Campania VL "Ei ţin Galaţiul în viaţă"/ "Fabrica de ouă" împlineşte 14 ani de profit (FOTO)
Foto: Foto: Gabriel Kolbay, Vasile Caburgan (arhivă)

Campania VL "Ei ţin Galaţiul în viaţă"/ "Fabrica de ouă" împlineşte 14 ani de profit (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 50 de milioane de ouă pe an şi profit chiar în toiul recesiunii * Stilul "bătrânesc" de a face afaceri a ţinut firma pe linia de plutire * Statul nu-i sprijină pe producătorii care plătesc impozite de sute de mii de lei anual şi menţin zeci de locuri de muncă


Când vorbim despre marfă perisabilă, aşa cum sunt ouăle de găină, nu-i deloc uşor să produci mult, să vinzi în timp real şi să mai câştigi şi bani buni din asta! De 14 ani reuşeşte să o facă SC Condor Matca SA, cea mai mare fermă avicolă din judeţ, condusă încă de dinainte de privatizare de inginerul Ion Gavrilă.

De la Revoluţie încoace, aproape toate celelalte ferme avicole gălăţene au pus lacătul pe uşă, sufocate fiind de concurenţa neloaială pe care le-au făcut-o polonezii şi arabii. "Noi, însă, suntem din generaţia veche, obişnuită să rămână pe baricade!”, apreciază managerul SC Condor Matca SA. Firma din Matca contribuie la bugetul statului cu peste 380.000 de lei anual şi menţine 60 de locuri de muncă.

Peste o sută de ouă pe minut

"Producem 150.000 de ouă pe zi. În funcţie de cât cere piaţa, scădem şi până pe la 120.000 de ouă în 24 de ore. În orice caz, într-un an producem mai mult de 50 de milioane de ouă”, ne spune ing. Ion Gavrilă.

Şi mai clare ar fi proporţiile producţiei firmei dacă am calcula că 150.000 de ouă pe zi înseamnă, de fapt, un pic mai mult de 104 ouă pe minut! Non-stop, şapte zile din şapte, tot anul.

O a doua fermă avicolă aparţinând SC condor Matca s-a deschis la Corod.

Modernizarea s-a făcut pe bani europeni

Managerul Ion Gavrilă şi directorul economic al firmei, Ion Condrache, au demarat în 2006 o investiţie cu bani europeni obţinuţi prin SAPARD. „Lucrările au început în 2007 şi au durat un an. Am mecanizat linia de producţie şi am modernizat halele. Astfel, când au venit normativele privind bateriile modificate în care trebuie crescute acum păsările, noi eram deja în conformitate cu toate cerinţele. N-a fost uşor. Prin SAPARD ni se finanţa doar jumătate din proiect şi cu greu am găsit o bancă să ne împrumute cu încă un milion de euro" mai spune Ion Gavrilă.

Iar ferma are în permanenţă nevoie de nevoie de lichidităţi. „Cultivăm cu grâu, porumb şi floarea soarelui o suprafaţă de 230 de hectare. Recolta asigură doar o mică parte din necesarul de furaje. Restul de furaje le cumpărăm”, mai spune managerul.

Pe lângă sutele de mii de păsări ouătoare, în hala de tineret mai cresc 83.000 puicuţe, găini tinere hibride pe care SC Condor Matca SA le cumpără de la Roman şi le creşte până la 16-17 săptămâni, când pot fi incluse în fluxul de producţie.

Zburătoarele trăiesc în climat controlat

Cele 200.000 de găini aflate în producţie sunt furajate printr-un sistem mecanizat, controlat de calculator. Tot mecanizat se elimină deşeurile care ies în formă uscată şi pe care firma le vinde legumicultorilor din Matca. Aceştia le folosesc pe post de îngrăşământ. Softurile stabilesc şi menţin, de asemenea, condiţiile climaterice optime în care trăiesc găinile ouătoare. Prin faţa fiecărei baterii  trece un canal colector, prin care ouăle sunt adunate pe alte benzi şi purtate, în cele din urmă, până la maşina de ambalare.

Vânzare şi transport

"Transportul şi-l asigură cumpărătorii. Nu vindem deloc în Galaţi, ci mult în Bucureşti, Iaşi, Vaslui şi în alte câteva judeţe. Lucrăm cu intermediari, nu direct cu supermarketuri sau magazine. Am încercat să pătrundem, dar n-am reuşit, deşi prezentăm încredere. Nu avem cameră frigorifică pentru păstrarea ouălor, pentru că marfa noastră se vinde repede. Din păcate, preţul pieţei variază mult, aşa că e foarte greu să faci previziuni. De la noi, oul pleacă la preţuri cuprinse între 0,29 de lei şi 0,37 de lei bucata”, declară Ion Gavrilă.

