Sistem falimentar "întreţinut" de o minoritate: 20 la sută - procentul de rău-platnici din Galaţi

Sistem falimentar "întreţinut" de o minoritate: 20 la sută - procentul de rău-platnici din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproape jumătate dintre gălăţeni nu au niciun leu datorie la întreţinere * Alţi 30 la sută au datorii care pot fi achitate cu un minim efort


Cel mult doi din zece gălăţeni ţin sistemul de termoficare al oraşului în stare de faliment. Cel puţin aşa arată un nou studiu realizat de Apaterm, din care rezultă că 12 la sută dintre clienţii acestei societăţi cumulează peste 80 la sută din suma totală pe care o datorează populaţia către distribuitorul public de căldură şi apă caldă. Practic, asta înseamnă că mai bine de opt gălăţeni din zece nu au datorii la întreţinere sau au datorii care pot fi recuperate (sume de până la 2000 de lei).

Opt gălăţeni din zece sunt bun-platnici

Acelaşi studiu, efectuat pe un eșantion de 19.738 apartamente din 140 de asociații, mai relevă faptul că mai mult de un sfert dintre clienţii Apaterm (26 la sută) nu au niciun leu datorie. Acestora li se adaugă alţi 20 la sută care nu mai au datorii facturate, ci doar penalităţi, pe care Primăria şi Apaterm le vor şterge dacă proprietarii vor intra în noul program de ştergere a penalităţilor. Dacă adunăm procentele, rezultă că aproape jumătate dintre gălăţeni nu au practic datorii la întreţinere. De fapt, procentul de clienţi Apaterm care îşi ţin datoriile din scurt este chiar mai mare de atât, pentru că alţi aproximativ 30 la sută dintre gălăţeni au datorii mici, care pot fi achitate lejer. "21 la sută au restanţe cuprinse între 0 şi 199 de lei, 7 la sută au restanţe cuprinse între 200 şi 499 de lei, iar 5 la sută au restanţe cuprinse între 500 şi 999 lei. Adunând aceste procente, realizăm că, de fapt, opt gălăţeni din zece pot fi incluşi în categoria bun-platnicilor, doar 20 la sută dintre cei branşaţi la sistemul public având datorii care ar trebui încadrate în categoria celor de risc.

Şi posesorii de centrale au datorii

Studiul efectuat de Apaterm mai relevă şi alte anomalii, printre care faptul că unii proprietari care şi-au montat centrale termice continuă să aibă datorii la Apaterm (evident, este vorba despre sume datorate pentru "căldura din părţi"). Pe parcursul anului 2013, 910 apartamente din eșantion (4,61 la sută) nu au achitat niciun leu la întreţinere. Dintre acestea, 149 au centrale, 68 sunt debranşate total, iar restul de 693 sunt branşate la sistemul centralizat de încălzire", se mai arată în studiu. De asemenea, o treime dintre apartamentele pentru care nu s-a plătit niciun leu la întreţinere timp de un an sunt nelocuite.

Citit 3376 ori Ultima modificare Luni, 28 Aprilie 2014 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.