LOC DE MUNCĂ de pe băncile FACULTĂŢII. Peste 2.000 de lei SALARIU, din prima zi

LOC DE MUNCĂ de pe băncile FACULTĂŢII. Peste 2.000 de lei SALARIU, din prima zi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Facultatea de Arhitectură Navală din cadrul Universităţii Dunărea de Jos este printre puţinele din ţară ce oferă garnţia angajării studenţilor merituoşi


În acest moment, mai ales în contextul în care vor putea intra la facultate inclusiv cei care nu au absolvit bacalaureatul, devine din ce în ce mai utilă discuţia vizavi de calitatea studenţilor ce reuşesc să absolve cursurile instituţiilor româneşti de învăţământ superior. Există foarte puţine specializări ce se pot lăuda că scot specialişti în adevăratul sens al cuvântului şi, mai ales, că au un debuşeu real în piaţa muncii. Este şi cazul Facultăţii de Arhitectură Navală, din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, singura facultate de profil din România.

Angajaţi de pe băncile şcolii

Practic, cei care urmeză cursurile acestei facultăţi nu au altceva de făcut decât să înveţe bine. Spre deosebire de alţi tineri, care trebuie să îşi caute un job la terminarea cursurilor, aceştia sunt „racolaţi” încă de pe băncile şcolii, ajungând să câştige bani frumoşi încă din timpul studiilor. Potrivit decanului acestei facultăţi, prof. univ. dr. ing. Leonard Domnişoru, peste 80 la sută dintre absolvenţi reuşesc să se angajeze în domeniu din timpul studiilor sau imediat după terminarea acestora. “Avem contacte cu cele mai importante firme din domeniu prezente pe piaţa românească, lucru ce face ca majoritatea studenţilor să îşi găsească un loc de muncă. Din fericire, acest lucru a fost înţeles şi de tineri, care vin către această facultate. Acest lucru este dovedit şi de faptul că, spre deosebire de alte specializări, noi nu am mai organizat o sesiune de admitere şi în toamnă. Cele 102 locuri de la buget, precum şi cele 25 de la taxă, au fost ocupate încă din vară”, a explicat Leonard Domnişoru pentru “Viaţa liberă”. Mai mult de jumătate dintre cei admişi reuşesc să-şi finalizeze studiile.

Un proaspăt absolvent poate primi în jur de 2.000 de lei, ca prim salariu. Pe de altă parte, cei mai buni studenţi sunt remuneraţi încă din timpul facultăţii, atât prin intermediu burselor oferite de unitatea de învăţământ, cât şi prin bursele private. “Pe lângă bursa de merit, în valoare de 350 de lei, un student poate primi şi o bursă privată de la una dintre companiile ce lucrează cu noi, bursă ce se ridică până la 150 de euro lunar, cât şi o bursă specială, acordată de un fost absolvent, în valoare de 100 de dolari”, a mai explicat decanul.

Cercetare pentru firme

Dacă alţii trăiesc exclusiv din taxele plătite de studenţi şi din ajutorul primit de la stat, cei de la Arhitectură Navală au contracte cu diverse firme, pentru a realiza studii şi teste. “În acest moment, avem un contract cu Damen, ce vizează sistemul de lansare cală-doc, cu Şantierul Naval din Constanţa, pentru care realizăm probe de bazin şi hidrodinamică, şi cu cei de la Bureau Veritas, pentru partea de clasificare a navei”, a mai spus Leonard Domnişoru.

În ultimii ani, au mai existat contracte cu ICEPRONAV, cu Ship Design Group şi cu Daewoo Mangalia.

Monopol pe piaţa românească

Galaţiul se poate mândri cu faptul că este singurul oraş din România care are o astfel de specializare. “Specializările din domeniul Arhitecturii Navale de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi au o tradiţie de peste 60 de ani, de la înfiinţarea Institutului Mecano-Naval (în 1951) şi până la structura actuală, didactică şi de cercetare, a Facultăţii de Arhitectură Navală (2002), ce include: Departamentul de Hidrodinamică Navală, Departamentul de Structuri Navale şi Centrul de Cercetare Ştiinţifică Hidrodinamică şi Structuri Navale. Programele de studiu incluse în portofoliul facultăţii acoperă toate cele trei cicluri tip Bologna şi au o curriculă armonizată cerinţelor europene", a mai explicat Lucian Domnişoru.

Citit 6068 ori Ultima modificare Duminică, 28 Septembrie 2014 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.