MĂSURI ANTIEVAZIUNE/ Loteria fiscală şi bonul de casă care aduce milioane

MĂSURI ANTIEVAZIUNE/ Loteria fiscală şi bonul de casă care aduce milioane
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Patronatele cer adoptarea sistemului loteriei fiscale, ca măsură pentru creşterea gradului de conformare voluntară * Astfel s-ar scoate la suprafaţă o bună parte din economia subterană, estimată acum la aproximativ 40 miliarde de euro * Modelul este deja aplicat cu succes în unele ţări europene


Patronatele din cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), din care face parte şi Patronatul IMM-urilor Galaţi, a propus un pachet de măsuri de combatere a evaziunii fiscale, din care nu lipseşte organizarea unei loterii pe baza bonurilor fiscale colectate de populaţie. Sistemul ar fi, pe undeva, ca la loto, singura diferenţă fiind că, în locul unui bilet obişnuit, numerele norocoase ar fi cele de pe bonul fiscal. „Aceasta nu este vreo idee excentrică. Ea se aplică cu succes inclusiv în unele ţări europene. Portugalia, de exemplu, este ultima dintre ţările care au adoptat acest sistem, prin intermediul căruia speră la o reducere considerabilă a evaziunii fiscale”, ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.

Ce spun statisticile oficiale

Propunerea patronatelor pleacă de la realitatea, atestată inclusiv de statisticile oficiale, potrivit căreia România se află, la nivelul UE, pe locul doi ca nivel al evaziunii fiscale. Mai exact, economia subterană este estimată la o valoare de aproximativ 40 miliarde de euro, adică de peste 28,4 la sută din Produsul Intern Brut (PIB)! Pornind de la situaţia economiei româneşti, este clar că sunt necesare îmbunătăţiri de natură să diminueze dimensiunea economiei subterane, ce se manifestă cu o intensitate de aproximativ de două ori mai mare decât media UE, consideră patronatele. Principalele componente ale economiei subterane sunt munca la negru şi neraportarea unor venituri de către întreprinderi. La nivel empiric se apreciază că ultima dintre acestea, vizată de loteria fiscală, reprezintă cam o treime din evaziune.

Ceri bon şi ai o şansă

Loteria fiscală se focalizează asupra creşterii gradului de fiscalizare a veniturilor întreprinderii. „Ansamblul măsurilor ce pot fi luate pentru diminuarea evaziunii fiscale pot fi divizate în două abordări, diferite ca viziune, dar în mare parte complementare: extinderea constrângerilor administrative şi/sau impulsionarea conformării voluntare. Cea de-a doua categorie de măsuri încearcă să ofere stimulente actorilor economici pentru a se comporta „corect”, luând astfel în calcul nu doar aspectele strict economice, ci şi pe cele ce ţin de psihologia colectivă şi individuală. Unul dintre elementele cu deosebit impact în problematica combaterii evaziunii fiscale este asigurarea emiterii bonurilor fiscale la fiecare tranzacţie comercială, permiţând astfel o colectare adecvată a TVA-ului. În acest sens, există două măsuri majore care şi-au demonstrat eficacitatea în mai multe ţări: returnarea unei părţi din TVA către consumatori şi organizarea unei loterii a bonurilor fiscale”, a arătat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.

Costuri recuperate în câteva luni

Sistemul loteriei fiscale ar face ca interesul pentru primirea bonului în momentul unei tranzacţii, indiferent de natura acesteia, să crească, dat fiind faptul că ar putea să aducă beneficii materiale importante. Sistemul a fost aplicat cu succes în ţări europene, precum Marea Britanie, Slovacia, Malta, mai nou şi în Portugalia, dar şi în ţări precum China, Japonia sau Indonezia, de fiecare dată fiind constate diminuări considerabile ale evaziunii. Singurul impediment ar fi organizarea sistemului, fiind nevoie de o reţea informatică specifică. Însă, potrivit estimărilor patronatelor, investiţiile ar fi recuperate într-o perioadă de câteva luni.

Nu este prima dată când se lansează ideea unei loterii fiscale. Această variantă era luată în calcul, în 2010, odată cu elaborarea de către Guvern a unor măsuri de modificare a Codului Fiscal, însă ea nu a mai apucat să fie pusă în practică. Şi atunci propunerea a plecat tot din zona mediului de afaceri, loteria fiscală fiind privită ca o metodă de creştere a veniturilor la buget fără a introduce noi taxe care să îngreuneze şi mai mult situaţia agenţilor economici corecţi.

Citit 3116 ori Ultima modificare Duminică, 02 Martie 2014 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.