Va fi demolat cel mai mare furnal de la combinatul siderurgic de la Galaţi

Va fi demolat cel mai mare furnal de la combinatul siderurgic de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Furnalul 6, cândva cel mai modern din sud-estul Europei, va fi pus la pământ până la mijlocul lui 2015 * Grav avariat în 1994, în urma unei explozii de proporţii, furnalul a devenit un pericol pentru angajaţi şi protecţia mediului * Viitor tulbure şi pentru restul obiectivelor din Combinat


Cel mai mare furnal din sud-estul Europei va deveni nu peste multă vreme istorie. Este vorba de Furnalul 6 din combinatul siderurgic ArcelorMittal, de care se leagă deopotrivă una dintre realizările din perioada "Epocii de Aur", dar şi una dintre cele mai mari tragedii din istoria siderurgiei, o explozie care a zguduit în 1994 tot Galaţiul. Conducerea Combinatului a obţinut în cursul anului trecut avizele necesare pentru demolarea furnalului, iar de luna trecută s-a trecut la lucrările de demolare, acestea urmând a fi finalizate în cursul anului 2015.

Accident fără precedent

Dat în în funcţiune în 1981, Furnalul 6 nu a fost la acea vreme doar cel mai modern din ţară, ci şi din tot blocul ex-comunist, fiind prezentat adesea ca un motiv de mândrie pentru industria românească. Din nefericire, în ziua 7 octombrie 1994, furnalul a fost zguduit de o explozie de proporţii. Deflagraţia a spulberat blindajul metalic al cuvei nr. 3, platforma de încărcare fiind acoperită cu 2.000 de tone de fontă şi cocs incandescent. Trei muncitori au murit arşi de vii sub potopul incandescent, unul a murit sufocat, alţi trei muncitori au suferit arsuri foarte grave. Era primul accident de acest fel din istoria siderurgie româneşti. Din păcate, nu a fost şi ultimul. Cinci ani după explozia de la Furnalul 6, o altă explozie, de această dată la Furnalul 4, a răpit noi vieţi.

Soluţia finală, demolarea

Cauza cea mai probabilă a distrugerii Furnalului 6 a fost o explozie a gazelor de furnal, dar nu au lipsit nici teorii ale conspiraţiei, potrivit cărora ar fi fost vorba de un sabotaj. Cert este că s-au pierdut vieţi omeneşti, iar mândria siderurgiei gălăţene a fost transformată într-un morman de cenuşă. Expertizele tehnice au stabilit că repunerea în funcţiune a furnalului ar fi fost o investiţie prea costisitoare. Astfe, ce a mai rămas din Furnalul 6 a intrat „în conservare”.

În prezent, din cele şase furnale care au existat la un moment-dat pe platforma siderurgică, doar la Furnalul 5 se lucrează, Furnalul 3 este ţinut de rezervă, iar Furnalul 4 este oprit. Furnalul 1 şi Furnalul 2 au fost deja dărâmate, iar acum vine rândul Furnalului 6, după cum ne-a confirmat purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal, Dorian Dumitrescu: “Asemenea Furnalelor 1 şi 2, Furnalul 6 reprezintă o ameninţare atât la adresa siguranţei angajaţilor, cât şi a mediului, aspect pe care compania noastră nu doreşte să îl ignore. Doar Furnalul 5, recent modernizat şi retehnologizat ca urmare a unei investiţii de 80 de milioane de euro, poate produce nivelul actual cerut de piaţă, la calitate ridicată, având costuri variabile competitive şi parametri reduşi de emisii.” Lucrările de demolare a Funalului 6 sunt programate să se finanlizeze la jumătatea anului 2015.

Îngrijorare pentru viitor

Lungul şir de demolări de obiective de pe platforma Combinatului îi îngrijorează pe siderurgişti. Asta cu atât mai mult cu cât Combinatul se confruntă şi cu serioase probleme din cauza majorării preţurilor energiei. La sfârşitul anului trecut, problemele din Combinat au fost ridicate şi în cadrul Comisiei de Dialog Sindical, la Prefectura Galaţi. „Societatea se confruntă cu probleme din cauza creşterii preţului energiei şi gazelor, care determină patronatul să pună lacătul pe poartă. Cerem intervenţia dumneavoastră şi a Guvernului, care să impună acestui patron să stopeze închiderea şi demolarea de obiective, să continue investiţiile şi să ne păstrăm locurile de muncă”, declara Vasile Crişan, secretar executiv al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Conducerea ArcelorMittal a precizat că demolările vizează numai echipamentele care nu mai fac parte din actuala structură industrială, fie din cauza capacităţilor mici, fie a performanţelor reduse din punct de vedere tehnic sau al protecţiei mediului.

Dincolo de asta rămân însă problemele legate de preţurile energiei. După cum am relatat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, companiile din siderurgie, chimie şi petrochimie, printre care şi ArcelorMittal, au adresat săptămâna trecută autorităţilor statului o Scrisoare deschisă prin care le (re)aduc la cunoştinţă „situaţia disperată” în care se află aceste sectoare din cauza procesului fără precedent de creştere a preţurilor la energie. Acum se dărâmă Furnalul 6, dar conducerea ArcelorMittal nu exclude nici închiderea celorlalte unităţi de producţie de la Galaţi dacă acestea nu vor putea reveni la parametrii de productivitate care să le facă competitive în raport cu unităţile similare din ţările din zona Mării Negre. Pentru Furnalul 6 nu mai există speranţă, însă nici viitorul a ce a mai rămas din siderurgia gălăţean nu se anunţă a fi unul tocmai liniştitor.

Citit 13045 ori Ultima modificare Marți, 18 Februarie 2014 10:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.