ANALIZĂ VL/ Cum au fost PĂCĂLIŢI gălăţenii cu DOBÂNZILE la depozitele bancare

ANALIZĂ VL/ Cum au fost PĂCĂLIŢI gălăţenii cu DOBÂNZILE la depozitele bancare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dobânzile mici, comisioanele bancare şi impozitele puse de stat fac nerentabile conturile de economii * Revoltaţi de modul în care sunt trataţi de instituţiile financiare, din ce în ce mai mulţi gălăţenii preferă să-şi ţină banii „la saltea” decât să-i dea pe mâna băncilor * Obligaţiunile, acţiunile şi investiţiile imobiliare, posibile alternative pentru plasarea economiilor


 

Vremea lui „azi la cec un leu depui, mâine el va scoate pui” este departe de actuala realitate de pe piaţa bancară. Depozitele bancare nu numai că nu fac „pui”, dar sunt de-a dreptul ciuntite de comisioanele practicate de bănci, impozitele ce revin statului şi efectele inflaţiei. Aşa se face că, în ziua de astăzi, un depozit bancar are mai mult rolul de a feri economiile de hoţi şi mai puţin de a obţine, la scadenţă, unele venituri suplimentare. Fenomenul dobânzilor real negative a stârnit inclusiv îngrijorarea BNR. Recent a fost scăzută la 3,25 la sută dobânda de referinţă a băncii centrale, în scopul de a mai dezmorţi creditarea, dar totodată există temerea că băncile vor profita de moment pentru a reduce şi mai mult dobânzile la depozite.

În prezent, dobânzile la depozite practicate de bănci sunt undeva în intervalul 2,2 – 4 la sută, dar asta nu este suma care ajunge în buzunarul deponentului. Pentru a vedea cum stau, la modul real, lucrurile, vom lua un exemplu concret.

Una dintre băncile importante de pe piaţă oferă la depozitele la termen pe trei luni o dobândă de 3,25 la sută. La un depozit de 1.000 lei, potrivit simulărilor conso.ro, dobânda netă după impozitarea de 16 la sută practicată de stat este de doar 6,83 lei. Prin urmare, suma acumulată este de 1.006,83 lei. De asemenea, mai trebuie ţinut cont că banca în cauză practică un comision la deschidere cuprins între 4,5 şi 12,5 lei/lună (administrare pachet de cont curent), precum şi un comision la retragere de numerar de 0,5 la sută. Prin urmare, dacă la scadenţă nu iese pe minus, deponentul poate să spună că "a avut noroc".

Băncile se pricep în schimb foarte bine să umfle dobânzile când e vorba de acordarea împrumuturilor, la creditele de nevoi personale DAE (Dobânda Anuală Efectivă) fiind cel mai adesea peste 14-15 la sută. De altfel, unul dintre reproşurile frecvente aduse băncilor este acela ca s-au obişnuit să trăiască din marja dintre dobânzile la depozite şi dobânzile la credite, neglijând rolul pe care ar trebui să-l aibă în stimularea economiei prin sprijinirea mediului de afaceri.

Revolta deponenţilor

În aceste condiţii, nu-i de mirare că deponenţii sunt tot mai revoltaţi de modul în care sunt trataţi de bănci. Iar acest lucru se vede inclusiv în reducerea apetitului pentru economisire. De exemplu, la nivelul Galaţiului, conform datelor BNR, valoarea totală a disponibilităţilor la vedere şi a depozitelor la termen sau rambursabile după notificare a scăzut într-o singură lună, în intervalul mai – iunie a.c., cu peste 105 milioane de lei (adică echivalentul a aproape 24 milioane de euro – n.r.), la valoarea de 3,31 miliarde de lei. Scăderea s-a regăsit aproape în totalitate la depozitele în moneda naţională, acestea ajungând la 2,25 miliarde de lei, în timp ce depozitele în valută au rămas relativ stabile, în jurul valorii de 1,05 miliarde de lei.

