Scenariu de groază la ArcelorMittal Galaţi/ Suprataxele riscă să pună lacătul pe Combinat

Scenariu de groază la ArcelorMittal Galaţi/ Suprataxele riscă să pună lacătul pe Combinat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După data de 1 iulie, combinatul ArcelorMittal Galaţi va plăti suplimentar pentru energie (inclusiv gaze naturale) un milion de euro pe săptămână * Valoarea suprataxelor din energie electrică şi devansarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor se traduc într-un total de 55 de milioane de euro anual, adică exact cât pierderile înregistrate de ArcelorMittal


Problema suprataxării energiei pentru marii consumatori industriali pare să nu mai fie un simplu instrument de presiune al patronatelor pentru a obţine avantaje din partea statului. E chiar o problemă de supravieţuire a coloşilor industriali, printre care se numără şi ArcelorMittal Galaţi, cu posibile consecinţe sociale dramatice, mai ales pentru oraşul nostru.

De altfel, faptul că multe dintre sindicatele locale şi marile confederaţii din ţară stau umăr la umăr cu patronatele în încercarea de a obţine o relaxare a taxelor suplimentare la energie demonstrează că problema este cu adevărat gravă.

Deşi a fost enunţat doar cu jumătate de gură, scenariul închiderii combinatului de la Galaţi pare, în actualele condiţii, mai mult decât plauzibil. Cu atât mai mult cu cât un alt mare consumator de energie, Alro Slatina, a anunţat deja închiderea unei părţi importante a capacităţilor de producţie şi implicit scăderea numărului de angajaţi. Motivul? Acelaşi invocat în ultima vreme şi de conducerea ArcelorMittal Galaţi: factura imposibil de suportat la energie.

Taxele aproape că dublează preţul final

O analiză asupra costurilor cu energia ale Combinatului Siderurgic ArcelorMittal Galaţi demonstrează că, în acest moment, compania plăteşte anual suplimentar pentru energia electrică în jur de 20-22 de milioane de euro. Preţul mediu al energiei electrice pentru consumatorii industriali este de aproximativ 180 de lei/MWh. La acesta se adaugă însă taxa de cogenerare (aproape 19 lei la un MWh), costul certificatelor verzi (40 de lei pentru un MWh). După ce se adaugă şi celelalte costuri, cu distribuţia, transportul, accizele etc, se ajunge la un preţ de 310 - 320 de lei/MWh. Cu alte cuvinte, preţul propriu-zis al produsului (180 de lei) reprezintă doar 56 la sută din factura finală (320 de lei), restul fiind reprezentat de taxe, certificate, distribuţie, transport, accize.

"Companiile din România au un cost mediu al energiei electrice de 80 de dolari/MWh, în vreme ce competitorii lor plătesc aproximativ 50 de dolari/MWh în Germania, 60 de dolari/MWh în Franţa sau mai puţin de 40 de dolari/MWh în Statele Unite ale Americii", se arată într-o scrisoare deschisă a patronatelor şi sindicatelor din marile companii consumatoare de energie adresată autorităţilor statului.

Un milion de euro pe săptămână

Atât ar putea plăti suplimentar, începând din luna iulie, combinatul ArcelorMittal Galaţi pentru energie, adică pentru energia electrică plus gazul necesar procesului de producţie. Şi asta pentru că, la cele 20-22 de milioane de euro pe care ArcelorMittal le plăteşte suplimentar la factura pentru energie electrică, s-ar putea adăuga, eşalonat, după data de la 1 iulie 2014, alte 33 de milioane de euro, cât estimează oficialii ArcelorMittal că îi va costa anual aplicarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor naturale. În total, 55 de milioane de euro pe an suplimentar pentru aceeaşi cantitate de energie electrică şi gaze consumată. Adică aproximativ un milion de euro pe săptămână.

De altfel, comparând suprataxele din energie cu cifrele oficiale raportate de ArcelorMittal, realizăm că, în acest moment, compania gălăţeană ar putea reveni în zona de profitabilitate numai prin eliminarea acestor eforturi financiare suplimentare. Cele 55 de milioane de euro pe care ArcelorMittal va trebui să le plătească anual suplimentar pentru energie începând cu a doua jumătate a lui 2014 sunt puţin peste pierderea înregistrată de companie în anul 2012, de când datează cele mai recent exerciţiu financiar public.

Alro e în aceeaşi situaţie şi închide capacităţi de producţie

Unul dintre marii consumatori de energie din România a anunţat deja că va închide capacităţi de producţie şi că va reduce numărul de angajaţi. Este vorba despre Alro Slatina, conducerea companiei invocând exact aceleaşi motive pe care le aduce în discuţie ArcelorMittal Galaţi. "Lipsa oricăror măsuri pentru sprijinirea consumatorilor industriali, în conformitate cu liniile directoare propuse de către Direcţia Generală Concurenţă a Comisiei Europene, pune Alro în situaţia de a-şi reevalua toate operaţiunile pentru anul în curs. De aceea, compania trebuie să elaboreze un plan de închidere pentru o parte importantă a capacităților-cheie pentru producerea aluminiului primar, reducând, astfel, drastic consumul de energie. Aceste măsuri ar putea duce la o scădere semnificativă a numărului de angajaţi ai companiei", se arată într-un comunicat de presă al Alro Slatina.

Urmează ArcelorMittal?

Confruntat cu aceste realităţi, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, a vorbit din ce în ce mai intens în ultima vreme despre posibilitatea închiderii combinatului din Galaţi. Ultima dată a făcut-o public la un seminar organizat de Ziarul Financiar exact pe tema suprataxării energiei. "Actualele preţuri pentru energie şi gaz conduc la scăderea competitivităţii industriei din România. Chiar şi cu investiţii majore, acest impact nu poate fi anulat de o mai bună eficienţă energetică, iar creşterea costurilor astfel rezultată nu poate fi transferată clienţilor noştri. Pentru a evita închiderea unor unităţi mari din industriile energo-intensive, restabilirea competitivităţii costurilor globale reprezintă o prioritate: sustenabilitate, predictibilitate şi costuri accesibile pentru a putea concura pe o piaţă internaţională. Soluţii există, sunt implementate legal în majoritatea ţărilor din UE şi trebuie să se aplice tuturor componentelor costului cu energia. Pentru aceasta este nevoie ACUM de sprijin din partea autorităţilor. Mâine va fi prea târziu", a spus Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal.

"Autorităţile să ajute companiile, dar să le oblige să păstreze locurile de muncă"

Un alt element care indică faptul că lucrurile tind să devină din ce în ce mai grave este faptul că sindicatele deja s-au solidarizat cu patronatele pe această temă. Sindicaliştii de la Siderurgistul AMG au fost printre cei mai activi la mitingul de protest de săptămâna trecută de la Guvern. "Cerem Guvernului să ia măsurile necesare pentru reducerea suprataxelor la energie. Sigur, pentru asta ar trebui să li se pună o serie de condiţii, cum ar fi păstrarea locurilor de muncă, continuarea investiţiilor şi stoparea închiderii şi demolării de obiective industriale", a declarat purtătorul de cuvânt al Sinderurgistul AMG, Vasile Crişan.

Citit 5570 ori Ultima modificare Duminică, 16 Martie 2014 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.