Ce INVESTIŢII în apartament te pot SCĂPA DE IMPOZITE

Ce INVESTIŢII în apartament te pot SCĂPA DE IMPOZITE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lucrări precum reabilitarea termică a locuinţelor, reparaţiile de acoperişuri sau subsoluri pot aduce reduceri consistente la plata impozitelor * Procedura ţine de Primărie, iar scutirile de taxe pot merge pe o perioadă de până la cinci ani


Gălăţenii care în această vară au investit masiv în reabilitarea termică a apartamentelor pot beneficia de scutiri de impozite pentru următorii cinci ani. Astfel, după cum se arată pe site-ului Primăriei Galaţi, "potrivit dispoziţiilor art. 286 alin. 1, 2 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, Consiliul Local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri sau o reducere a acestuia pentru o clădire folosită ca domiciliu de persoana fizică ce datorează acest impozit".

Cine este scutit de impozit

Scutirile de impozite se acordă pentru o serie multiplă de lucrări realizate la locuinţe. Astfel, nu vor plăti impozit cei care realizează reparaţii de acoperişuri, învelitori sau terase precum şi executarea de lucrări tip şarpantă şi mansarde, cât şi cei care se ocupă de termoizolarea conductelor din subsol şi, după caz, înlocuirea coloanelor, armăturilor şi a robineţilor cu pierderi, precum şi a conductelor de distribuţie a apei menajere până la limita apartamentului.

Important este, poate, că scapă de impozit şi cei care realizează zugrăveli şi vopsiri exterioare, cât şi reparaţii şi înlocuiri de finisaje exterioare-tencuieli şi alte asemenea.

Există, totuşi, anumite limitări. Se acordă scutirea de impozit, însă “în cazul în care cota-parte ce revine contribuabilului este mai mică decât cuantumul impozitului pe clădiri datorat, scutirea se acordă în limita sumei cu care s-a contribuit la realizarea lucrării”. De asemenea, trebuie îndeplinită şi o altă condiţie: “contribuabilii proprietari, persoane fizice, cât şi membrii familiei sale şi alte persoane care domiciliază la acea adresă să nu aibă datorii fiscale către bugetul local Galaţi”.

Procedura de acordare

Iată ce trebuie să faceţi pentru a beneficia de aceste facilităţi, potrivit informaţiilor furnizate de Primărie: „Contribuabilii, persoane fizice, vor depune direct sau prin asociaţiile de proprietari, la Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, o cerere prin care îşi declară intenţia de a efectua în cursul anului 2014 o lucrare din cele menţionate  mai sus. Cererea va fi însoţită de un proces-verbal de necesitate a lucrărilor, semnat de către Comitetul Asociaţiei de Proprietari şi de un tabel care să ateste faptul că proprietarii sunt de acord să suporte cheltuielile necesare realizării lucrărilor”.

Cererile se depun în cursul anului 2014, astfel încât până la data de 30 octombrie a.c., lucrarea să fie finalizată şi recepţionată. Pentru lucrările începute în anul 2013 şi finalizate în anul 2014 se pot depune cereri de acordare a scutirii dacă nu s-a beneficiat de această facilitate în cursul anului 2013.

Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei municipiului Galaţi va verifica în teren necesitatea efectuării lucrării. Cei care efectuează aceste lucrări au  obligaţia ca la finalizarea lor să anunţe Direcţia Tehnică, care va efectua verificarea în teren şi va intocmi procesul-verbal de finalizare.

Dosarul complet pentru obţinerea acestor facilităţi este alcătuit din cererea contribuabilului avizată favorabil de către Direcţia Tehnică; procesul-verbal de finalizare a lucrării. Situaţia de lucrări şi documentele de plată vor fi înaintate Direcţiei Impozite, taxe şi alte venituri locale în termen de maxim 15 zile pentru acordarea scutirii de la plata impozitului pe clădire pentru anul 2014.

Cei care îşi reabilitează termic apartamentele trebuie să ştie faptul că nu orice firmă le poate placa pereţii. Astfel, tot Potrivit Primăriei, “lucrările vor fi executate de societăţile autorizate, care vor răspunde de calitatea materialelor folosite şi de calitatea execuţiei”.

Primăria reabilitează pe bani europeni

În această săptămână, Primăria Galaţi a semnat primul contract de finanţare europeană pentru creşterea performanţei energetice a unui bloc de locuinţe. Beneficiarul acestui proiect este blocul L din Asociaţia de proprietari nr. 306, situat în Micro 16. Valoarea contractului este de 2,26 milioane de lei, din care 1,29 milioane sunt fonduri europene nerambursabile, iar 971.000 lei este contribuţia municipalităţii şi a asociaţiei de proprietari beneficiare. Durata de implementare a proiectului este de 14 luni de la momentul semnării contractului, termenul limită de finalizare fiind 30 noiembrie 2015.

În urma implementării acestui proiect al Primăriei municipiului Galaţi, primul din regiunea Sud-Est, locatarii blocului L din Ţiglina 3 vor plăti facturi la încălzire cu cel puţin 40 la sută mai mici ca până acum. Blocul L are 100 de apartamente şi 229 de locatari.

Reabilitarea termică a acestui bloc de locuinţe va presupune: izolarea termică a pereţilor exteriori, izolarea termică a pereţilor interiori de pe casa scării, izolarea termică a terasei şi planşeului de deasupra subsolului, tâmplărie PVC cu geam termopan şi reabilitarea reţelei termice.

Citit 8792 ori Ultima modificare Joi, 02 Octombrie 2014 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.