Soarta combinatului, în balanţă. Negocieri pe "firul scurt" între Mittal şi Ponta
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Soarta combinatului, în balanţă. Negocieri pe "firul scurt" între Mittal şi Ponta
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Supravieţuirea combinatului ArcelorMittal Galaţi ţine de câştigarea competiţiei pe piaţă cu Rusia şi China


Premierul Victor Ponta a discutat din nou, marţi, cu proprietarul Arcelor Mittal, Lakshmi Mittal, despre funcţionarea combinatului siderurgic de la Galaţi. „Am vorbit o jumătate de oră şi cu domnul Mittal, cum să facem să ţinem - că se cam închid în Europa combinatele siderurgice - companiile. Nu a dat cu pumnul în masă, el spune că, în Europa, dacă nu se face ceva, nu va mai fi competitiv şi profitabil să se producă oţel, se va produce doar în Rusia sau în China.", a declarat premierul Victor Ponta în cadrul unei emisiuni televizate. Convorbirea a fost una telefonică, acest lucru fiind confirmat şi de biroul de presă al Arcelor Mittal, fără însă a se comunica elemente suplimentare despre conţinutul discuţiilor dintre premierul Victor Ponta şi Lakshmi Mittal.

Energia ne scumpeşte industria

Problema cea mai presantă vizavi de activitatea combinatului siderurgic de la Galaţi este cea legată de asigurarea resurselor energetice la preţuri care să nu pericliteze competitivitatea produselor combinatului. Convorbirea de marţi dintre premier şi proprietarul Arcelor Mittal nu este prima pe această temă. În luna mai, Victor Ponta şi Lakshmi Mittal au discutat, la Palatul Victoria, o serie de propuneri de optimizare a costurilor de producţie ale ArcelorMittal Galaţi. La acel moment, şeful grupului siderurgic a declarat că aşteaptă să fie găsite „soluţii sustenabile” în domeniul energiei. Ponta anunţase anterior că Mittal este preocupat de poziţia pe care România o va avea în acest sens la următorul Consiliu European pe teme energetice. După acel Consiliu European, Ponta a afirmat că România va încerca să sprijine ArcelorMittal Galaţi, dar se află "între ciocan şi nicovală", respectiv între interesul de a menţine investitorii şi respectarea regulilor europene, precizând că şeful Mittal a evocat varianta retragerii din Europa din cauza preţului la energie.

Mai uşor cu certificatele verzi

Guvernul a încercat să găsească o serie de soluţii, una dintre ele fiind aceea de modificare a legislaţiei privind schema de sprijin pentru energia regenerabilă prin intermediul certificatelor verzi unde costurile, deloc de neglijat, erau suportate într-o bună măsură de marii consumatori de energie, în această categorie intrând şi combinatul ArcelorMittal Galaţi. „Modificarea legislaţiei privind schema de sprijin pentru energia regenerabilă este un pas concret către găsirea unui echilibru între a permite industriei din România să rămână competitivă şi a încuraja investiţiile în energii alternative”, a precizat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi. Dar, fie şi în aceste condiţii, costurile pentru energie la nivelul marilor consumatori rămân o problemă de rezolvarea căreia ţine sustenabilitatea afacerilor şi menţinerea companiilor pe piaţă. În acest sens, nu întâmplător este şi faptul că, în afară de discuţiile cu patronul Arcelor Mittal, premierul Victor Ponta a discuta în cursul zilei de marţi şi cu preşedintele OMV pe tema exploatărilor de gaze din Marea Neagră şi, implicit, pentru asigurarea de noi resurse energetice pentru economia românească.

Citit 5313 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iulie 2013 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.