Alertă de gradul zero în economia locală / Galaţiul a ajuns al patrulea în ţară la numărul de insolvenţe

Alertă de gradul zero în economia locală / Galaţiul a ajuns al patrulea în ţară la numărul de insolvenţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criza loveşte tot mai dur economia gălăţeană. Potrivit Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), judeţul Galaţi a ajuns pe un loc „fruntaş” în privinţa numărului de firme intrate în insolvenţă pe primele opt luni din 2013. De la începutul acestui an, nu mai puţin de 544 de firme gălăţene au ajuns în postura de a nu mai putea să-şi continue activitatea, pentru ele fiind demarată fie procedura reorganizării, fie cea a falimentului. Cifrele oficiale arată că, din păcate, Galaţiul este pe cale să devină un spaţiu indezirabil pentru afaceri, cam cum s-a întâmplat în urmă cu 10-15 ani cu zonele miniere.

A crescut alarmant numărul firmelor insolvabile

După primele opt luni din anul trecut, judeţul Galaţi se afla pe un îngrijorător loc 8 pe ţară la capitolul firme intrate în insolvenţă,. Cu 422 de societăţi în dificultate majoră, eram depăşiţi de Bucureşti, dar şi de centre economice în restructurare precum Argeş, Braşov, Dolj, Cluj şi Prahova.

Între timp lucrurile au evoluat, însă veştile nu sunt tocmai bune în ceea ce ne priveşte. Pe primele opt luni din acest an numărul de insolvenţe a crescut cu 28,91 la sută la Galaţi (încă 544 de firme locale au intrat în incapacitate de plată), doar Braşovul, Iaşiul şi judeţele din zona secuiască având rezultate mai proaste decât noi. La celălalt pol, în topul unităţilor administrative unde numărul de insolvenţe a scăzut (!) faţă de 2012, se află Bucureştiul, Aradul, Argeşul şi Brăila. La Brăila, spre exemplu, scăderea este de 31,79 la sută, ceea ce indică faptul că vecinii noştri chiar sunt pe un trend economic pozitiv, în vreme ce noi ne ducem din ce în ce mai la fund.

Culmea este că şi media la nivel naţional este una pozitivă (scădere de 6,82 la sută a numărului de insolvenţe), ceea ce arată şi mai clar că economia locală este într-un impas major, fără precedent.

1.801 firme din Galaţi desfiinţate în 2013

Şi la capitolul radieri suntem într-o situaţie complicată. Faţă de primele opt luni din 2012, în aceeaşi perioadă a acestui an avem cu 89,58 la sută mai multe firme radiate de la Registrul Comerţului (creşterea este de la 950 la 1.801). Doar în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Covasna (judeţe extrem de sărace) există, din acest punct de vedere, o situaţia mai gravă decât la Galaţi.

Este de menţionat că numărul de radieri la nivel naţional a crescut cu 18,33 la sută şi că în şase judeţe se înregistrează chiar o scădere. Printre acestea se numără (cumva previzibil) Brăila, cu minus 9,48 la sută.

Stăm rău şi la numărul de firme dizolvate în primele luni ale anului 2013, în creştere cu 49,21 la sută faţă de perioada similară din anul trecut. Evident, şi aici Brăila este pe trend pozitiv, la ei numărul de dizolvări de societăţi comerciale fiind în scădere cu 25,66 la sută, potrivit datelor prezentate de ONRC. La nivel naţional, numărul de dizolvări a crescut în medie cu doar 1,58 la sută.

Reorganizare sau jaf ca-n codru?

Este cât se poate de clar că economia Galaţiului este muribundă. Insolvenţa în masă nu mai este un subiect tabu, ci un exerciţiu de normalitate. În perioada următoare „Viaţa liberă” vă propune o analiză complexă a fenomenului. Vom încerca să să elucidăm, în mai multe episoade, împreună cu dumneavoastră, cititorii noştri (vă invităm să ne scrieţi!) mecanismele care au dus la prăbuşirea economică a judeţului şi a unor firme considerate cândva emblematice în comunitate. Vom încerca, de asemenea să identificăm şi soluţiile de relansare. Căci, la urma-urmelor, din punct de vedere juridic, insolvenţa trebuie să fie şansa unui nou început şi nu, aşa cum se obişnuieşte acum (din păcate), prilejul tocmai bun ca o firmă în dificultate să fie devalizată, iar creditorii înşelaţi.

Citit 2980 ori Ultima modificare Joi, 10 Octombrie 2013 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.