Apaterm v-a tăiat căldura? Cât costă sursele alternative de încălzire

Apaterm v-a tăiat căldura? Cât costă sursele alternative de încălzire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cea mai ieftină variantă este să vă cumpăraţi un calorifer electric * Costă puţin peste 100 de lei, dar poate aduce facturi la curent de peste 250 de lei lunar  * Centrala electrică costă 2.000 de lei, dar are dezavantajul că nu îţi oferă şi apa pentru duş * Centrala pe gaz e cea mai scumpă, dar şi cea mai confortabilă investiţie


Încălzirea locuinţelor în Galaţi a devenit cu adevărat o problemă. În condiţiile în care Apaterm deja a blindat o serie de asociaţii şi a decis că nu va livra căldură până nu se achită măcar o parte din datorii, gălăţenii, indiferent dacă sunt sau nu rău-platnici, trebuie să găsească o sursă alternativă să se încălzească. Cel puţin 10.000 de familii vor fi nevoite să facă o minimă investiţie în perioada următoare ca să se asigure că nu vor degera în propriile case. "Viaţa liberă" a inventariat soluţiile de ultim moment pe care le au la îndemână cei care locuiesc în blocurile puse pe lista neagră de Apaterm şi de Primăria Galaţi.

Va fi liber la debranşări?

Cea mai bună soluţie, dar şi cea mai costisitoare, este centrala termică de apartament pe gaze. Această variantă ar putea fi luată în calcul numai dacă primarul Marius Stan îşi va pune în aplicare promisiunea de a-i lăsa pe cei care doresc să plece de urgenţă din sistemul centralizat. Asta pentru că debranşările de la Apaterm nu mai sunt permise din luna septembrie, de când au început probele pentru sistemul de încălzire. "Pentru cei bun-platnici putem, în regim de urgenţă, să emitem o hotărâre de Consiliu Local prin care să-i sprijinim financiar pentru a-şi putea instala o centrală de bloc, de scară, de apartament, cu branşament individual", a declarat săptămâna trecută primarul Marius Stan. În orice caz, varianta centralei pe gaz este destul de costisitoare, iar cine a avut posibilitatea deja a apelat la ea, nu a aşteptat să vadă că Apaterm nu livrează căldură.

Soluţia pe termen lung costă pe puţin 5.000 de lei

Potrivit unor calcule estimative, montarea unei centrale termice pe gaz nu poate costa sub 5.000 de lei, indiferent cât de mic e apartamentul şi dacă se folosesc actualele calorifere sau se apelează la unele noi. Pentru încălzirea unui apartament cu două camere, cu o suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi ar fi necesară o centrală de 24 kw, care costă între 2.000 şi 3.000 de lei, în funcţie de firma producătoare şi de nivelul tehnologiei. Peste aceşti bani, mai trebuie să plătiţi costurile instalaţiei aferente şi avizele. Acestea costă aproximativ 350 de lei proiectul de debranşare, între 350 şi 600 de lei racordarea la gaze plus taxele de verificare, iar la urmă aproximativ 450 de lei pentru execuţia lucrărilor. Apoi, pentru o cameră de 20 metri pătraţi, de exemplu, ar fi necesar un calorifer de 1.200 mm lungime, iar pentru o cameră de 30 de metri pătraţi, un radiator de 1.600 mm lungime, care, împreună, costă peste 500 de lei. Dacă mai punem la socoteală caloriferele pentru baie şi bucătărie, deja costurile cresc semnificativ. Cu atât mai mult cu cât mai e nevoie de ţevi, racorduri, filtre, termostat, robineţi etc, plus manopera pentru firma sau meşterii care le montează. E drept, ulterior, posesorul unei centrale termice ajunge să plătească o factură la gaz de 250 – 300 de lună, ceea ce înseamnă că amortizarea costurilor s-ar face în cel puţin şase ani. În orice caz, majoritatea celor care optează pentru centrala termică o văd mai degrabă ca pe un element de confort şi mai puţin ca pe o investiţie. Ca să nu mai punem la socoteală că ar beneficia de apă caldă tot timpul anului, fără să mai depindă din nou de problemele din asociaţie sau de enervantele revizii anuale ale Apaterm.

Alternativa cu adevărat viabilă

Centrala electrică este o sursă alternativă de încălzire nu foarte ieftină. Costă în jur de 2.000 de lei şi cu tot montajul ajunge pe la 2.500 de lei. Pentru încălzirea unui apartament de două camere este necesară o centrală electrică de 6 kw putere, care consumă aproximativ 836 kw lunar. Asta înseamnă că cei care aleg să îşi încălzească apartamentul cu o astfel de centrală ar scoate din buzunar cam 320 de lei pe lună. Pe de altă parte, există şi un mare dezavantaj: centrala electrică nu încălzeşte şi apa pentru duş, proprietarii fiind nevoiţi să adauge la lista de cumpărături şi un boiler electric. În plus, este posibil să fie nevoie de refacerea branşamentului electric al locuinţei. Spre exemplu, pentru un cazan de 24 kW trebuie să aveţi o putere electrică instalată de aproximativ 25 kW. Aşadar, e posibil ca pe lista de investiţii să mai treceţi şi modificarea branşamentului la instalaţia electrică.

Caloriferul electric, cea mai la îndemână variantă

Ca investiţie iniţială, cea mai economică soluţie de încălzire pare să fie caloriferul electric pe ulei. Un calorifer electric cu şapte elemenţi şi cu o putere de 1,5 kw pe oră costă 100 de lei, iar unul cu 13 elemenţi şi cu o putere de 3 kw costă 160 de lei. În schimb, cei mai mulţi dintre utilizatorii unor astfel de surse de încălzire susţin că nu ajunge un singur calorifer electric în zilele geroase. Mai multe calorifere înseamnă, evident, un consum de mai mare de energie. Din păcate, două calorifere ţinute cel puţin 15 ore pe zi în zilele geroase ne poate obliga la o factură de peste 500 de lei la curentul electric. Tocmai de aceea, caloriferele electrice, la fel ca şi aerotermele (cu aproximativ aceleaşi preţuri de vânzare), sunt văzute ca nişte soluţii provizorii, de avarie.

Citit 10476 ori Ultima modificare Duminică, 24 Noiembrie 2013 22:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.