"Ei ţin Galaţiul în viaţă"/ Simongrig - povestea succesului în agricultură

"Ei ţin Galaţiul în viaţă"/ Simongrig - povestea succesului în agricultură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Agricultură poate face oricine, dar numai cei care ştiu agronomie şi bussiness pot ridica o afacere de succes


Fondată în anul 2001 de inginerul agronom Petre Grigore şi administrată în prezent de fiul acestuia, ing. Costin Grigore, ferma SC Simongrig SRL din Bădălan este exemplul perfect de agricultură integrată şi performantă. Dovada cea mai clară: ferma de legume, cereale şi plante tehnice continuă să se dezvolte şi să facă profit, indiferent de vitregiile pieţei. Pe plus a ieşit Simongrig şi în anii de recesiune, dar şi în cei în care seceta a pârjolit lanurile. Mai important este, însă, faptul că pentru tânărul manager Costin Grigore ferma pe care a fondat-o tatăl său şi care a absorbit deja cinci milioane de euro din banii europeni nerambursabili este doar fundaţia pe care să înceapă să construiască, ajutându-se şi de studiile făcute la şcoli prestigioase din Europa.

Ferma - amplasare şi profil agricol

SC Simongrig SA are ieşire la Drumul European E87 şi este situată la circa doi kilometri distanţă de oraş. Clădirea administrativă şi depozitele se văd pe partea stângă, la câteva minute de mers după ce aţi trecut peste calea ferată şi intrarea în Port Bazinul Nou. Fermierii numesc zona Lunca Brateşului de Jos.

Prin intermediul societăţii, familia Grigore exploatează, în prezent, o suprafaţă de 720 de hectare pe care cultivă legume cartofi, ceapă, rădăcinoase (morcov, ţelina, pătrunjel, păstârnac), cereale (grâu, orz, porumb) şi plante tehnice (floarea soarelui, soia, rapiţă, sfeclă de zahăr). Circa 180 de hectare sunt dedicate legumelor. În cele două depozite se pot stoca 2.300 de tone, dar capacitatea va creşte. Există linii se ambalare specializate pentru cartofi şi morcovi. Per total, pe întregul grup de societăţi al familiei, se va ajunge la o capacitate de depozitare de 5.300 de tone.

„E timpul pentru brandul nostru!”

Obiectivele manageriale ale lui Costin Grigore sunt bine stabilite. „Ceea ce ne dorim pentru perioada imediat următoare este ca produsele noastre să fie cunoscute. Oferim calitate la standarde ridicate, aşa că vom face în aşa fel încât produsele noastre să fie identificate pe piaţă ca atare şi cumpărate. Nu în ultimul rând, vrem să dăm să valorificăm investiţiile pe care le-am făcut şi încă le facem. Având capacitate de stocare în creştere, vrem să fim prezenţi pe piaţă toată iarna, adică atunci când pe piaţă se găsesc cu greu produse autohtone de bună calitate!”, ne-a declarat Costin Grigore.

În general, micul producător agricol nu lucrează cu supermaketurile, pentru că nu poate produce suficient de mult şi de repede. Simongrig se află, însă, la polul opus. „Producţiile noastre ajung în supermarketuri, dar mai mult prin clienţii noştri. Nu livrăm direct, pentru că cererile supermarketurilor sunt prea mici şi prea dese. Eu pot livra fără probleme 30 de tone de legume într-o zi. Supermarketul vrea, însă, trei tone zilnic. Şi asta înseamnă să încarc un tir cu trei tone de marfă, să-l trimit la Bucureşti şi să descarc în mai multe centre comerciale. Durează, şoferul nu mai ajunge noaptea acasă. A doua zi, tirul se întoarce gol şi altul pleacă plin şi tot aşa. Nu e cine ştie ce avantajos, aşa că le vindem clienţilor noştri, care ulterior aprovizionează şi supermarketurile”, a mai declarat managerul Simongrig.

La început n-a fost decât pământul

„Dat fiind faptul că toată activitatea familiei noastre a început aici în anul 2001, prima producţie am obţinut-o abia în 2002. S-a început cu credite la furnizori. An de an, societatea s-a capitalizat şi abia după aceea am putut începe să ne cumpărăm propriile utilaje”, ne spune Costin Grigore. La acest moment, la 12 ani de la înfiinţare, cea mai mare parte din profit se reinvesteşte.

Fondurile europene au făcut diferenţa

Din punct de vedere al sumei, SC Simongrig SA a atras circa cinci milioane de euro, prin două proiecte mari. „Investiţiile pe primul proiect au demarat în anul 2006 şi în anul 2008. Avem, în continuare, pe o altă societate, o investiţie în curs de derulare, de 2,5 milioane de euro. Banii europeni au asigurat, probabil, mai mult de jumătate din investiţii. Fără acei bani, nu prea s-ar fi putut face atâtea lucruri”, apreciază Costin Grigore.

