Scenariu de coşmar la APATERM: La iarnă, GALAŢIUL RĂMÂNE ÎN FRIG!

Scenariu de coşmar la APATERM: La iarnă, GALAŢIUL RĂMÂNE ÎN FRIG!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Soluţiile prezentate de autorităţi pentru evitarea intrării în faliment a Apaterm sunt nesustenabile


Marţi, la Prefectură, se va discuta pe larg situaţia în care se află societatea ce ar trebui să încălzească peste 61.000 de apartamente din Galaţi. Potrivit documentelor, prezente deja pe site-ul Prefecturii Galaţi, situaţia este una de-a dreptul dezastruoasă, existând în acest moment posibilitatea reală ca Galaţiul să rămână în frig.

Dacă Electrocentrale moare, adio căldură!

Cei de la Apaterm au informat Prefectura că situaţia este una de-a dreptul scăpată de sub control, unica soluţie pentru a da căldură la iarnă fiind reprezentată de "mila" pe care Romgaz ar trebui să o arate Electrocentrale, pentru ca aceasta din urmă să nu îşi pună lacăt pe activitate. "SC Apaterm SA Galaţi, societate captivă în relaţia cu producătorul local de energie termică Electrocentrale Galaţi SA, va fi cu siguranţă pusă în situaţia de a intra în faliment ca efect al încetării activităţii producătorului. În aceste condiţii, la nivelul municipiului Galaţi nu se va mai putea asigura pe perioada de iarnă 2014-2015 încălzirea populaţiei", se arată în informarea trimisă către Prefectură.

Lanţul dezastrului

Ce ar însemna falimentul Apaterm? Răspunsul este dat chiar de reprezentanţii societăţii. "Deşi este o societate comercială cu acţionar unic Consiliul Local Galaţi, odată cu intrarea în faliment va fi administrată de lichidator; creanţele rămase nerecuperate de la clienţii societăţii, în valoare de aprox 170.000.000 lei, vor fi puse în executare, efectele unei asemenea acţiuni fiind extrem de dureroase asupra celor circa 700 de asociaţii care formează peste 95 la sută din portofoliul de clienţi ai societăţii. Dacă ţinem cont de faptul că, la acest moment, Apaterm deţine 2.374 de sentinţe definitive şi are în diverse stadii de judecată 2.794 de dosare, la care se adaugă circa 250 de debitori cedaţi către societate în contul datoriilor înregistrate de asociaţiile de proprietari, punerea în execuţie a acestora până la atragerea răspunderii membrilor asociaţiilor de proprietari reprezintă un adevărat scenariu de coşmar social, care s-ar putea desfăşura pe raza municipiului Galaţi, cu toate efectele care derivă din acesta: economice, sociale şi politice", se arată în raportul Apaterm postat pe site-ul Prefecturii. Dezastrul politic ar veni tocmai în preajma alegerilor prezidenţiale.

Centralele pe gaz, o altă bombă

Potrivit aceleiaşi surse, în acest moment, infrastructura Galaţiului nu poate suporta trecerea pe încălzirea pe gaz a tuturor apartamentelor racordate la sistemul public. "Pentru montarea a 60.000 de centrale sunt necesare cel puţin 360.000 zile de muncă/om (60.000 centrale * 2 zile * 3 oameni). La o cerere atât de mare de forţă de muncă şi material, coroborată cu capacitatea reală de sustenabilitate a costului şi cu oferta de profil de pe piaţa locală a muncii, este previzibil că vor fi distribuite şi centrale de calitate îndoielnică (posibil chiar second-hand) şi va fi utilizat pentru realizarea lucrărilor personal fără calificarea necesară. Consecinţa posibilă a acestui aspect este punerea în funcţiune a unor instalaţii a căror calitate şi execuţie îi pun în risc nu numai pe utilizatorii direcţi, ci şi pe cei din locuinţele învecinate", mai susţin cei de la Apaterm.

De asemenea, Apaterm recunoaşte faptul că trecerea la un astfel de sistem nu este deloc sustenabilă din punct de vedere tehnic. "Consecinţa punerii în funcţiune a acestor centrale, dacă instalaţia de transport şi distribuţie nu a fost dimensionată pentru suplimentarea consumatorilor până la acest nivel, este riscul neasigurării celor mai buni parametri în activitatea de alimentare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor, atât cei vechi (casnici şi industriali), cât şi a celor nou intraţi în sistem. Acest lucru a fost sesizat în 2008 şi de firma  „Global Energy Services”, care a realizat „Strategia de dezvoltare a sistemului centralizat de distribuţie a energiei termice în municipiul Galaţi”. De altfel „Chimenerg Invest”, cea care a actualizat în 2013 „Stategia locală de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi” nici  nu a luat în calcul montarea centralelor termice de apartament ca variantă alternativă la S.A.C.E.T. (sistemul centralizat - n.r.)", mai adaugă Apaterm.

Nici cei care primesc ajutoare nu vor fi scutiţi de coşmar. Practic, Primăria nu le va putea asigura căldura nici acestora.  "Sub semnul întrebării se pune inclusiv posibilitatea montării de centrale în cele 15.000 de locuinţe ai căror titulari sunt beneficiari de ajutoare de căldură şi care, chiar dacă vor primi subvenţie pentru achiziţia centralei termice, nu vor dispune de diferenţa necesară până la concurenţa costului total al lucrării de circa 2.000 euro. Consecinţa imediată a acestui aspect este acela că aceste locuinţe nu vor beneficia de încălzire în sezonul rece, situaţie cu un grad mare de risc în ceea ce priveşte sănătatea celor din aceste locuinţe, în categoria cărora regăsim bătrâni, bolnavi, şomeri, familii cu mulţi copii", recunosc cei de la Apaterm.

Promisiuni către gălăţeni

După prezentarea acestui scenariului dezastruos, conducerea Apaterm ţine, totuşi, să menţioneze că gălăţenii... nu ar avea de ce să îşi facă griji. "Considerăm că, la acest moment, administratorul special şi conducerea societăţii au o strategie clară şi o viziune concretă privind continuarea activităţii, pentru a asigura atât plata ratelor asumate prin planul de reorganizare, cât şi a continua furnizarea agentului termic în municipiul Galaţi", se arată în comunicarea semnată de administratorul special, Didi Dumitru.

Citit 6706 ori Ultima modificare Luni, 25 August 2014 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.