ANALIZĂ VL/ Costurile mari ale creditării ţin afacerile pe loc. Băncile blochează dezvoltarea firmelor

ANALIZĂ VL/ Costurile mari ale creditării ţin afacerile pe loc. Băncile blochează dezvoltarea firmelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autofinanţarea a rămas singura soluţie de dezvoltare pentru majoritatea IMM-urilor * Mai puţin de un sfert dintre întreprinzători mai apelează la împrumuturi bancare * Dobânzile mari şi comisioanele sunt principalele frâne în creditarea companiilor


Dobânzile mari la creditele destinate întreprinderilor i-au adus pe oamenii de afaceri la exasperare. Acest lucru se vede în reticenţa din ce în ce mai mare a oamenilor de afaceri de a trece pragul băncilor, autofinanţarea devenind în prezent principalul motor al dezvoltării companiilor. Mai exact, potrivit datelor Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), din care fac parte şi patronatele gălăţene, 91,52 la sută din întreprinderi au ajuns să se bazeze în primul rând pe forţele proprii, doar 22,43 la sută dintre IMM-uri reuşind să obţină credite bancare şi doar 2,36 la sută au apelat la un leasing.

„Alarmant este faptul că procentul companiilor care se bazează cel mai mult pe autofinanţare a crescut de la an la an. În 2009, de exemplu, ponderea IMM-urilor care se autofinanţau era de doar 64,42 la sută, asta în timp ce, în aceeaşi perioadă, mai bine de 51,05 la sută dintre IMM-uri reuşeau să acceseze un credit la bancă. Acest elemente indică faptul că, în ultimii ani, băncile s-au îndepărtat tot mai mult de menirea lor de a fi o componentă principală a dezvoltării mediului economic”, a arătat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Nici alte forme, clasice în ţările europene, nu par a prinde rădăcini în mediul de afaceri autohton. Astfel, deşi se vorbeşte foarte mult de fondurile europene nerambursabile, doar 1,02 la sută dintre IMM-uri au reuşit să apeleze la forma aceasta de finanţare. Cât priveşte, emisiunea de obligaţiuni pe piaţa de capital, aceasta este la un nivel infim, de numai 0,06 la sută!

Cum stau lucrurile în regiunea noastră

Un fenomen care se face remarcat în Regiunea de Sud-Est, din care alături de Galaţi fac parte judeţele Brăila, Tulcea, Vrancea, Buzău şi Constanţa, este acela că apelarea într-o proporţie mai mare la creditul furnizor (13,4 la sută) a dus la un procent mai mic (85,57 la sută) al firmelor care se bazează doar pe autofinanţare. În acelaşi timp, doar cu puţin peste un sfert dintre companii au reuşit să acceseze un credit bancar (25,77 la sută).

Strict la nivelul judeţului Galaţi, creditele destinate companiilor au cunoscut în ultimul an o scădere de peste 166 milioane de lei, la nivelul lunii iulie, rezultă din datele furnizate de BNR. Pe categorii de credite, se observă o balansare a împrumuturilor spre cele în moneda naţională, unde se înregistrează o creştere de la 1.014,5 milioane de lei la 1.099,7 milioane de lei, creştere care, însă, nu a reuşit să compenseze restrângerea împrumuturilor în valută de 2.198,5 milioane de lei la 2.032,3 milioane de lei.

Odată cu creştea numărului de firme nevoite să se bazeze doar pe autofinanţare se subţiază şi rezervele financiare de care dispun companiile în conturile bancare. Astfel, dacă la sfârşitul lunii iulie, firmele gălăţene deţineau disponibilităţi la vedere şi depozite rambursabile la termen sau după notificare în valoare de 799,2 milioane de lei, în urmă cu 12 luni companiile aveau în conturi cu 115,6 milioane de lei mai mult.

Dobânzi greu de suportat

La aceste fluctuaţii de capital au contribuit din plin politicile comerciale ale băncilor, acestea având în general tendinţa de a scădea prea mult dobânzile la depozite şi de a le creşte prea mult pe cele la credite. Acest lucru este confirmat şi de ultimul sondaj al băncii centrale privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România. „Nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor, cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei, clauzele contractuale şi birocraţia reprezintă, în această ordine, cele mai însemnate obstacole pentru companii în a accesa resurse financiare de la bănci”, se arată în raportul BNR.

Cea mai mare parte din firmele care ar fi interesate de contractarea de credite bancare au declarat că ar suporta doar un cost foarte scăzut al finanţării (între 0,1 la sută şi 3 la sută atât pentru creditele în lei, cât şi pentru creditele în euro). Din păcate, realitatea bancară este departe de aceste dorinţe. Majoritatea companiilor cu credite în monedă naţională au o rată medie a dobânzii între 9 şi 11 la sută la creditele în lei, iar majoritatea companiilor care deţin credite în euro au o rată medie a dobânzii între 5 şi 7 la sută la acestea, declarând că se simt afectate deja de aceste niveluri. „Riscul de credit, disciplina la plată nesatisfăcătoare şi puterea de negociere scăzută a condiţiilor de creditare ale IMM-urilor pot explica aceste diferenţieri făcute de către bănci prin costul finanţării”, se explică în raportul BNR.

În aceste condiţii, nu-i de mirare că „majoritatea companiilor au indicat că intenţia principală este aceea de a-şi reduce gradul de îndatorare, nefiind interesate să mai obţină finanţare bancară indiferent de cost (52 la sută dintre cei care au credite în lei şi 57 la sută dintre cei care au credite în euro)”.

E nevoie de o nouă atitudine

„Încetinirea procesului de creditare a economiei de către bănci şi creşterea, în consecinţă, a volumului resurselor personale alocate afacerii nu este sustenabilă în timp, pentru că resursele IMM-urilor sunt limitate ca volum şi pot asigura mai degrabă doar conservarea afacerilor la un nivel de „avarie”. Acest lucru se traduce prin scăderea investiţiilor, reducerea dimensiunii afacerii şi chiar renunţarea la unele locuri de muncă, renunţarea la achiziţia de tehnologii noi şi limitarea bugetelor destinate, de exemplu, inovării sau activităţilor de marketing, training sau consultanţă”, a arătat Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi. Acesta a precizat că băncile trebuie să-şi redescopere menirea de a contribui la dezvoltarea economiei, dezvoltare care, în ultimă instanţă, este aducătoare de profit nu numai pentru companii, ci şi pentru bănci.

 

Tipuri de finanţare, după domeniul de activitate

Pe domenii de activitate, cel mai mult se bazează pe autofinanţarea afacerilor companiile din servicii şi comerţ (93,14 la sută). Autofinaţarea este de bază pentru 90,48 la sută din firmele din industrie şi pentru 88 la sută din firmele de construcţii, potrivit datelor furnizate de patronate. Creditele bancare au fost accesate în special de firmele din transporturi (41,86 la sută), construcţii (37,31 la sută) şi industrie (28,57 la sută).

Citit 1864 ori Ultima modificare Marți, 09 Septembrie 2014 20:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.