Penalizări la dobândă

Nici pe piaţa bancară europeană lucrurile nu stau cu mult mai bine. Banca Centrală Europeană a redus la rândul ei dobânda de referinţă la depozite sub zero la sută (-0,1 la sută), în încercarea de determina băncile să acorde mai multe credite pentru IMM-uri şi să stimuleze consumul. În ciuda acestei „mode”, BNR nu consideră că, în ceea ce priveşte România, ar trebui descurajată economisirea. „În multe ţări are loc o adevărată represiune financiară - dobânzile real negative. Cel care economiseşte este într-un fel penalizat. Eu personal şi majoritatea membrilor consiliului de administraţie împărtăşim acest punct de vedere - nu văd deloc necesară ca să nu spun că mi se pare neeficientă sau chiar periculoasă, o alunecare în direcţia în care şi noi în România să descurajăm economisirea“, explica recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Alternative pentru plasarea economiilor

Pe de altă parte, cu dobânzile la depozite aflate la minime istorice, gălăţenii se întreabă din ce în ce mai des ce alternative la depozitele bancare sunt pentru plasare a economiilor. Aici socotelile se fac şi în funcţie de sumele disponibile, cât şi în funcţie de riscurile pe care cineva este dispus să şi le asume.

În zona instrumentelor financiare, una dintre variantele posibile ar fi un portofoliu care să combine, de exemplu, obligaţiunile cu acţiunile, formulă ce aduce beneficii mai ales pe termen lung. Potrivit consultanţilor financiari, acţiunile au potenţialul de a aduce profit peste dobânzile practicate la depozitele bancare, iar obligaţiunile au avantajul de a conserva valoarea economiilor atunci când bursa trece prin momente de scădere. Fondurile de obligaţiuni sau fondurile de investiţii pot facilita, prin intermediul unităţilor de fond, accesul persoanelor la astfel de plasamente, la riscuri reduse. Numărul celor care apelează la astfel de fonduri este în creştere, însă în mentalul colectiv încă mai persistă trauma prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), dar şi al unor jocuri piramidale tip Caritas şi care au îndepărtat lumea de autentica piaţă de capital.

Un alt segment care (re)devine interesant pentru potenţialii investitori este cel al oportunităţilor de pe piaţa imobiliară, fenomen care întâlneşte şi la Galaţi. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, după ce, în medie, preţurile de pe piaţa imobiliară aproape s-au înjumătăţit faţă de 2008, în ultimele şase luni preţurile au cunoscut o stabilizare.

„Acesta este însă un semnal bun, o notă de optimism pe segmentul rezidenţial, pe care estimăm o creştere moderată pe termen mediu şi lung”, a explicat Adrian Crivii, preşedintele companiei de consultanţă şi evaluare Darian DRS. Potrivit analiştilor imobiliari, în Galaţi preţul mediu de tranzacţionare al unui apartament din vechiul fond locativ a fost în primul semestru al acestui an de 661 euro/mp, în timp ce preţul mediu al unui apartament nou s-a vândut cu 754 euro/mp.

Şi preţul terenurilor pare a se fi stabilizat, iar în unele cazuri deja se înregistrează creşteri, fiind mai mare interesul pentru achiziţia de terenuri destinate dezvoltării. Potrivit „Analizei pieţei imobiliare” realiză de Darian DRS, vizate sunt în special terenurile aflate în zone uşor accesibile, cu vizibilitate ridicată şi facilităţile în ceea ce priveşte transportului public şi accesul auto.

Trendul înviorării investiţiilor imobiliare se simte şi la nivel naţional, volumul unor astfel de investiţii în spaţii de birouri, spaţii industriale, de retail sau de hoteluri fiind estimat, potrivit datelor agenţiei Jones Lang LaSalle (JLL), pentru prima jumătate a anului 2014, la valoarea de 432 milioane de euro, cea mai mare din 2008 până în prezent. Potrivit analiştilor imobiliari, această creştere s-ar datora inclusiv creşterii de lichidităţi pe piaţa financiară.

 

Citit 4549 ori Ultima modificare Marți, 19 August 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.