Gălăţenii vor fi OBLIGAŢI să-şi instaleze REPARTITOARE, sub pretextul "eficienţei energetice"

Gălăţenii vor fi OBLIGAŢI să-şi instaleze REPARTITOARE, sub pretextul "eficienţei energetice"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vor fi afectaţi toţi abonaţii din sistemul centralizat gestionat de Apaterm


În plină campanie electorală, unele jafuri trec cumva neobservate. Unul dintre acestea se ascunde în spatele Legii nr.121/2014, privind eficienţa energetică, lege intrată în vigoare în luna august a acestui an. Unul dintre articolele acestei legi stipulează că repartitoarele trebuie montate pe fiecare corp de încălzire racordat la sistemul centralizat, până la data de 31 august 2016. Iată acest articol 10: „În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară“.

Cum montarea de contoare individuale presupune costuri foarte mari, rămâne valabilă cea de-a doua soluţie. Practic, dacă sunteţi încă racordaţi la sistemul public de încălzire şi nu v-aţi montat repartitor montat pe calorifer, sunteţi obligat să montaţi acest aparat în cel mult doi ani.

Caz strigător la cer

Poate unul dintre cele mai bune exemple când vine vorba de repartitoare a fost prezentat de "Viaţa liberă" în iarna trecută. Este cazul familiei Nechifor, care locuieşte într-un apartament cu două camere în Micro 20, şi care a primit pentru luna ianuarie 2014 o factură mai mult decât consistentă la căldură: 869 de lei.

"Cred că este vorba despre o greşeală, pentru că nici nu am stat cu caloriferele deschise la maximum. Nu ai cum să consumi căldură de nouă milioane de lei (vechi, n.r.) într-o lună. E aberant. Vecinii mei au primit facturi de două, trei milioane. Mai e un vecin care are de plătit vreo cinci milioane", ne-a spus revoltată Aurica Nechifor. Cei doi proprietari, Aurica şi Ioan Nechifor, susţin că au făcut contestaţie la toate instituţiile în măsură să le rezolve problema, asociaţie, ISTA şi Apaterm.

"Nu înţelegem ce s-a întâmplat. Noi am fost de bună credinţă şi le-am deschis celor care au venit cu citirea repartitoarelor. La fel a făcut şi vecinul care a primit factură de cinci milioane. Restul locatarilor nu au mai deschis, probabil au ales să li se calculeze la pauşal. Iar acum, noi trebuie să dăm nouă milioane, iar ei câte două, trei milioane. Eu habar nu am cum se fac calculele astea, că sunt aşa de complicate... Dar ştiu că trebuie să plătesc de trei ori mai mult decât vecinii mei de scară. Şi nu am avut mai multă căldură decât ei. Suntem sărmani, trăim doar din pensie, nu se poate să îşi bată joc aşa de noi", s-au mai plâns cei doi soţi Nechifor.

Jaf cu acte în regulă

Nu o spunem noi, ci o spune Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, care a atras atenţia asupra "furtului cu repartitorul" încă din luna februarie a acestui an. Potrivit acestui organism, "cei mai mulţi dintre români s-au supus montării repartitoarelor, cu atât mai mult cu cât scopul anunţat era reducerea facturilor. Ulterior, spre surpriza generală, facturile au crescut. Acest lucru s-a întâmplat în primul rând datorită faptului că repartitoarele de costuri au erori foarte mari, ale căror limite pot ajunge la 24 de procente, erori recunoscute şi de Biroul Român de Metrologie Legală. Erorile acestor aparate sunt produse de factori interni (poziţia senzorilor, caracteristica de transfer, etc.), dar şi de factori externi (aproximativ 20 de factori - ex. corpuri învecinate caloriferului, acoperirea anticorozivă a caloriferului, suprafaţa elemenţilor de calorifer, numărul elemenţilor, materialul din care este confecţionat caloriferul, curenţii de aer, debitul agentului termic, etc.), factori variabili, imprevizibili, am putea spune necontrolabili şi cu siguranţă neluaţi în seamă în momentul în care se aplică corecţiile pentru transformarea citirilor repartitorului în cost al încălzirii", se arată într-o informare a acestei asociaţii.

CITEŞTE ŞI: Vine o IARNĂ CRÂNCENĂ pentru gălăţenii de la bloc/ "Nu plătiţi, nu aveţi gaze!"

Mai mult, "corecţiile aplicate citirilor nu sunt certe, unice şi standardizate, ci depind de bunul plac al fiecărei firme producătoare în parte. Metoda de utilizare a citirilor repartitoarelor nu este metrologică, cum obligatoriu ar trebui să fie, pentru că nu se utilizează citirile directe, ci acestea sunt modificate folosind corecţii ce nu ţin cont de factorii interni şi externi ce influenţează citirea, transformându-se în 'unităţi de calcul'. Se consideră în mod injust că 'unităţile de calcul' sunt proporţionale cu consumul real, consum pe care trebuie să-l achităm ca fiind 'al nostru'", mai susţine APC. "Repartitoarele NU sunt supuse controlului metrologic al statului. Explicaţia instituţiilor statului este că 'furnizarea şi facturarea energiei termice pentru încălzire, produsă şi distribuită prin intermediul sistemelor publice centralizate, se fac în mod obligatoriu pe baza măsurării consumurilor prin contoare de energie termică, adică cele de branşament, iar între locatarii unui imobil de tip condominiu repartitoarele de căldură sunt utilizate la repartizarea costurilor, nu la măsurarea consumurilor fiecărui consumator în parte", mai cităm din aceiaşi sursă.

"Faptul că repartitoarele de căldură sunt mai imprecise decât un termometru de cameră, iar noi suntem nevoiţi să achităm facturile de căldură pe baza măsurătorilor înregistrate de aceste repartitoare nu afectează corectitudinea tranzacţiilor comerciale, nu ţine de protecţia consumatorilor, nici de sănătatea şi siguranţa populaţiei? Toate aceste motive, dar şi multe altele ne fac să afirmăm că repartitoarele determină costuri nereale, pe care suntem obligaţi să le suportăm, deşi nu este normal. 'Plătim cât consumăm? Evident, NU! Acesta este motivul pentru care noi spunem NU repartitoarelor de căldură!", a afirmat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC Romania, în luna februarie 2014.

 

Contorizarea Galaţiului

În acest moment, aproximativ 80 de procente dintre apartamentele ce primesc căldură de la Apaterm au repartitoare. Potrivit unei statistici neoficiale, ISTA are în Galaţi aproximativ 24.000 de repartitoare, în timp ce Techem are aproximativ 20.000, alte două firme montând aproximativ 6.000 de repartitoare. Practic, din cele aproximativ 60.000 de apartamente care mai sunt branşate la sistemul centralizat, doar 10.000 nu au repartitoare.

Citit 8411 ori Ultima modificare Joi, 23 Octombrie 2014 21:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.