VEŞTI BUNE pentru ArcelorMittal de la Comisia Europeană

VEŞTI BUNE pentru ArcelorMittal de la Comisia Europeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a anunţat că, în această săptămână, Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin pentru marii consumatori de energie din industrie. În vara acestui an, Guvernul a decis că marii consumatori de energie electrică vor plăti doar 15-60 la sută din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie. Schema de sprijin are valabilitate de zece ani şi putea fi aplicată doar după primirea avizului Comisiei Europene.

În Galaţi, cei mai interesaţi de această decizie sunt cei de la ArcelorMittal. Deşi, după acest anunţ, compania s-a ferit să relateze un punct de vedere oficial, de-a lungul timpului, mai multe persoane cu funcţii importante au arătat că "certificatele verzi" produc pagube importante. Distorsiunile din piaţă legate de “certificatele verzi”, de taxa de cogenerare şi de anunţul referitor la liberalizarea preţului gazelor au dus la creşterea cheltuielilor la ArcelorMittal Galaţi cu un million de euro pe săptămână, a declarat pentru "Viaţa liberă", în luna septembrie, Bruno Ribo, directorul general al combinatului siderurgic. "Am auzit păreri conform cărora cerem energie şi gaz mai ieftine, ceea ce este absurd. Am cerut autorităţilor să oprească spirala infernală a creşterii exponenţiale a preţurilor resurselor energetice. În ciuda acestui lucru, în prezent, plătim pentru energie şi gaz mai mult ca în Germania", a arătat Bruno Ribo.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli. Creşterea costurilor cu energia electrică ca urmare a sistemului de sprijin al energiei regenerabile prin certificate verzi are impact semnificativ asupra preţurilor produselor industriale şi, implicit, asupra competitivităţii industriei energointensive. Industria energointensivă din România asigură circa 20 de procente din consumul de energie. În acelaşi timp este cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.

Citit 3634 ori Ultima modificare Vineri, 17 Octombrie 2014 01:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.