Cifrele de afaceri şi profitul

Criză sau nu, SC Condor Matca SA a mers întotdeauna pe plus. „Nu ne-am îmbogăţit. De cele mai multe ori, câştigul s-a reinvestit. Altfel, nu ne-am fi putut descurca. Fără să investeşti, nu poţi să te dezvolţi şi să corespunzi cerinţelor pieţei”, spune Ion Gavrilă.

Potrivit portalului Finanţelor, SC Condor Matca SA a fost în permanenţă pe profit. În 2008, cifra de afaceri a fost de 5.862.287 de lei, iar profitul net de 76.399 de lei. Anul următor, 2009, când criza era în toi, cifra de afaceri aproape s-a dublat, ajungând la 10.721.630 de lei, cu un profit net de asemenea aproape dublu, de 148.786 de lei. A urmat 2010, cu o cifră de afaceri de 9.216.517 lei şi un profit net de 100.591 de lei. În 2011, s-a ajuns la o cifră de afaceri de 9.826.736 de lei şi un profit net de 95.533 de lei. În cel mai recent an pentru care Finanţele au publicat bilanţuri, adică 2012, cifra de afaceri a SC Condor Matca SA era de 14.026.073 de lei, iar profitul net de 112.479 de lei.

Taxele şi impozitele plătite anual au ajuns, în 2013, la suma de 386.444 de lei.

Reinvestim, reinvestim, reinvestim...

Ca să îşi asigure cash-flow în orice situaţie, SC Condor Matca SA şi-a deschis, lângă sediu, o staţie. "Vrem să investim ceva mai mult în staţia de micro FNC, adică în echipamentele cu care preparăm furaje. Avem, dar ne dorim echipamente moderne. Apoi, vrem să ne construim silozuri, cât mai repede cu putinţă", spune Ion Gavrilă.

Ce ar trebui să facă statul

Managerul apreciază că legi care să protejeze interesele producătorului român există, dar că ele nu se aplică întotdeauna corect. Până la urmă, producătorul autohton nu se bucură de prea multă protecţie. "Avem subvenţie pentru bunăstarea păsărilor, ceea ce reprezintă un sprijin bun. Nu prea am avut noi niciodată subvenţie pentru producţia de ouă, dar ne-am descurca bine şi fără aşa ceva, dacă statul ne-ar mai proteja", spune managerul celei mai mari ferme avicole din judeţ.

Probleme apar pentru că pe piaţa ouălor sunt şi firme care importă ilegal şi nu plătesc TVA. Se importă masiv ouă de la polonezi, fără să se plătească taxe, astfel că marfa ajunge pe piaţă la preţuri mult mai mici decât preţurile de producţie de la noi.

„Nu în ultimul rând, trebuie reabilitat sistemul de irigaţii. Agricultura este salvarea noastră, dar fără apă nu avem cum să ne dezvoltăm”, conchide Ion Gavrilă.

Succesul în afaceri atrage şi necazuri

"Ne-am privatizat în anul 1991, fără probleme deosebite la acel moment. Nimeni n-a încercat nimic. Ulterior, după anii 2000, au mai fost oameni care au încercat să ne ia terenurile dar, cel puţin până la acest moment, am reuşit să ţinem lucrurile pe linia de plutire", ne-a declarat managerul SC Condor Matca SA, Ion Gavrilă.

"Nu-mi vine să dau oameni afară!"

Managerul SC Condor Matca SA, Ion Gavrilă, spune că tehnologizarea producţiei a scăzut numărul de oameni de care are nevoie, în fermă, cu circa o treime. „În momentul de faţă, aş puteam spune că avem poate chiar un pic mai mulţi angajaţi decât ne-ar trebui. Dar nu mă lasă inima să-i trimit pe oameni acasă şi să-i lasă fără o pâine. Încercăm să ne autosusţinem aşa cum suntem în prezent, în formula asta”, a precizat Ion Gavrilă.

Cine este Ion Gavrilă

Ion Gavrilă are 64 de ani şi este, de fel, din Neamţ. În 1974 a absolvit Facultatea de Agronomie la Bucureşti. Avea un frate la Tecuci, căruia a vrut să-i fie aproape, aşa că a acceptat repartiţia la Corod, unde a lucrat ca inginer-şef, apoi şef de fermă şi, în cele din urmă, preşedinte de asociaţie la CAP. În toamnă lui 1990 a venit la SC Condor Matca SA. Are un fiu care i-a călcat pe urme şi conduce acum o asociaţie agricolă în Corod şi o fiică, asistent universitar la Iaşi.

FISA AFACERII

Nume: SC Condor Matca SA

Sediu fermă: Matca, Corod

Domeniu de activitate: avicol, producţie de ouă

Număr de angajaţi: 60

Taxe şi impozite plătite către stat: 386.444 lei, în 2013

Capacitate de producţie: cinci milioane de ouă/an

Citit 5483 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Martie 2014 10:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.