Gălăţenii o duc din ce în ce mai RĂU. Nu avem BANI nici pentru magazinele SECOND HAND

Gălăţenii o duc din ce în ce mai RĂU. Nu avem BANI nici pentru magazinele SECOND HAND
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Săracii nu mai au demult bani să cumpere de la noi, acum cumpără profesorii, funcţionarii, în general cei cu studii superioare...", spun patronii magazinelor de haine la mâna a doua


Poate cel mai bun indiciu al faptului că gălăţenii o duc din ce în ce mai prost este reprezentat de apariţia nenumăratelor magazine ce vând haine la mâna a doua, importate din Anglia, Germania, Franţa sau Statele Unite ale Americii. La o privire de la distanţă, s-ar spune că lucrurile sunt roz pentru cei care administrează astfel de afaceri, care teoretic ar trebui să înflorească, mai ales în timpul unei crize economice prelungite. Lucrurile nu stau însă tocmai aşa.

Vânzări dezastruoase

Dan Maftei şi-a deschis afacerea cu haine la mâna a doua în urmă cu 15 ani. Ultimii doi-trei ani au reprezentat pentru el o piatră de încercare. "Chiar făceam o socotelă cu un prieten, care are o afacere similară. În primele şase luni ale acestui an, vânzările au scăzut cu mai bine de 70 de procente faţă de perioada similară a anului precedent. Din punctul meu de vedere, este destul de grav că oamenii nu mai au bani nici măcar pentru haine de acest gen", a explicat acesta. De altfel, în încercarea de a-şi salva afacerea, patronul, la fel ca şi ceilalţi care au acest tip de marfă, a încercat să vină şi cu un alt gen de oferte. "Am adus inclusiv haine noi-nouţe, solduri din magazinele din străinătate. De asemenea, am adus şi parfumuri. Să vedem ce-o fi de-aici încolo", ne-a explicat Dan Maftei.

Carmen Tofan administrează acelaşi tip de afacere din 2004. "Chiriile au crescut exponenţial, în ultimii ani, însă nu putem spune că vânzările au crescut. Din contră, cei mai mulţi dintre noi se chinuie să supravieţuiască", ne-a spus aceasta.

"În momentul în care am deschis afacerea, preţul unui kilogram de haine era de 1,5 euro. Acum cumpărăm chiar şi cu trei euro, clienţii sunt din ce în ce mai puţini, iar chiriile din ce în ce mai mari", ne-a mai declarat Dan Maftei.

Profilul clientului, surprinzător

În momentul în care te gândeşti la profilul unui client al magazinelor ce vând haine second hand, ai putea crede că acesta are o condiţie materială precară. "SH-ul nu se mai adresează demult oamenilor săraci. Aceştia nu mai au bani să-şi cumpere haine nici măcar de aici. În general, cei care ne trec pragul lucrează fie în administraţie, fie sunt profesori, arhitecţi, oameni cu studii superioare în general, oameni care nu mai reuşesc să facă faţă preţurile din vremurile de acum", ne-a spus Dan Maftei.

De altfel, după mai bine de zece minute de aşteptare, în magazin a intrat şi o clientă, doamna Maria. "Când spui că te duci la un magazin cu haine second hand, oamenii se uită destul de strâmb la tine. Pe de altă parte, dacă spui că îţi cumperi haine vintage, totul este ok. Până la urmă, asta este, aceasta este realitatea noastră", ne-a spus clienta.

Andreea are 25 de ani, este doctorandă şi frecventează destul de des magazinele de acest gen. "Sunt foarte multe lucruri pe care le găseşti într-un magazin second hand şi nu le găseşti altundeva pe piaţă. Sunt pantaloni de firmă nou-nouţi, spre exemplu, pe care îi cumperi cu 10 lei. Am găsit CD-uri, cărţi, pe care nu le-am găsit în anticariate. Plus că multe din lucrurile aflate la vânzare sunt de o calitate mult mai bună decât ceea ce se găseşte pe piaţa românească", a spus aceasta.

"Cred, pur şi simplu, că gălăţenii au ajuns la fundul sacului, de nu mai trec nici măcar pragul unui magazin second hand", a conchis Dan Maftei.

Citit 4497 ori Ultima modificare Joi, 12 Iunie 2014 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.