Galaţiul, inclus într-un program-pilot pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor

Galaţiul, inclus într-un program-pilot pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spitalul de Copii şi cinci şcoli generale vor fi beneficiarele directe


Galaţiul a fost selectat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru participarea la Programul pilot pentru eficienţa energetică în sectorul public.

Programul are ca obiectiv reabilitarea unor clădiri publice, cu participarea companiilor private de servicii energetice. În acest program pilot au fost incluse Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf.Ioan” şi cinci şcoli generale: 26, 28, 29, 34 şi 43, iar aleşii locali au aprobat deja contractarea de servicii de performanţă energetică şi proiectare, prin licitaţie.

Valoarea totală estimată a contractului este de 8.983.100 de lei (fără TVA), din care 6.166.100 de lei pentru cele cinci clădiri ale Spitalului de Copii, inclus în Lotul I al proiectului, şi 2.817.000 de lei pentru şcolile incluse în Lotul II. Contribuţia proprie a municipalităţii la finanţarea contractului va fi de 1.241.500 de lei pentru Spitalul de Copii şi 1.215.500 de lei pentru şcoli.

Beneficii directe

Prin proiectele de eficienţă energetică se poate finanţa o gamă largă de lucrări, cum ar fi îmbunătăţirea anvelopei clădirii, a sistemului de iluminat, a sistemului de încălzire sau schimbarea acestuia, îmbunătăţirea sistemului de ventilaţie, climatizare sau schimbarea acestuia, alimentarea cu energie nouă/suplimentară (cogenerare, fotovoltaică) etc.

În cazul celor şase instituţii publice amintite, s-a realizat deja un studiu de eficienţă energetică semnat de echipa de consultanţi angajaţi de BERD, condusă de reprezentanţi ai Berlin Energy Agency şi Tractebel Engineering. Conform acestui document, spitalul şi cele cinci şcoli vor fi reabilitate termic prin înlocuirea tâmplăriei cu geamuri termopan şi izolarea planşeului de la acoperiş şi de la subsol. Spitalul va beneficia de centrală de cogenerare, iar şcolile de modernizarea instalaţiilor de iluminat interior.

În cadrul acestui program, Galaţiul va beneficia de un mecanism care îmbină contribuţia din partea municipalităţii cu fonduri private furnizate de către societăţile de servicii energetice, prin care investiţiile de eficienţă energetică vor fi implementate de acestea şi rambursate din viitoarele economii la facturile de energie. De asemenea, societatea de servicii energetice va oferi un pachet de servicii complete, inclusiv un management energetic profesionist al clădirilor ce fac obiectul contractului de performanţă energetică.

CITEŞTE ŞI: Aleşii locali, CONVOCAŢI în şedinţă de îndată/ Ce INVESTIŢII va finanţa BERD

Citit 2675 ori Ultima modificare Joi, 02 Octombrie 2014 09:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.