ANALIZĂ IMOBILIARĂ / Cât mai costă apartamentele în Galaţi

ANALIZĂ IMOBILIARĂ / Cât mai costă apartamentele în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Familiile tinere care apelează la credite ţin în viaţă piaţa imobiliară * Preţul mediu pe care îl plătesc gălăţenii pentru un apartament este de 135.000 de lei


Pentru mulţi dintre gălăţeni, în special cei tineri, visul de a avea o proprietate, fie că este vorba despre un apartament sau despre o casă, rămâne încă greu de atins. Deşi preţurile au scăzut cu 20-25 la sută faţă de perioada de vârf din 2008, cumpărătorii sunt încă destul de puţini, mai ales din cauza lipsei de lichidităţi. Oricum, cei mai mulţi dintre cumpărători apelează la credite, fie că vorbim despre cele imobiliare, fie despre programul "Prima Casă"/"Noua Casă".

Apartamentele cu două camere, cele mai căutate

Cele mai tranzacţionate apartamente în acest moment sunt cele cu două camere, în zone în care blocurile nu sunt mai vechi de 35 de ani. Şi asta pentru că, susţin experţii din zona imobiliară, acestea oferă cel mai bun raport calitate-preţ. "Cele mai căutate apartamente sunt cele cu două-trei camere, în blocuri construite după 1980. Acestea au preţuri cuprinse între 100.000 şi 150.000 de lei. Un apartament cu două camere decomandate, cu o suprafaţă de 65 de metri pătraţi în Micro 20 la un etaj intermediar, se vinde cam cu 125.000 de lei", explică Daniela Nisip, de la agenţia imobiliară Media Plus.

Evident, preţul creşte dacă apartamentul are tot felul de îmbunătăţiri, cum ar fi un termosistem şi o centrală termică, dar poate să şi scadă dacă, de exemplu, blocul este mai vechi sau este la un etaj pe care cumpărătorii îl consideră mai puţin atrăgător. Predilecţia cumpărătorilor pentru apartamentele cu două camere reiese şi dintr-un studiu al uneia dintre băncile care acordă credite prin programul "Prima Casă". "Aproape 55 la sută dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu două camere, 28,3 la sută pentru cele cu trei camere iar 6,2 la sută pentru garsoniere. Peste 7 la sută din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei vile/case", se arată într-un comunicat de presă al BCR.

Gălăţenii plătesc, în medie, 135.000 de lei pe un apartament

Preţul mediu cu care se cumpără o locuinţă în Galaţi în acest moment se situează în jurul valorii de 130.000 - 140.000 de lei, susţin agenţii imobiliari. Adică, în general, preţul cerut de proprietarii de apartamente cu două sau trei camere. Acest nivel este confirmat şi de studiul BCR aplicat pieţei gălăţene. "Valoarea medie a unui credit acordat de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe în judeţul Galaţi este de circa 139.000 lei, în timp ce, la nivel naţional, valoarea medie a unui credit pentru locuinţă este de 165.000 lei", se mai spune în comunicatul BCR.

Trei camere pot costa cât trei garsoniere

Cele mai ieftine apartamente cu două camere sunt cele semidecomandate, în blocuri de patru etaje construite în urmă cu 40 de ani. Acestea costă acum în jur de 80.000 - 90.000 de lei. Apartamentele cu trei camere nu sunt cu mult mai scumpe decât cele cu două camere. Cele semidecomandate în blocuri mai vechi costă cam cât cele cu două camere decomandate, adică aproximativ 125.000 de lei. Dacă vorbim despre un apartament cu trei camere decomandate într-un bloc construit după 1980, atunci preţul poate urca până spre 150.000 de lei.

În schimb, garsonierele şi apartamentele cu o cameră sunt ceva mai ieftine. Evident, şi aici preţurile diferă, în funcţie de imobil, zonă, anul construcţiei şi mai ales suprafaţă. O garsonieră mică într-un bloc vechi nu poate depăşi 50.000 de lei, în timp ce apartamentele cu o cameră ajung la un preţ mediu de 70.000 de lei.

Cumpărătorul ideal: familie tânără, studii superioare, posibilităţi de credit

Faptul că nu sunt prea multe lichidităţi în piaţă se reflectă şi în tranzacţiile imobiliare. Astfel, agenţii imobiliari afirmă că aproximativ trei sferturi dintre cei care cumpără apartamente în acest moment apelează la credite, fie că este vorba despre credite imobiliare sau programe gen "Prima Casă". "Aproximativ 75 la sută dintre cei care vin la noi cumpără prin credit. Da, mai există cumpărători care folosesc bani lichizi, însă aici mai e un aspect. De obicei, vânzătorul unui imobil cumpără şi el, la rândul lui, o proprietate, însă el o va face cu bani lichizi. Practic, este vorba despre aceiaşi bani proveniţi de la primul cumpărător, care a apelat la credit. În orice caz, este foarte evident că doar creditele sunt cele care mai fac în aşa fel încât să mai existe tranzacţii cât de cât pe piaţa imobiliară", mai spune Daniela Nisip, de la agenţia Media Plus. Potrivit bancherilor, majoritatea celor care apelează la credite se încadrează în categoria "familie tânără, 25-40 de ani, cu studii medii şi superioare".

Anul construcţiei, mai important decât zona

Criteriile pe baza cărora cumpărătorii aleg apartamentele sunt cam aceleaşi ca în anii trecuţi, doar că ordinea lor a fost puţin modificată, susţin experţii imobiliari. Cel mai important aspect în alegerea locuinţei este preţul. Apoi, anul în care a fost construit blocul pare să fi devenit în ultima vreme, un criteriu mai important decât cel al zonei. "Zona Micro 19 a devenit foarte căutată din două motive. Pe de o parte sunt blocuri mai noi decât în Ţiglina, Mazepa, Centru şi, pe de altă parte, datorită apariţiei multor centre comerciale, zona nu mai este considerată una de periferie", mai spune Daniela Nisip. Apoi alte criterii mai sunt etajul (sunt preferate apartamentele de la etajele II şi III) şi eventualele îmbunătăţiri. Şi aici nu este vorba neapărat despre parchet, gresie şi faianţă, cât mai ales despre termopane, termosistem şi centrale termice.

Doar sfârşitul crizei poate să modifice preţurile actuale

Preţurile apartamentelor au crescut constant până la debutul crizei. Anul 2008 a consemnat maximul istoric în Galaţi, când un apartament cu două-trei camere se vindea chiar şi cu 200.000 de lei. De atunci, însă, preţurile au tot scăzut, în prezent apartamentele vânzându-se cu aproximativ un sfert mai puţin faţă de acum cinci ani. Dacă nu se va întâmpla nimic spectaculos în următoarea perioadă, sunt de părere cei care lucrează în imobiliare, preţurile vor rămâne la acelaşi nivel pentru cel puţin următoarele 12 luni. Doar sfârşitul crizei sau vreun program guvernamental în această direcţie ar putea să mai mişte semnificativ piaţa imobiliară.

Atenţie! Băncile nu acceptă modificările fără autorizaţie

Experţii imobiliari avertizează asupra faptului că orice modificare adusă apartamentului poate atrage refuzul băncii de a credita tranzacţia. Desigur, dacă este vorba despre o modificare fără autorizaţie. "Este vorba despre ziduri interioare sparte, pereţi mutaţi, spaţii interioare modificate. De asemenea, mai intră în această categorie balcoanele construite la parter fără autorizaţie. Închiderea unui balcon nu intră în această categorie, aceasta fiind considerată o îmbunătăţire", susţine Daniela Nisip.

Citit 15434 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2013 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.