UPDATE/ România a REINTRAT ÎN RECESIUNE. Economia a ÎNCETINIT: PIB în scădere, creştere anuală diminuată semnificativ
Foto: Sursa foto: puterea.ro

UPDATE/ România a REINTRAT ÎN RECESIUNE. Economia a ÎNCETINIT: PIB în scădere, creştere anuală diminuată semnificativ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1 la sută, potrivit datelor publicate de Eurostat, care relevă modificarea evoluţiei pentru trimestrul I, de la +0,2 la sută la -0,2 la sută.

Singurele economii cu evoluţii negative au mai fost Germania, Italia şi Cipru.

Datele publicate de Eurostate arată că Institutul Naţional de Statistică a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2 la sută la o scădere de 0,2 la sută.

Creşterea economică a României se situează în trimestrul al doilea peste cea consemnată de ţări ca Germania (1,3 la sută), Belgia (un procent) sau Olanda (0,9 la sută), dar sub Ungaria (3,7 la sută), Letonia (3,5 la sută), Polonia (3,2 la sută) sau Cehia (2.6 la sută).

România s-a aflat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani şi jumătate în perioada 2008-2011 şi a reintrat în recesiune tehnică la începutul anului 2012, reuşind să revină pe creştere până la finalul acelui an, a relatat digi24.


 

Produsul intrern brut a scăzut în trimestrul al doilea cu 1 la sută faţă de primul trimestru, a informat Institutul Naţional de Statistică.

Creşterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9 la sută la 1,2 la sută, cât şi semestrial, la 2,4 la sută serie brut şi 2,6 la sută serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităţilor, de 3,5 la sută pe an.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 1,2 la sută pe seria brută şi cu 1,4 la sută pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4 la sută, pe seria brută şi cu 2,6 la sută pe seria ajustată sezonier.

 

Citit 2022 ori Ultima modificare Joi, 14 August 2014 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.