoi, potrivit declaraţiilor sale, a încercat să ajute fiecare client în parte, înţelegându-i nevoile şi încercând să ofere servicii accesibile. «Încercăm să lucrăm cu ceea ce ni se oferă. Spre exemplu, eu cred că preţul unei biciclete second-hand care să satisfacă nevoile unui client porneşte de la vreo 500 de lei. Dar dacă omul vine cu o bicicletă pe care a plătit 100 de lei şi are nevoie de piese de schimb, evident că n-o să comandăm şi să montăm numai piese originale, pentru că am ajunge din prima să cerem mai mult pe reparaţie decât a cheltuit proprietarul pe bicicletă. Important este să ajutăm clientul, să lucrăm repede, ca să-l vedem mulţumit şi să ştim că are motive să ne mai viziteze, când va avea nevoie», este de părere Ninel Paraschiv.

Afacerea s-ar putea extinde

Pe măsură ce numărul gălăţenilor care îşi cumpără biciclete creşte, va fi nevoie şi de mai multe servicii de întreţinere şi reparaţii. 

“Codurile mele CAEN sunt similare cu ale unui... cizmar. Dar sper că, în viitor, voi putea renunţa la statului de PFA şi Bike-Boutique va deveni o societate comercială. Ar fi foarte bine dacă ar exista şi un loc de muncă în această firmă, astfel încât să nu fie nevoie să mă ocup singur de toate activităţile de service. Important este că tot mai mulţi gălăţeni încep să îşi cumpere biciclete, aşa că şi service-ul îşi are rost pe piaţă. Nu mi-e teamă de concurenţă, se pot deschide oricâte service-uri în oraş. Important este ceea ce ştii să faci. Am lucrat la Torino o vreme şi am văzut că la ei partea de service este mult mai dezvoltată decât la noi şi pentru că italienii au o altă tradiţie în ceea ce priveşte mersul pe bicicletă. Noi mai avem încă foarte mult de lucrat, la acest capitol », este de părere Ninel Paraschiv.

FIŞA AFACERII

Nume afacere: Bike-Boutique

Domeniu de activitate: servicii de service şi comercializare de biciclete

Tip de organizare: PFA

Spaţiu destinat afacerii: circa 20 de metri pătraţi

Inaugurare: noiembrie 2011

Investiţie iniţială : câteva mii de lei

Amortizare investiţie: realizată în circa un an

Locuri de muncă: 1

Perspective de extindere: transformarea în societate comercială şi închirierea unui spaţiu într-o zonă centrală

Cum ne alegem o bicicletă

“Înainte de toate, trebuie să ne gândim ce vom face cu respective bicicletă. Trebuie să ne hotărâm dacă o vom folosi doar ca să mergem la muncă sau vrem să ne plimbăm şi în timpul liber. Apoi, e important să ştim dacă vom merge pe asfalt, pe pământ sau pe ambele. Bicicleta trebuie să nu fie prea grea sau prea înaltă pentru proprietar, astfel încât plimbările să fie confortabile. Trebuie să ţinem cont de toate aceste aspecte, ca să nu ne pară rău după ce am cumpărat. Preţul unei biciclete bune, la mâna a doua, porneşte cam de la 500 de lei şi ajunge până spre 1.500. Limită superioară de preţ nu există, însă. Am reperat şi o bicicletă care costa 4.000 de euro şi care avea schimbătoarele de viteze electronice”, a declarat Ninel Paraschiv.

Citit 15831 ori Ultima modificare Duminică, 24 Martie 2013 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.