Situaţia ÎNCĂLZIRII Galaţiului va fi discutată la GUVERN/ PRIMARUL Stan a plecat la BUCUREŞTI

Situaţia ÎNCĂLZIRII Galaţiului va fi discutată la GUVERN/ PRIMARUL Stan a plecat la BUCUREŞTI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Societatea de termoficare, cu sume colosale de recuperat de la populaţie, riscă să capoteze chiar în pragul iernii


Potrivit datelor oficiale, Apatermul are în continuare datorii uriaşe către Electrocentrale, furnizorul de agent termic. La sfârşitul lunii iulie, suma datorată de către Apaterm se ridica la 32.504.324,10 lei. Această sumă nu cuprinde şi datoriile înregistrate la masa credală, datorii cifrate şi ele la 339,4 milioane de lei.

Populaţia, cel mai rău platnic

Potrivit aceloraşi date, Apatermul ar fi făcut aceste datorii deoarece, la rândul său, are de încasat o sumă colosală de la populaţie. Practic, această societate are de încasat  154.940.658 de lei. Din această sumă, nu mai puţin de 72.865.898 de lei reprezintă debit, în timp ce 82.074.760 de lei reprezintă penalităţile. "În prezent, un număr de 201 blocuri şi 275 de scări nu beneficiază de apă caldă de consum, fiind restricţionate din următoarele motive: lipsa plăţilor sau valoarea mică a acestora; lipsa contorilor de energie termică, ca urmare a furturilor; avarii la subsolul imobilelor, sistarea fiind efectuată de asociaţiile de proprietari şi fără comunicarea acestora la SC Apaterm SA; la cererea asociaţiilor de proprietari; lipsa consumatorilor racordaţi la reţeaua de energie termică şi apă caldă de consum", se arată în informarea postată de Apaterm pe site-ul Prefecturii Galaţi.

CITEŞTE ŞI: Scenariu de coşmar la APATERM: La iarnă, GALAŢIUL RĂMÂNE ÎN FRIG!

"Numai la nivelul lunii iulie 2014 există 424 de asociaţii de proprietari în topul celor cu debite restante mari, care au efectuat plăţi cu valori mici, sub zece procente şi altele 95 de asociaţii de proprietari cu debite cuprinse între zece la sută şi 25 la sută din valoarea datoriei. Acestea urmează a fi preavizate şi în vederea suspendării contractului de furnizare şi a serviciilor în caz de neplată", mai informează Apaterm-ul. Pe de altă parte, există şi exemple pozitive. În Galaţi sunt 108 asociaţii de proprietari al căror grad de încasare este de 100 la sută.

Lipsă de reacţie

Ieri, în cadrul pentru şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, ce a avut loc la sediul Prefecturii Galaţi, reprezentanţii Primăriei Galaţi anunţaseră că vor veni pentru a prezenta, pe larg, situaţia Apaterm. În momentul în care acest punct a apărut pe ordinea de zi, subprefectul Răzvan Daniel Olaru a anunţat: "Am fost informat mai devreme că primarul municipiului Galaţi a plecat la Bucureşti, pentru a discuta cu vicepremierul Liviu Dragnea situaţia Apaterm. Domnul Primar ne-a solicitat ca această temă să fie prezentată la o dată ulterioară", a spus acesta. Altfel spus, în acest moment, salvarea Apatermului stă la mâna politicului.

Nemulţumirile pensionarilor

Cei care au fost cei critici faţă de absenţa vreunui reprezentant al furnizorului de energie termică la respectiva şedinţă au fost pensionarii, poate cea mai afectată categorie socială, în cazul în care Galaţiul va rămâne în frig la iarnă. "Am fi dorit ca această temă să fie mai profund analizată. Am fi dorit să vină cineva de la Apaterm care să ne poată răspunde la întrebări. De pildă, din partea Apaterm se încasează sume exorbitante pentru nişte acte ce nu sunt altceva decât nişte simple copii xerox. Asta este documentaţia pentru care se încasează 300 de lei de la cei care doresc să renunţe la serviciile Apaterm pentru a-şi pune centrale termice de apartament. Nu văd de ce trebuie să se redreseze această societate pe banii celor ce caută surse alternative de încălzire. De asemenea, la această întâlnire ar fi trebuit să vină şi un reprezentant al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi, pentru că ceea ce fac cei de la Apaterm nu se poate numi altfel decât hoţie", a spus Costică Chihaia, preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor Galaţi, în cadrul şedinţei ce a avut loc la Prefectură.

Victime colaterale

Pe lângă populaţia Galaţiului, care în mod cert va fi cea mai afectată de eventualul faliment al celor de la Apaterm şi de lipsa încălzirii pe timp de iarnă, există şi alte victime... colaterale. În aceeaşi şedinţă de la Prefectură, reprezentanţii Electrica au ţinut să precizeze că este nevoie de o informare prealabilă a societăţii în cazul în care Galaţiul nu va mai fi încălzit convenţional. Temerea celor de la Electrica este legată de faptul că, cel mai probabil, din cele 61.000 de apartamente racordate la întreţinere, doar o mică parte vor alege să treacă la încălzire cu ajutorul centralelor de gaz, restul apartamentelor urmând să se folosească de încălzirea electrică. Ori, în acest moment, reţeaua electrică a oraşului nu poate suporta, în niciun caz, o asemenea suprasarcină.

Doar opt apartamente au fost vândute în contul datoriilor

Cea mai mare problemă a celor de la Apaterm este reprezentată de recuperarea datoriilor de la populaţie. Din păcate, în acest moment, Apatermul nu se poate lăuda cu prea mari realizări din acest punct de vedere. Astfel, până astăzi instanţele au dat nu mai puţin de 1.800 de sentinţe definitive, prin care datornicii sunt somaţi să îşi plătească datoriile. Pe de altă parte, potrivit datelor furnizate de către societate, numai opt apartamente aparţinând datornicilor au fost vândute până în acest moment, alte cinci fiind în curs de executare. Din raportul înaintat Prefecturii aflăm că "s-au încheiat convenţii individuale de plată cu circa 1.828 de proprietari din cadrul asociaţiilor cu probleme". În următoarea perioadă însă s-ar putea să aflăm de cazul mai multor administratori penali. "Prin dispoziţia Primarului nr.3630/13.12.2013 s-au constituit 14 comisii pentru verificarea financiar-contabilă a activităţii asociaţiilor de proprietari care înregistrează un grad scăzut de plată a datoriilor către Apaterm. Deoarece acţiunea este în curs, s-a putut realiza doar o evaluare preliminară a rezultatelor, dar care evidenţiază cert nenumărate cazuri de încălcare a prevederilor legale, de neglijenţă, de gestionare incorectă, parte din ele fiind deja înaintate Serviciului Investigare Fraude pentru cercetare", mai informează cei de la Apaterm.

CITEŞTE ŞI: PREŢUL APEI CALDE iscă un nou SCANDAL/ Aberaţii prin FACTURILE emise de APATERM

Citit 4104 ori Ultima modificare Marți, 26 August 2014 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.