ANALIZĂ VL/ Ghici CÂT VOM PLĂTI pentru TUTUN, ALCOOL, CAFEA şi ENERGIE!

ANALIZĂ VL/ Ghici CÂT VOM PLĂTI pentru TUTUN, ALCOOL, CAFEA şi ENERGIE!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nici până în prezent nu a fost anunţată o formulă de calcul a accizelor pe anul viitor * Ni se promit taxe mai mici, dar bugetul de stat nu ţine pasul cu promisiunile * De la formula accizelor la socoteala alegerilor prezidenţiale


Chiar dacă suntem deja la mijlocul lunii octombrie, modul în care se vor calcula accizele de anul viitor rămâne încă un mister. „Gurile rele” pun acest lucru pe seama faptului că raportul euro – leu, folosit în anii trecuţi la calculul accizelor, n-ar fi acum unul tocmai favorabil socotelilor făcute la nivel guvernamental. Se caută noi formule pentru stabilirea accizelor, iar ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat recent că se ia în calcul inclusiv şi varianta ca stabilirea accizelor să nu mai depindă de euro, ci de leu. Deocamdată suntem în faza „analizelor tehnice”, oficialul declarând că modalitatea de calcul a accizelor se va face publică odată cu prezentarea bugetului.

Această ultimă declaraţie vine în contextul în care din sfera Guvernului mesajele pe tema accizelor au fost destul de evazive. Premierul Victor Ponta declara, în urmă cu două săptămâni, că pe 2015 accizele „cu siguranţă vor fi mai mici”. „Se lucrează la Ministerul de Finanţe împreună cu partenerii internaţionali, cu Comisia Europeană. O să vă anunţăm!”, declara premierul. Nu s-a venit cu detalii suplimentare.

Accize cu euro pe masă

La rândul său, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, s-a ferit să precizeze dacă accizele vor mai fi calculate după cursul valutar anunţat de Banca Central Europeană (BCE) la 1 octombrie care permitea tocmai un nivel mai mic de accizare. Mai exact, în ziua – cheie, cursul de referinţă anunţat de BCE a fost de 4,4093 lei pentru un euro, acest indicator al cursului, folosit de regulă de Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88 la sută mai mic decât cel anunţat anul trecut, de 4,4485 lei pentru un euro.

Prin urmare, dacă s-ar raporta la cursul BCE de la 1 octombrie a.c., accizele ar trebuie să fie în 2015 mai mici. Dar această regulă nu este bătută în cuie. De exemplu, pentru anul acesta, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, mai mare decât cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.

De ce se fereşte Executivul

Modul evaziv în care Guvernul abordează problema calculării accizelor poate fi pus pe seama mai multor factori. Primul dintre ei este acela că, o serie de măsuri fiscale, precum reducerea de CAS, creşterea unor pensii şi indemnizaţii, refacerea unor drepturi salariale, necesită eforturi bugetare suplimentare, iar o creştere a accizelor ar fi una din modalităţile prin care o serie de goluri ar putea fi acoperite. Pe de altă parte, o creştere a accizelor nu pică deloc bine în contextul electoral, pentru că ele se traduc, în ultimă instanţă, prin creşteri de preţuri la nivelul oricărui cetăţean.

Prin urmare, dat fiind contextul economic, dar şi cel politic şi social, este mult mai comod pentru Guvern să amâne, pur şi simplu, luarea sau comunicarea unei decizii. Executivul se prevalează de faptul că noua valoare a accizelor se va aplica abia de la 1 ianuarie şi că formula de calcul ar trebui definitivată până cel târziu în momentul adoptării bugetului pe 2015. Adică, un interval suficient pentru evitarea complicaţiilor de ordin electoral. Pe de altă parte, întârzierea anunţării unei formule de calcul a accizelor pune în dificultate agenţii economici, care nu ştiu pe ce se pot baza în proiecţiile financiare de anul viitor. Valoarea accizelor reprezintă noi elemente de incertitudine, în condiţiile în care mediul de afaceri oricum acuză frecvent faptul că avem un Cod Fiscal extrem de volatil.

Accizele sunt plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice şi cafea. Accizele sunt calculate în euro, întrucât nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a parcurs un calendar de creştere a valorilor de la momentul aderării la spaţiul comunitar.

În primele opt luni ale acestui an, încasările din accize la bugetul general consolidat s-au situat la 15,37 miliarde de lei, în urcare cu aproape 11 la sută de la 13,86 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

CITEŞTE ŞI: ANALIZĂ VL/ Cum sunt jumuliţi gălăţenii la „ruleta” BANCARĂ

Citit 2468 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Octombrie 2014 11:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.