EXCLUSIV VL/ Galaţiul va avea încă un MALL!

EXCLUSIV VL/ Galaţiul va avea încă un MALL!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* O primă variantă ar fi transformarea Euromall în clădire de birouri, dar cu includerea unei galerii comerciale şi a unei zone de relaxare * Altă variantă ar fi compartimentarea locaţiei în spaţii de producţie şi realizarea unui centru logistic pentru zona Moldovei


Intrat în „conservare” de mai bine de cinci ani, odată cu izbucnirea crizei economice, Euromall Galaţi, de pe strada Ana Ipătescu nr.14, ce ar fi trebuit să devină nu numai primul mall din Galaţi, dar şi cel mai mare din sud-estul Europei, pare în prezent un mastodont de beton intrat în adormire şi uitare. Se pare însă că realitatea este ceva mai complexă. Potrivit unor surse din cadrul mediului de afaceri, Euromall dă semne de „trezire”, iar principalul deţinător al acestuia, fondul austriac de investiţii Immoeast, membru al grupului Immofinanz, analizează variante pentru continuarea investiţiei. S-ar putea să nu mai fie însă vorba de un mall în sensul clasic al cuvântului, mai ales că în Galaţi deja a fost înfiinţat unul, ci de aplicarea unor formule de dezvoltare care au fost testate în reconversia unor mall-uri din România care s-au prăbuşit în ultimii ani ca urmare a scăderii vânzărilor şi a acumulării de datorii. Abordarea comercială s-ar putea să nu dispară cu totul, dar n-ar fi exclus nici ca Euromall să găzduiască spaţii de producţie sau centre logistice.

Ce ar fi trebuit să fie

În „vremurile bune” de dinainte de criză, Euromall era un proiect ce viza realizarea unui centru comercial pe cinci niveluri, cu spaţii de închiriat pentru 150 de magazine, un supermarket, restaurante, cafenele şi chiar un întreg etaj destinat zonei de distracţii. Una peste alta, Euromall era gândit să devină un centru modern, ce ar fi asigurat locuri de muncă pentru 3.000 de gălăţeni.

Lucrările păreau că merg bine. În 2007, fondul austriac de investiţii Immoeast a achiziţionat proiectul comercial Euromall Galaţi, într-o tranzacţie de tip "forward purchase", cu plata amânată. Adică, preluarea acţiunilor la mall urma să se facă pe măsura avansării procesului de închiriere şi construcţie. Până în 2010, pentru 15 milioane de euro, Immoeast a ajuns să deţină 75 la sută din Euromall. Criza a fost însă mai lungă decât se spera, retailerii s-au retras, iar proiectul a îngheţat, deşi era, practic, „la roşu”.

Pe internet, încă mai există site-ul „Euromall”, ca un memento al proiectului ce ar fi trebuit încheiat în 2011. Însă niciuna din coordonatele de contact nu mai este de actualitate. Dar chiar dacă totul pare „îngheţat”, în Galaţi a început să circule în anumite medii informaţia că, date fiind sumele importante puse în joc, se caută o soluţie de deblocare, mai ales că în prezent există nişe importante, inclusiv din domeniul comercial sau din zona de entertainment, care nu au fost încă exploatate. De exemplu, în continuare Galaţiul este singurul oraş mare din ţară fără nici un cinematograf, pentru a mai pomeni de zone de distracţie cu biliard, bowling, jocuri virtuale sau chiar patinoar, devenite „banalităţi” în alte locaţii din ţară. Şi chiar dacă cererile din partea retailerilor nu mai sunt ca altădată, asta nu înseamnă că, în condiţii ceva mai flexibile, n-ar fi interesaţi de Galaţi.

De la Euro Mall la Euro Offices

Un exemplu de relansare a Euromall Galaţi ar putea fi inspirat de experienţa transformării City Mall din Bucureşti în City Offices, ca formulă care combină spaţiile de birouri cu spaţii comerciale şi restaurante.

City Mall a intrat în faliment din cauza unor datorii de peste 76 milioane de euro. Mall-ul a fost în cele din urmă cumpărat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, pentru suma de 17,3 milioane de euro, iar variantele vehiculate pentru relansare au fost fie de a se realiza un spital privat, fie de a realiza un centru de birouri. Varianta de realizare a unui spital, deşi tentantă din punct de vedere financiar, ridica, totuşi, destule probleme atât în ceea ce priveşte reconfigurarea clădirii, cât şi în obţinerea obţinerii unor autorizaţii specifice unor astfel de obiective. În cele din urmă s-a decis transformarea mall-ului în clădire de birouri. Demarat în cursul anului trecut, procesul de transformare a fost recent finalizat şi a presupus investiţii de 26 milioane de euro. City Offices, cu o suprafaţă închiriabilă de peste 32.000 mp are în structura sa birouri, dar şi o galerie comercială, la parterul clădirii. Sub forma office, mall-ul are acum o valoare de piaţă estimată la 57 milioane de euro şi se apreciază că, după primul an de funcţionare, va ajunge la un venit operaţional net de 6,6 milioane de euro.