Cifrele vorbesc

Ferma plăteşte câteva sute de mii de lei, anual, impozit către stat. Numărul de angajaţi a fost mai mare la început, dar a scăzut odată cu automatizarea. Din 2008 încoace, s-a plecat de la un număr mediu de 13 angajaţi şi s-a ajuns la 20.

Pe ani, vă prezentăm cifrele de afaceri şi profitul net al Simongrig, aşa cum figurează ele la Finanţe: 2008 (cifră de afaceri netă de 5.014.080 lei şi profit de 818.820 lei), 2009 (cifră de afaceri netă de 4.486.036 lei şi profit de 1.329.820 lei), 2010 (cifră de afaceri netă de 4.140.693 lei şi profit net de 36.244 lei), 2011 (cifră de afaceri netă de 5.375.881 lei, cu un profit net de 69.425 lei), 2012 (cifră de afaceri netă de 5.007.431 lei şi profit net de 100.948 lei).

„Atingi optimul de producţie şi rămâi acolo!”

Degeaba cultivi suprafeţe întinse şi recoltezi cu nemiluita dacă nu ştii să-ţi administrezi afacerea şi să-ţi creionezi strategii pe termen lung. „Chiar dacă investiţiile au fost mari, nu sunt vorbe spuse degeaba când afirmăm că ne luptăm pentru supravieţuirea afacerii. Pentru asta luptă toată lumea. Să rămână pe piaţă. Dacă eşti pe piaţă şi în anul următor, ai şansa să creşti. Dacă nu… Ideea nu este să cultivi suprafeţe foarte mari sau să obţii sume foarte mari. Scopul este să atingi optimul de producţie. Când investeşti un leu, ideal ar fi să scoţi 1,1 lei. Dacă nu poţi, atunci investeşti un leu ca să scoţi tot un leu. În nici un caz nu ajungi în situaţia în care investiţia de un leu îţi aduce înapoi doar 90 de bani. Dacă o faci, eşti pe pierdere şi te duci în jos”.

Statul să umble la TVA!

Evaziunea de pe piaţă s-ar reduce dacă statul ar micşora taxa pe valoare adăugată, ca în industria morăritului şi panificaţiei. „Ne-ar trebui, în mod clar, o reducere de TVA la legume. Este adevărat că hoţul se pricepe la furat, aşa că unii dintre oamenii care fac acum evaziune vor continua să facă, dar totuşi tentaţia ar fi mai mică. Iar pentru noi n-ar mai fi acest TVA atât de împovărător”, ne-a mai declarat Costin Grigore.

Cine face afacerea să meargă

Vă prezentăm, pe scurt, CV-urile celor care au fondat şi care administrează, în acest moment, SC Simongrig SRL. Reprezentanţi a două generaţii, tată şi fiu, oameni de afaceri care ştiu şi ce vor de la viaţă, şi cum să obţină.

Inginerul Petre Grigore are, în prezent, 60 de ani. S-a născut în comuna Mărăcineni, judeţul Buzău, pe 21 ianuarie 1953. A urmat cursurile şcolii primare, gimnaziale şi liceale în Buzău, iar Facultatea de Agronomie a făcut-o la Bucureşti. Proaspăt inginer agronom, a primit repartiţie la Galaţi. A lucrat ca şef de fermă la IAS Iveşti, iar la IAS Şendreni a ajuns director tehnic. Între 1997 şi 2002 a lucrat la Agrogal, unde a devenit director. A fondat SC Simongrig SRL în 2001, iar din 2005 până în 2008 a fost director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi. S-a pensionat în cursul anului trecut, iar acum activează exclusiv în mediul privat, la firma pe care a construit-o de la zero. Este căsătorit şi are doi copii. A primit Meritul Agricol în Grad de Cavaler, în cursul anului trecut.

Inginerul Costin Grigore are 31 de ani. Este absolvent al cursurilor Facultăţii de Automatică din Bucureşti, şi-a făcut proiectul de diplomă în Germania, cu un proiect de locomotivă. Ca să poată manageria aşa cum scrie la carte afacerea familiei, a urmat ulterior şi cursurile facultăţii de Agronomie. În prezent, este masterand al Universităţii Warwick din Marea Britanie, unde învaţă despre administrarea afacerilor. Învaţă despre bussiness cu şi de la oameni din întreaga lume. Împreună cu familia, administrează o afacere de milioane de euro pe care şi-a propus să o dezvolte.

 

Citit 6005 ori Ultima modificare Marți, 05 Noiembrie 2013 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.