Prognoza pe 2014 pentru piaţa imobiliară/ Preţul locuinţelor începe să crească

Prognoza pe 2014 pentru piaţa imobiliară/ Preţul locuinţelor începe să crească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La nivel naţional, preţul mediu pe metrul pătrat de locuinţă a crescut cu un procent în primele trei săptămâni ale anului în curs * Suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casă" în 2014 dă motive de optimism * Câţi bani mai cer proprietarii de apartamente


Optimism pe piaţa imobiliară la început de an. Potrivit analiştilor din domeniu, 2014 va fi un an în care tranzacţiile imobiliare se vor dezmorţi, urmând să asistăm chiar la o creştere uşoară atât a numărului de tranzacţii, cât şi a preţurilor. Motivele de optimism se bazează pe mai multe elemente, cum ar fi fondurile consistente pe care le pregătesc băncile pentru programul Prima Casă sau ieftinirea creditelor ipotecare în lei cu avans minim (5 la sută), credite care au devenit astfel cele mai avantajoase variante de pe piaţă.

Fondurile pentru "Prima Casă" au fost suplimentate

În piaţa imobiliară, mai toată lumea vorbeşte deja despre un an 2014 mai bun decât ceea ce s-a petrecut în ultimii cinci ani, de la debutul crizei. Potrivit Indicelui imobiliare.ro, deşi au trecut numai trei săptămâni din noul an, preţul mediu la nivel naţional cerut pentru apartamentele scoase la vânzare a crescut cu un procent, situându-se în acest moment la 908 euro pe metru pătrat, faţă de 898 de euro pe metru pătrat, cât se înregistra la începutul anului. Deşi tendinţa ascendentă a preţurilor nu este una general valabilă, notează specialiştii imobiliare.ro, ea este totuşi notabilă.

De altfel, unul dintre principalele motive care au stat la baza acestei creşteri uşoare a fost anunţul Guvernului cu privire la suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casă". Astfel, Executivul a anunţat încă din prima săptămână a acestui an că garanţiile care au rămas nealocate anul trecut vor fi putea fi acordate pe toată durata acestui an, împreună cu o suplimentare de alte 1,2 miliarde a plafonului. Potrivit anunţului făcut de Guvern, în total, cei care vor să îşi cumpere o casă prin acest program au la dispoziţie anul acesta 1,87 miliarde de lei. Din această sumă, 500 de milioane de lei sunt rezervate pentru spaţiile luate prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

Rată sub 1.000 de lei pentru un împrumut de 200.000 de lei pe 30 de ani

Un alt factor important care susţine optimismul din piaţă ar fi, după cum explică imobiliare.ro, că împrumuturile co-garantate de către stat, atractive în special datorită avansului mic, de doar 5 la sută (faţă de un minimum de 15 la sută la produsele standard în lei), şi-a recâştigat statutul cea mai ieftină soluţie de credit ipotecar din piaţă (pierdut odată cu restricţionarea creditării la moneda naţională). Astfel, potrivit Conso.ro, cea mai mică Dobândă Anuală Efectivă (DAE) practicată pentru un împrumut co-garantat de către stat se ridică la 4,59 la sută. Asta înseamnă că, pentru o sumă de 200.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro) contractată pe o perioadă de 30 de ani, clientul trebuie să plătească lunar o rată de 994,5 lei. Spre comparaţie, cel mai ieftin produs ipotecar în euro are un cost de 5,44 la sută pe an; rata lunară de plată pentru un împrumut echivalent de circa 44.189 de euro (contractat însă în baza unui avans minim de 25 la sută) se ridică la 235,5 euro, respectiv la aproape 1.066 de lei. Pe de altă parte, cel mai ieftin credit ipotecar în lei de tip standard are o DAE de 5,54 la sută, ceea ce presupune o sumă lunară de plată de aproape 1.081 de lei.

Indicele ROBOR scade de la începutul lui 2014

În 2013, Banca Naţională a României (BNR) a făcut eforturi consistente pentru a rentabiliza creditele în lei, prin reduceri succesive ale dobânzii de politică monetară. Acest indicator ajunsese în decembrie la un nivel record de 4 la sută, în condiţiile în care la începutul anului 2013 acesta era de 5,25 la sută. O scădere şi mai accentuată a avut loc, însă, în primele săptămâni ale anului 2014, când BNR a mai efectuat o scădere, până la nivelul de 3,75 la sută. Reducerea costurilor pentru creditele în moneda naţională nu ar fi fost chiar atât de evidentă dacă nu ar fi contribuit semnificativ şi indicele ROBOR la trei luni (folosit pentru calcularea dobânzilor), care a consemnat de asemenea o scădere în primele săptămâni ale anului. Astfel, indicele ROBOR este în acest moment sub 2 la sută, în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut era de 2,44 la sută. În aceste condiţii, remarcă specialiştii de la imobiliare.ro, în mai puţin de 30 de zile, costurile minime pentru Prima Casă în lei s-au redus cu un punct procentual, de la 5,59 la sută, până la 4,59 la sută.

Cu 100.000 de lei găseşti apartamente decente

În Galaţi, preţul mediu cerut pentru apartamentele cu două camere, cele mai tranzacţionate de pe piaţă în ultimii ani, este de 100.000 de lei. "Apartament 2 camere decomandate, Centru, centrală, îmbunătăţiri, preţ 100.000 de lei" sau "2 camere Dunărea, capăt troleibuz, etaj 2, renovat, 105.000 lei" sunt doar două dintre anunţurile de la mica publicitate publicate în în această săptămână. Desigur, creşte sau descreşte în funcţie de mai multe variabile, cum ar fi anul de construcţie al imobilului, etajul, eventualele îmbunătăţiri sau zonă. Mai nou, potrivit unor anunţuri de mică publicitate publicate în "Viaţa liberă" de la începutul anului, un alt criteriu important care poate să determine un interes sporit din partea cumpărătorilor, ar fi apartenenţa la o asociaţie de proprietari care nu are datorii la Apaterm, ceea ce ar înseamna că nu există riscul de sistare a furnizării agentului termic.

Apartamentele cu trei camere au preţuri ceva mai mari, care pornesc de la 120.000 de lei şi pot urca chiar până la 180.000 - 200.000 de lei, în funcţie de aceleaşi variabile. Garsonierele au preţuri medii cuprinse între 50.000 şi 60.000 de lei, în timp ce oferta pentru patru camere sau mai multe depăşeşte de obicei 200.000 de lei.

Citit 9806 ori Ultima modificare Vineri, 24 Ianuarie 2014 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.