Exemplul City Offices nu este singular. Un proiect asemănător vizează şi centrul comercial Moldova Mall, din Iaşi. Centrul a fost preluat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, ideea fiind de a transforma clădirea, situată chiar în centrul oraşului, într-un centru de birouri şi retail. Investiţia în reconversia imobilului se ridică la 10 milioane de euro şi a demarat chiar luna trecută. Din Moldova Mall locaţia va deveni Moldova Center, iar proiectanţii îşi doresc să obţină la final o clădire modernă, cu o suprafaţă închiriabilă de 14.500 metri pătraţi, dintre care 11.600 mp destinaţi spaţiilor de birouri, în timp ce restul va reprezenta o zonă generoasă cu spaţii comerciale, restaurante, facilităţi de banking, saloane de cosmetică şi magazine de modă. Investitorul are ambiţia să facă din Moldova Center o emblemă a Iaşului.

De la mall la centru industrial

Există însă şi posibilitatea unei reconversii mai radicale a Euromall, anume aceea de a transforma centrul comercial într-un centru… industrial, cu spaţii de producţie şi/sau facilităţii logistice.

Această variantă are legătură cu un nou concept, „built-to-suit” apărut printre dezvoltatori ca răspuns la criza economică. Mai exact, pornind de la o anumită locaţie, dezvoltatorul definitivează proiectul după cerinţele clienţilor şi astfel riscul de a rămâne cu spaţiile neocupate este mai mic. În plus, precontractele de închiriere asigură o finanţare mai facilă a proiectului.

După această formulă s-ar putea realiza deopotrivă spaţii de depozitare, spaţii de producţie şi birouri, iar cei 50.000 de mp de la Euromall Galaţi ar permite orice combinaţie. Iar Immofinanz are deja experienţă în acest sens. În 2012, dezvoltatorul a închis mall-ul Armonia Arad, ce avea o suprafaţă închiriabilă de 26.000 mp, pentru a-l transforma, în acest an, într-un spaţiu industrial sub un nou nume: Log Center Arad. Aproape un sfert din suprafaţă a fost rezervată deja de Leoni Wiring Systems, divizie a grupului nemţesc Leoni, axată pe producţia de cabluri pentru producţia auto şi care va crea aici peste 500 de locuri de muncă!

Dar modelul pus în practică la Arad îl putem găsi şi mai aproape de noi, la Brăila. E vorba fostul mall Armonia, închis de mai bine cinci ani. Mall-ul din Brăila s-a prăbuşit, în 2009, ca urmare a lipsei de vânzări, dar deja există, se pare, o companie italiană interesată să preia clădirea şi s-o transforme în spaţiu de producţie.

Şi la Galaţi se simte nevoia unor spaţii de producţie, mai ales dacă acestea sunt specializate, precum cele din zona de IT, proiectare avansată sau tehnologii de vârf, mai ales că realizarea de la zero a unei hale, a se vedea cele din zona Vânători, presupune costuri destul de mari.

În ceea ce priveşte o eventuală folosire a Euromall ca şi centru logistic, brandul Log Center este unul dintre cele mai puternice în domeniu. Immofianz Group este prezent de aproape 10 ani pe piaţa imobiliară a spaţiilor industriale şi logistice din Europa Centrală şi de Est, dar şi din Rusia. Obiectivul strategic al Immofinanz Group este de a construi o reţea de facilităţi de distribuţie pentru clienţii săi. În România, Log Center are centre logistice în Bucureşti, Ploieşti, Timişoara, Braşov, Sibiu şi Arad. Un centrul logistic la Galaţi pare a fi un pas logic, dacă se urmăreşte o extindere a reţelei, dată fiind poziţia strategică atât în ceea ce priveşte vecinătatea cu spaţiul ex-sovietic, cât şi în ceea ce priveşte accesul la axele de transport pe Dunăre şi spre nordul Moldovei.

Indiferent care va fi formula pentru care se va opta pentru relansarea proiectului Euromall, important este că, la o adică, se pot identifica soluţii fezabile. Desigur, la fel de important este, dată fiind miza lor pentru viitorul economic al Galaţiului, să le şi vedem cât mai repede puse în practică.

Petiţia „Salvaţi Euromall Galaţi!”

Interesul gălăţenilor pentru destinul proiectului Euromall este dovedit şi de o petiţie lansată în mediul on-line în care se solicită continuarea acestei investiţii. Iniţiatorii petiţiei „Salvaţi Euromall Galaţi”, care a adunat până în prezent 160 de semnături, arată că o asemenea investiţie ar stimula mediul de afaceri, ar crea noi oportunităţi comerciale şi de petrecere a timpului liber şi, nu în ultimul rând, ar crea locuri de muncă. Reamintim că, în varianta în care era proiectat iniţial, Euromall urma să genereze nu mai puţin de 3.000 de locuri de muncă. De asemenea, o astfel de investiţie ar fi un semnal pozitiv şi pentru derularea unor alte afaceri.

Citit 16534 ori Ultima modificare Joi, 06 Noiembrie 2014 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.