Topul Camerei de Comerţ şi Industrie: Care sunt cele mai profitabile firme din Galaţi

Topul Camerei de Comerţ şi Industrie: Care sunt cele mai profitabile firme din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Galaţi a realizat şi editat un Top al firmelor gălăţene pe 2013, pe baza cifrelor înregistrate în anul financiar precedent * Topul este unul foarte complex, potrivit unei metodologii aprobate la nivel naţional şi cuprinde sute de firme din Galaţi * Pe lângă acest top, Camera de Comerţ a ecidenţiat şi Top 100 cele mai profitabile companii gălăţene, din care vă prezentăm astăzi câteva date


Topul firmelor din judeţul Galaţi pe baza profitului realizat anul trecut, clasament realizat şi dat publicităţii ieri de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, nu aduce schimbări majore faţă de anii trecuţi. Cu mici modificări, pe primele locuri se situează în continuare cam aceleaşi firme care domină aceste clasamente de ani buni.

Primele trei clasate, profit de peste 120 de milioane de lei împreună

Pe primul loc în Topul Camerei de Comerţ, după profitul realizat în 2012, se află Arabesque SRL, care a înregistrat anul trecut un profit brut de peste 50 de milioane de lei, la o cifră de afaceri netă de peste 1,5 miliarde de lei. De altfel, Arabesque domină clasamentul şi la acest capitol, al cifrei de afaceri. Pe locul al doilea în ce priveşte profitul se situează Şantierul Naval Damen, care a avut în 2012 un profit brut de peste 43 de milioane de lei. Surpriza de anul acesta o reprezintă, ca şi în cazul topului realizat de Patronatul Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii, prezenţa în vârful ierarhiei a firmei ArcelorMittal Tubular Products (cu un profit brut potrivit Ministerului Finanaţelor de peste 33 de milioane de lei), membră a Grupului ArcelorMittal, dar firmă diferită de combinatul condus de Bruno Ribo. În mod deloc întâmplător, rezultatele financiare (şi nu numai) ale acestor trei firme deja au fost prezentate pe larg în cadrul campaniei derulate de "Viaţa liberă" în ultimele săptămâni "Ei ţin Galaţiul în viaţă", un serial care inventariază cei mai puternici agenţi economici locali.

Un profit de 8 milioane de lei asigură prezenţa în Top 10

Top zece cele mai profitabile firme gălăţene continuă cu următoarele nume: Mairon Galaţi SA (profit brut de 28 de milioane de lei), Phoenix Slag Services SRL (profit de 25 de milioane de lei), Tancrad SRL (profit de 13 milioane de lei), Apă Canal SA (profit de 10 milioane de lei), Romportmet SA (profit de 8,9 milioane de lei), Arcada Company SA (profit de 8,6 milioane de lei) şi Den Breejen România SRL (profit de 7,4 milioane de lei). Menţionăm că profitul specificat în dreptul fiecăreia dintre companii este cel raportat la Ministerul Finanţelor, Topul Camerei de Comerţ evitând să includă aceste cifre în prezentarea de ieri de la Hotel Vega.

Aşadar, pentru a putea face parte din primele zece cele mai profitabile companii gălăţene în clasamentul de anul acesta, era nevoie ca, în 2012, să fi avut un profit de minimum 7,5 milioane de lei. În schimb, pentru a prinde Top 100 al Camerei de Comerţ şi Industrie Galaţi, era nevoie de un profit de cel puţin 850 de mii de lei. Ultima firmă din clasamentul de anul acesta, aflată pe locul 100, Racricom SRL, a înregistrat anul trecut un profit brut de puţin peste 860.000 de lei.

Comerţ-Turism, domeniul cu cele mai multe firme în clasament

În Top 100 de anul acesta se mai remarcă prezenţa multor firme din domeniul Comerţ-Turism. Nu numai că primul loc este ocupat de o companie cu acest domeniu de activitate (Arabesque), ci, mai mult, în clasament sunt nu mai puţin de 30 de firme care trăiesc din acest domeniu. Îmbucurător pare a fi că industria a revenit puţin, ocupantele locurilor al doilea şi al treilea (Damen şi ArcelorMittal Tubular Products) fiind reprezentante ale acestui domeniu. Şi mai important e că industria este prezentă în clasamentul de anul acesta cu nu mai puţin de 25 de firme care au făcut profit, la fel ca şi numărul firmelor profitabile din domeniul serviciilor. Construcţiile au în clasament 12 reprezentante, în timp ce domeniul Agricultură, Pescuit şi Piscicultură (un domeniu în care Galaţiul ar putea fi mult mai bine dezvoltat datorită situării geografice) are numai 6 firme în Top 100. Alte două firme din clasament fac parte din domeniul Cercetare, Dezvoltare şi High Tech.

Firme premiate după o metodologie complexă

Dincolo de acest criteriu foarte clar, conducerea Camerei de Comerţ Galaţi a premiat ieri o serie de firme, care s-au dovedit a fi cele mai bune în 2012 în domeniul lor de activitate. Potrivit unei metodologii destul de complicate, dar prezentate pe larg în cartea publicată de Camera de Comerţ cu prilejul topului de anul acesta, au fost luate în calcul cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, precum şi eficienţa utilizării capitalului angajat. "Asigurând o evaluare riguroasă a tuturor indicilor de performanţă ai firmelor, topul elaborat de către instituţia camerală gălăţeană promovează astfel nu numai companiile cu rezultate deosebite financiare, dar şi calitatea, productivitatea, precum şi performanţa managerială a celor care au depus toate eforturile necesare pentru a se menţine pe pieţe într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic şi din acest motiv foarte greu de parcurs de toată lumea", a explicat Ion Mocanu, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, în preambulul publicaţiei care a însoţit ediţia de anul acesta a Topului. "Metodologia este aprobată de Camera Naţională de Comerţ împreună cu Ministeul Finanţelor şi din această listă se vor alege firmele care vor fi premiate la nivel naţional. Personal, m-aş bucura ca multe dintre firmele pe care le premiem noi la nivel local să fie premiate şi la nivel naţional", a completat Ion Mocanu la ceremonia de ieri.

 

Citit 10044 ori Ultima modificare Vineri, 08 Noiembrie 2013 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.